Íme az európai értékek: „Szerette Proustot, Fellinit és Mahlert” a franciaországi migránsbűnözés legújabb áldozata

2023. október 20. 15:47

Tekintélyt kell mutatni, előrelépés kell a „légköri dzsihadizmussal” szemben a mai francia belügyminiszter szerint. Francesca Rivafinoli szemlecikke.

2023. október 20. 15:47
Violent clashes in Paris with supporters of PKK
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Bő nyolc évvel azután, hogy az akkori francia külügyminiszter kifejtette, „nagyon szigorúan” ítéli meg Magyarországot, amely „nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket”, mert olyan drótkerítést képes felhúzni a határán, amilyet „még állatoknak sem csinálnak”, bezzeg Franciaország és Németország megtette, amit a befogadás imperatívusza diktál, satöbbi, a mai francia belügyminiszter csütörtökön rámutatott: előrelépésre van szükség Európa határainak védelme és a területére belépők személyazonosságának megismerése tekintetében, és fel kell lépni azzal az Európában tapasztalható diffúz, „légköri dzsihadizmussal” szemben, amely lehetővé teszi a radikalizálódást és a minapi brüsszelihez és franciaországihoz hasonló támadások elkövetését. 

Bizonyos országok és az Európai Unió intézményeiben még mindig tapasztalható némi naivitás azzal kapcsolatban, hogy hogyan mutassunk tekintélyt” – sajnálkozott.

Ezt is ajánljuk a témában

Bírálja a magyar kerítést a francia külügyminiszter

Botrányosnak nevezte Laurent Fabius francia külügyminiszter a kelet-európai országok viselkedését menekültüggyel kapcsolatban. Magyarországot külön bírálta, a külügyminiszter szigorúnak ítélte meg a határzár megépítését, szerinte az ország nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket.

Sajnálatos ugyanakkor az is, hogy a franciák kétharmada nem bízik abban, hogy belügyminiszterük képes is lesz eredményesen fellépni az iszlamista terrorizmus ellen; igaz, ezt Emmanuel Macronból is csupán 26 százalék nézi ki – derült ki egy közvélemény-kutatásból ugyanezen a csütörtökön, amikor ismét „legalább nyolc” franciaországi repülőteret kellett bombariadó miatt kiüríteni, és amikor megkezdődött azon diákok kihallgatása, akik hétfőn, az iszlamisták által megölt tanárok emlékére tartott iskolai megemlékezéseken megzavarták a tiszteletadást, több tucat esetben a terrorizmust éltetve, noha az oktatási miniszter előre jelezte: zéró tolerancia lesz a legkisebb provokációval szemben is. Végül 357 ilyen esetről érkezett bejelentés, a meseszép elzászi favázas házikós Colmarban például egy 17 éves diák a tanárát halálosan megfenyegetve fejezte ki nemtetszését, Bordeaux-ban pedig egy 14 éves fiú húszcentis konyhakéssel érkezett az iskolába, állítólag azért, hogy „megvédje magát a szünetben”. De ezek tulajdonképpen szerencsés kimenetelű incidensek ahhoz képest, hogy

szerdán egy 68 éves lille-i nőnek otthonában vágta el a torkát egy illegálisan Franciaországban tartózkodó, a rendőrség előtt már ismert 17 éves Mohamed.

Arra az esetre pedig, ha mindezekből még nem lenne nyilvánvaló, ki és hogy (nem) tartja tiszteletben az európai értékeket, csütörtökön, a radikalizálódott Mohammed Mogucskov által (fivére segítségével) megölt háromgyermekes észak-franciaországi irodalomtanárért mondott gyászmisén (a család által választott evangéliumi szakaszok, nevezetesen a szeretethimnusz és a nyolc boldogság mellett) meghallgathattuk az áldozat feleségének nekrológját is, amelyből megtudhattuk: „Szerette Flaubert-t, Stendhalt, Balzacot, Proustot”, szerette a költészetet, „Baudelaire-t, Rimbaud-t”. „Szerette a filozófiát. Szerette a filmeket: Truffaut-t, Fordot (…). Szerette Almodóvart. Fellinit (…). Szerette Olaszországot, az olaszt, Toszkánát, Giotto freskóit, Tizianót, Caravaggiót. Szerette Shakespeare-t, Racine-t, Beckettet. Szerette Vermeert, Matisse-t, Gauguint, Cézanne-t (…). Szerette Bachot, szerette Beethovent, Faurét, Mahlert (…). Szerette a gótikát, a katedrálisokat, amelyeket városról városra felfedeztünk. (…) Szerette Provence-t, a színeit, illatait.”

„Nem szerette az informatikát és a közösségi médiát. Telefonja nem is volt. (…) Érzékeny volt és diszkrét, nem szerette a világ zaját és őrjöngését. Szíve mélyéből szerette lányait, édesanyját és nővérét.”

Bár lenne az a következő hír, hogy a most eltemetett 57 éves tanár emlékére

a jövőben az az illegális migráns maradhat akár csak egy napot is az Európai Unió területén, aki fejből tud idézni Rimbaud-tól,

néhány jellemző taktus alapján képes felismerni Beethoven szimfóniáit, és kapásból megmondja, ki festette az Urbinói Vénuszt.

Nyitókép: Bruno Thevenin / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. október 25. 07:56
Légköri dzsihadizmus. Ezzel meg is van a napom…
faramuci
2023. október 21. 05:45
"Olympia aszzony szereti Brustot,Baudelaire-t,és whitmann-t,megőrül Thomas Mannér,Beckett-ért,és Joyce-ért"
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 21. 01:39
Milyen jó, hogy a végén mindig győz a jó Ugye milyen jó, ugye milyen jó A szavad gyújtózsinór Az én szívem dinamit Asszem megtaláltuk egymásban Az igazit béjbe Ugye milyen jó, ugye milyen jó!
Zokni
2023. október 20. 22:13
“Drága nagyapám megmondta: Az életnél elmebetegebb, perverzebb forgatókönyvíró nem létezik. Jelenleg a helyzet úgy áll, hogy a zsidók lettek az új nácik, miközben Németországban a muzulmánok sárga csillagokat festenek a zsidók házaira… és Magyarországon továbbra sincs jogállam...” - írja 2. vörösbarát. A zsidók nem lettek nácik, de amúgy ezzel az erővel ezt is írhatta volna: “A nagyanyám szerint az élet olyan, mint a sütőtök. Tegnapelőtt kedd, tegnap szerda, ma meg sütőtök. Mert nézz oda: az előbb a még a lift felment, és most meg már jön lefele? És pont Magyarország nem jogállam!?”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!