Emberi lénynek tekinthetők-e a Hamász terroristái?

2023. október 12. 18:12

Az ember képes olyan mértékű morális deficitre, amely megöli vagy felszámolja benne azt a belső lényeget, ami az embert emberré teszi.

2023. október 12. 18:12
null
Szobota Zoltán
Vendégszerző

A világ megdöbbenve áll az Izraelt sújtó háborús bűntettek, a barbár palesztin fegyveres hordák bestiális kegyetlensége előtt. Az egyik határ menti kibucban lefejezett zsidó kisbabák láttán nem kell tovább várnunk a kérdéssel: ember tehet-e ilyet?

Érdekes módon, a világsajtó jóvoltából az egész világot megrázó képsorok kommentjeinek egy részéből az világlik ki, hogy a Föld népei, nemzetei egy kollektív lelkiismeret láthatatlan törvénye alapján nagyjából ugyanezt a kérdést feszegetik, hol óvatosabban, hol kendőzetlenül állást foglalva.

Mitől ember az ember? Mi az ember lényege? Mikortól nem ember már egy embernek látszó lény?

A válaszok keresésében a materialista, darwinista világnézet megközelítési módjai nem lesznek segítségünkre, ezért filozófiai és teológiai irányokba próbálkozzunk. Filozófiai értelemben valami akkor van, vagy létezik, ha van anyaga és lényege. Lényeg nélkül a dolog akkor sem létezik, ha az anyaga megvan (elég csak egy ledarált zongorára gondolni). A dolog lényege az, amitől az a dolog az, ami.

Az emberrel is így van. Nick Vujicic világhírű motivációs tréner nem rendelkezik végtagokkal, de ettől még ki merné megkérdőjelezni az emberi lényegét? Sőt, heroikus emberi minőségét. Egy szellemi fogyatékos, vagy egy kómában fekvő beteg nagyon is ember attól, hogy nagy sajnálatunkra átmenetileg vagy tartósan diszfunkcionális. Az ember lényege tehát nem elsősorban az „anyagában” van, hanem egy láthatatlan komponensében, amely a személyiségének az esszenciája. 

Ezt sokféleképpen megfogalmazhatjuk, de valahogy mindenképpen összefüggésben van a szívvel, a lelkiismerettel és a szeretetre való képességgel.

Olyan népírtók, mint Hitler, Sztálin vagy Mao biztosan nem rendelkeztek lelkiismerettel.

A zsidó-keresztény kinyilatkoztatás szerint Isten a maga képére és hasonlatosságára teremtette az embert, ami formai hasonlóságot is jelent (pl. hosszanti szimmetria-tengely), de azt is magába foglalja, hogy az ember háromosztatú spirituális lény: van szelleme, lelke, és testben él. A Biblia kétféleképpen közelíti meg az embert mint teremtményt.

Metafizikai értelemben már megvalósult létező, de szellemi-erkölcsi értelemben még úton van. Embernek lenni tény és feladat.

Vagyis az ember, az emberiség fejlődéstörténete (inverz aspektusból: leépülés-története) egy beteljesedés felé halad, és egyénenként, illetve kollektíven is vizsgázunk.

Abból az adottságunkból, hogy hordozzuk Teremtőnk képmását, és hogy a nem materiális lényegünk tartalmának gyarapítása (erkölcs) feladatként áll előttünk, következik, hogy ezt a lehetőséget képesek vagyunk elvetélni, és kiüresíteni magunkat a filozófiai és a bibliai értelemben vett emberi minőségünkből. Az ember képes olyan mértékű morális deficitre, amely megöli vagy felszámolja benne azt a belső lényeget, ami az embert emberré teszi.

Formailag még ember, de tartalmilag már nem az. Úgy vélem, a Hamasz barbár terroristái, akik ártatlan zsidó civileket gyilkolnak, csonkítanak és kínoznak, eljutottak idáig.

Nagy kérdés, hogy azok, akik a most zajló drámai háborús konfliktusban az áldozatokat hibáztatják és a tömeggyilkosokat ünneplik, hol tartanak ebben a kiüresedési folyamatban…

A szerző jogász, teológus

(Nyitókép: Anadolu Agency via AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2024. március 27. 08:04
"Metafizikai értelemben már megvalósult létező, de szellemi-erkölcsi értelemben még úton van." Istengyermekség. Potenciálisan adott emberként születéssel, de meg kell valósítani, hogy felnőjjön Istenhez. A nevelés, a szocializáció óriási felelősége ez.
Madár58
2023. október 21. 10:53
Nagyon érdekes, elgondolkodtató fejtegetés!
iurbanyi
2023. október 14. 07:07
El lehet vitatkozni napokig, hogy mi mit gondolunk a palesztin terrorisákról természetesen. A probléma azonban nem ez, hanem az, hogy ők mit gondolnak azokról, akiket lemészároltak. Nyilvánvalóan nem tekintették őket embereknek, hanem irtani való kártevőknek, ez vitán felül áll - SAJNOS. A helyzet pontosan az, mint ami a náciknál volt: (1) agymosás a zsidókról egy hazug ideológia mentén, (2) felkészülés a kiirtásukra, itt - nemzedékek "kiképzése" erre (3) technikai megvalósítás, lehetőleg minél hatékonyabban. Ha valakinek kétsége van a palesztinok gyilkosságai mögött lévő hazugsággépezetével kapcsolatban, javaslom nézze meg a "Hamas official: 'We have not killed any civilians' - riportot a youtube-on. Ezek az "emberek" előbb zsidókat mészároltak, de mostantól a saját népük mészárosaivá is váltak, mert Izraelnek nincs más lehetősége az önvédelemre, mint az egérlyukakban bujkáló HAMASZ terroristák kifüstölése - miközben ennek ártatlan palesztinok közül is sokan áldozatul fognak esni.
Namond
2023. október 13. 21:05
NEM!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!