Tüntetők támadtak rá a bevándorlók boltjaira Cipruson

2023. szeptember 02. 21:53

Egyre nagyobb a feszültség a szigeten.

2023. szeptember 02. 21:53

Súlyos rendbontásba torkollt péntek este a ciprusi Limassol kikötővárosban egy bevándorlók elleni tiltakozó megmozdulás: a tüntetők üzleteket dúltak fel, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, kukákat gyújtottak fel.

A Cyprus Times című lap szombati tudósítása szerint mintegy 350 álarcos jobboldali tüntető kezdett randalírozni. A rendbontások során kifejezetten bevándorlók által fenntartott boltokat támadtak meg. A rendőrség könnygázt vetett be, és 13 embert őrizetbe vett. A dulakodásban öten megsérültek. Hasonló rendbontások voltak már a múlt hét végén is Hloraka településen, ahol különösen nagy a feszültség a helyiek és az ott élő migránsok között.

A ciprusi hatóságok korábban több alkalommal is felhívták a figyelmet arra, hogy

az illegális bevándorlók már a népesség 6 százalékát teszik ki a földközi-tengeri szigeten, ami arányaiban több mint ötszöröse az uniós átlagnak.

A menekülttáborok megteltek, sok helyen gettók kezdtek kialakulni, ahol nehéz körülmények között élnek az emberek. Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi államfő szombaton újságíróknak azt mondta, a péntek esti „szégyenteljes” limassoli rendbontás „olyan kisstílű bűnözők műve volt, akiknek nincs igazán közük a migrációs helyzethez”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elnök szerint nem szabad összemosni a bevándorlással kapcsolatos problémákat a randalírozók ügyével. Hrisztodulidesz kiemelte, hogy az utóbbi hat hónapban sikerült jelentősen csökkenteni a szigetre érkező illegális bevándorlók számát, felgyorsítani a menedékkérelmek feldolgozását, illetve növelni a hazatelepítések számát is.

(MTI)

***

Nyitókép: Kostas Pikoulas / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. szeptember 03. 09:29
Egy ország nem tus működni, ha nagyrészük migráns, bevándorló, vebdégmunkás. Mert nem részei az ország kultúrájának, etnikai feszültséget gerjeszt. A kormány higy ezt kompenzálja az őshonosok kárára védi a migriket, ami elrejtu a feszültséget, de az tovább nő. Meg lehet próbálni asszimilálódni, de annak 100%-osnak kell lennie.
Temeráf
2023. szeptember 03. 08:55
Az oroszlánok tehetnek erről is! Eszembe se jut, hogy a migráció a felelős az egészért.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 03. 08:43
Késői Kristallnacht. Kihalnak a gyengék...most még dobálóznak. 45-ben meg eltűntek...
Ergit
2023. szeptember 03. 07:33
Minden harcban, háborúban, káoszban, anarchiában az ártatlanok szenvednek! A boltok ott vannak, nem mennek el, azon ki lehet tölteni a haragot. Aki meg a bolt tulajdonosa, az meg ezért szív, mert ő dolgozna, csak mások miatt rajta csattan az ostor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!