Kikényszeríthet-e olyasmit az EU, ami egy tagállam számára kirívóan káros?

2023. szeptember 29. 08:33

Aaz MSZP–SZDSZ kormány meg is kapta jutalmát: 2010-ig minden gazdasági és politikai gazemberségüket elnézte az EU, valahogy akkor nem akaródzott nekik beavatkozni a magyar „belügyekbe”.

2023. szeptember 29. 08:33
VON DER LEYEN, Ursula
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok

„A közép-európai tagállamok számára az Európai Unióban való létezés az első perctől kezdve az előnyök és a hátrányok közötti lavírozást jelenti. Az EU előnyeit fölül-, a hátrányait alulbecsülték mind gazdasági, mind politikai tekintetben a csatlakozás előtt, a szakértők és a politikusok egyaránt.

A csatlakozási tárgyalásokat már a nagyon puha Medgyessy-kormány fejezte be, rengeteget engedtek az előző Orbán-kormány álláspontjához képest például mezőgazdasági kérdésekben. Ezért az MSZP–SZDSZ kormány meg is kapta jutalmát: 2010-ig minden gazdasági és politikai gazemberségüket elnézte az EU, valahogy akkor nem akaródzott nekik beavatkozni a magyar »belügyekbe«. Persze akkor ebből hatalmas gazdasági és politikai előnye származott a magországoknak; olyan gazdasági pozíciókat tudtak megszerezni, amelyek a kilencvenes évek rablóprivatizációja során valahogy kimaradtak.

Az EU-s és a német parancsok, na meg persze az amerikai parancsok szolgai követése és a kifelé látványos »becsicskulás« addig garantálta a Gyurcsány–Apró-klán személyes hatalmát, amíg az ország nem került túlságosan közel az összeomláshoz, illetve nem derült ki egyértelműen, hogy Gyurcsány nekik is össze és vissza hazudozik az éppen aktuális érdekei szerint. Amint a hitelek visszafizetése és az országban lévő nyugati gazdasági érdekek veszélybe kerültek, a kibontakozás esélye nélkül, azonnal intéztek egy miniszterelnök-váltást. Akkor még nem engedhették meg, hogy egy új tagország az EU-n belül álljon bele a földbe. De az emberi és politikai jogok tömeges megsértését egy baloldali–liberális kormánytól minden gond nélkül elviselték.”

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Caruso
2023. szeptember 30. 17:01
Ugye te fasz ha valamit is értenél a gazdaságtanhoz, akkor nem írnál ilyen baromságot. Csak egyetlen dologra emlékeztetnélek IMF hitel mond neked az valamit? Nem hiszem, de van neked fogalmad egy ilyen kis országnak, mint Magyarország mit jelentett azt vissza fizetni, annak a fedezetét előteremteni? Kizárt hogy tudnád, mert ahhoz marha vagy. Nem említettem azt amit eladtak az ország vagyonából, annak az árát is természetesen elbaszták. Majd azoknak nagy részét vissza vásárolni. Te barom kell ehhez mit mondani?
szemlelo-2
2023. szeptember 30. 12:09
Ez tényleg így volt. A költségvetési deficit miatt pont akkor kezdődött a cirkusz, amikor a Fidesz kormányra jutott. Előtte nem zavarta az EU-t, akkor az asztalra csaptak: most aztán elég! Pont akkor.
Európai téridő
2023. szeptember 30. 07:48
Az "elnézés" az Őszödi beismerő beszédig tartott. Utána az IMF és a többiek vissza akaták kapni a befektetett pénzt és rövid pórázra tették a Böszmét. Majd jött a komprádor Bajnai. Ez hiba volt, türelmetlenségükkel, vagy mi a csudával túltolták a dolgot, mondhatni, hogy "jól elkxrtk, nem kicsit, nagyon - ők is. A többi már történelem.
Akitlosz
2023. szeptember 29. 22:27
Egyre szánalmasabb, hogy még 13 évnyi kormányzás után is az elmúltnyolcév a hibás. A narancssárga hatalom tartja Brüsszel segge alatt az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!