Betiltották Bécsben az estére meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést

2023. október 11. 22:55

Az APA osztrák hírügynökség szerint a légkör pattanásig feszült volt. A tüntetők jelszavakat kiabáltak.

2023. október 11. 22:55

Nem engedélyezték az osztrák hatóságok a szerda estére Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést, ennek ellenére az esti órákban több százan gyülekeztek a Stephansplatzon.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a légkör pattanásig feszült volt. A tüntetők jelszavakat kiabáltak.

Amikor a tömeg megpróbált a Schwedenplatz felé vonulni, a rendőrök útját állták az aktivistáknak, majd a Stephansplatzon körbekerítették őket. Röviddel este kilenc óra előtt a rendőrség felszólította a résztvevőket, hogy hagyják el a tüntetést. A felhívásnak azonban csak kevesen tettek eleget.

Az esti helyzet

Markus Dittrich rendőrségi szóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem oszlatták fel az eredetileg betiltott megmozdulást, azzal válaszolt, hogy az arányosság szellemében jártak el és elsőnek csak igazoltattak.

Este fél tízkor az osztrák főváros rendőrsége közölte, hogy a tömeg apránként kezd apadni. Tíz órakor adott híradás szerint a rendőrségi bevetés még nem ért véget.

A megmozdulást mindössze néhány órával annak kezdete előtt tiltották be.

Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány sebtében összehívott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a lépés a közbiztonság fenntartása szempontjából „megengedett és ajánlott”. Hangsúlyozta: azért kellett így cselekedni, nehogy „áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira”.

Az előzmények

Pürstl a legfrissebb hírszerzési értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy az eredetileg „Virrasztás szolidaritásból Palesztinával” néven meghirdetett megmozdulás Izrael elleni „egyértelmű erőszakcselekményekre való felhívásokba” torkollhatott volna. A rendezvény előtt az interneten közzétett felhívásokban a radikális iszlamista Hamász által használt jelszavakat használtak, amelyek „szabad Palesztina” mellett Izrael állam teljes megsemmisítését propagálják.

A tüntetés szervezője nem határolódott el ezektől, így a hatóságok gondos megfontolást követően úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik a demonstrációt – tette hozzá Pürstl.

A palesztinpárti szimpátiatüntetést a BDS Austria nevű szervezet jelentette be,

amely egyebek között Izrael elleni szankciókért száll síkra, „míg véget nem vetnek az apartheidnek és Palesztina megszállásának”.

(MTI)

***

Nyitókép: TOBIAS STEINMAURER / APA / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyuri05
2023. október 13. 00:15
Ez a nyugati demokrácia szólás szabadsága. Szólhatod azt, amit megengednek.
Box Hill
2023. október 12. 15:42
Soros György parancsa 2015 szeptemberében az EU számára: "Először is az EU-nak be kell fogadnia évente egymillió menedékkérőt a belátható jövő során." Saját szavai, saját írásában: "First, the EU has to accept at least a million asylum-seekers annually for the foreseeable future." Read more at https://www.project-syndicate....
starmind
2023. október 12. 14:36
Helyes.
masikhozzaszolo
2023. október 12. 09:52
/A civil lakosság viz és villany nélkül maradt. (Gázában/ Izraelben meg a szobában agyonlőttek miatt a víz és áramfogyasztók nélkül maradt a lakás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!