Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Kiborította a bilit a republikánusoknál az ukránok transznemű katonai szóvivője

2023. szeptember 19. 06:05

J. D. Vance amerikai republikánus szenátor kifogásolja, hogy Ukrajna erőszakkal fenyeget mindenkit, aki ellenzi a háborút.

2023. szeptember 19. 06:05

J.D. Vance ohiói republikánus szenátor levélben fordult a Biden-kormányzathoz, amelyben azt követeli: a Fehér Ház árulja el, hogy Sarah Ashton-Cirillo, az ukrán hadsereg transznemű szóvivője kapcsolatban áll-e az amerikai hírszerző szolgálatokkal, és támogatják-e pénzzel Ashton-Cirillo ukrajnai szerepvállalását, miután Cirillo legutóbb arról beszélt, hogy az „orosz propagandistákat le fogják vadászni”.

Sarah Ashton-Cirillo – született Michael John Cirillo – amerikai születésű, korábbi szabadúszó újságíró, aki nemrég lett az ukrán hadsereg szóvivője. Ashton-Cirillo a hét elején videoüzenetet tett közzé a közösségi médiában, amelyben kijelentette, hogy Ukrajna „le fogja vadászni” a Kreml szövetségeseit, akik „propagandistaként” tevékenykednek. Egy másik, a héten közzétett videóban a nyilvánvalóan ukrán szóvivő kijelentette, hogy miután Ukrajna visszafoglalta a jelenleg az orosz hadsereg által megszállt területeket,

a Zelenszkij-kormány felelősségre fogja vonni a Moszkva inváziójában részt evő háborús bűnösöket, akik között „propagandisták” is lesznek. 

Az ominózus üzenet, amely gyorsan elterjedt a világhálón, számos kérdést vetett fel Ashton-Cirillo hátterével és az ukrán hadseregben betöltött szerepével kapcsolatban, többek között Vance szenátor részéről is. 

„Számos nagyrészt meg nem erősített információk keringenek Ashton-Cirillóval kapcsolatban. Láttam olyan állításokat, hogy az Egyesült Államok korábbi hírszerzője volt” – írta Vance. A szenátor az alábbi kérdéseket tette fel:

– Ez a személy az ukrán hadsereg alkalmazásában áll, és van-e ok feltételezni, hogy amerikai forrásokból fizetik?

– Ez a személy amerikai állampolgár? Dolgozott-e valaha bármilyen minőségben az amerikai hírszerzésnek?

– Van-e ok feltételezni, hogy az ukrán erők vagy hírszerző szolgálatok erőszakos cselekményeket terveznek elkövetni azok ellen, akik „orosz propagandát” folytatnak?

A republikánus törvényhozó a továbbiakban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az amerikai adófizetők pénzéből támogatják az erőszakot vagy az erőszakkal való fenyegetést az emberek ellen, amiért elmondják a véleményüket; és megjegyezte, hogy amerikai újságírókat, sőt jelenlegi elnökjelölteket is rágalmaztak már meg azzal, hogy Oroszország propagandistái. „Ha az ukránok különcöket akarnak felbérelni, hogy megfenyegessék az amerikaiakat és másokat, amiért kimondják a véleményüket, azt hiszem, ez az ő joguk. Csak ne a mi pénzünkből tegyék.

Nekünk pedig nem kellene úgy tennünk, mintha ez egy szabadságharc lenne, amikor az állítólagos szövetségesünk erőszakkal fenyeget mindenkit, aki ellenzi a háborút.”

***

Nyitókép: Roman PILIPEY / AFP

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. szeptember 20. 09:51
"elégia 2023. szeptember 19. 08:59 Ennek a transznemű korcsnak a szerepeltetése mindent elmond az ukránokról. A háború előtt még az utcán verték volna agyon." Egyébként ez is fog történni vele a háború tényleges kitörésekor (avagy a Különleges Katona Művelet végén).
Szuperszig
2023. szeptember 19. 14:19
Vérbeli ukrán. Mi a baj???
vamonos
2023. szeptember 19. 12:37
Minden bizonnyal őszinte, egyenes választ fog kapni a kérdéseire és mindenki mindent beismer.
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 19. 11:47
Ja.. amúgy gratula a poénkodó-jópofizó (röviden: bárgyú) címadáshoz... Nem ez a korcs buzi borította ki a bilit.. hanem miatta borította ki egy republikánus szenátor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!