Tageszeitung: Az Ukrajnával való szolidaritás nagyobb európai integrációhoz vezethet

2023. szeptember 18. 11:20

Daniel Cohn-Bendit azt írja, „a Magyarországon megtelepedett illiberális kormány, elmélyülés helyett nacionalista-identitárius, homofób és lényegében antiszemita megosztottságot folytat”.

2023. szeptember 18. 11:20
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir

Daniel Cohn-Bendit és Claus Leggewie a Tageszeitungon megjelent esszéjükben rámutattak, hogy az Ukrajnával való szolidaritás nagyobb európai integrációhoz vezethet. A kihívások elsősorban geopolitikaiak.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy

a Magyarországon és Lengyelországban megtelepedett illiberális kormányok, elmélyülés helyett nacionalista-identitárius, homofób és lényegében antiszemita megosztottságot folytatnak”.

Orbán Viktor 2017-ben az EU-csatlakozásra visszatekintve kijelentette: „Akkor azt hittük, Európa a jövőnk, ma már tudjuk, hogy mi vagyunk Európa jövője”. Ez a „sötét jóslat” beteljesülhet, ha Olaszország és Dánia után a konzervatívok Franciaországban, Spanyolországban, Németországban és Ausztriában is engednek, és koalíciót kötnek „az ultrajobboldallal”. A szerzők szerint Putyin Ukrajna elleni támadása példátlan egységet hozott. A posztfasiszta miniszterelnök, Giorgia Meloni is beleegyezett az Ukrajnának történő fegyverszállításba. Az olyanoknak pedig, mint Orbán Viktor, akik hajlandóak lennének együttműködni Putyinnal, vissza kell fogniuk magukat, még a szerb tagjelölt ország is mérsékli ruszofíliáját – írják Cohn-Benditék.

Daniel Cohn-Bendit, aki 2014-ig az Európai Zöldek – Európai Szabad Szövetség frakció társelnöke volt az Európai Parlamentben, már 2016-ban is Orbán ellen kampányolt. Erről ide kattintva olvashatnak bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Cohn-Bendit: Orbán populizmusa „ostoba és rosszindulatú”

Daniel Cohn-Bendit álmodozónak tartja magát, és európai határokat átlépő képviseleti rendszert vizionál az EU számára. Aggódik a populista retorika és az előretörő nacionalizmus miatt, ennek kapcsán Orbán Viktort és Bayer Zsoltot emlegette a Politico újságírójának.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natila
2023. szeptember 18. 18:01
Nem hiányoltam ezt az ostoba pedofil véglényt.
KBA98
2023. szeptember 18. 17:33
Hülye, szemét! Vigye haza őket!
ottoka-0
2023. szeptember 18. 17:26
ukik a megszűnés határán unio a felbomlás határán európa gazdasági válságban kik juttatták idáig a világot? új európára van szükség, új (régi) értékekkel, új vezetőkre, új ukrajnára van szükség, a régi megszünőben (?)
Chekke-Faint
2023. szeptember 18. 16:05
Ukrajnával való szolidaritás egyenlő a háború folytatásával és sok ezer emberélet értelmetlen halálával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!