Frank Füredi: 1956-ban valami fantasztikus dolog történt Magyarországon

2023. október 23. 15:38

„Európában a szabadságot mindenféle erők üldözik és próbálják meg aláásni” – fogalmazott az MCC Brussels igazgatója.

2023. október 23. 15:38

Magyarországon 1956. október 23-án valami fantasztikus dolog történt: a sztálinista diktatúrában élő emberek, akik korábban féltek, és csak halkan merték egymásnak elmondani, miben hisznek, aznap büszkén, és öntudatosan az utcára mentek, hogy fellázadjanak a rendszer ellen – mondta el brüsszeli ünnepi beszédében Frank Füredi, a Matthias Corvinus Collegium brüsszeli képzési központjának (MCC Brussels) igazgatója.

Az MCC Brussels által szervezett hétfő délelőtti megemlékezésen a magyar származású professzor személyes hangvételű beszédében kiemelte: e fantasztikus pillanat öröme egészen addig tartott, amíg a szovjet tankok visszatértek Magyarországra, annak ellenére, hogy a magyar emberek közben a Nyugat segítségét várták.

„Számomra ez egy döntő lecke volt, mert megtanultam, hogy a szabadságért folyó harcban senki mástól nem lehet segítséget várni. A küzdelemben az emberek csak saját magukra számíthatnak, ugyanakkor össze kell fogni más, a szabadságot szerető népekkel is” – emelte ki.

Frank Füredi a történelmi emlékezet jelentőségéről szólva kijelentette:

 az nem tart örökké, folyamatosan fel kell tölteni, mivel az emberek hajlamosak elfelejteni, milyen rossz is volt valójában”.

Ezt is ajánljuk a témában

„A szabadságot sem lehet természetesnek venni”

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabadságot sem lehet természetesnek venni, mert az csak egy pillanatnyi mozzanat, „amit nagyon erősen meg kell ragadni, máskülönben tovaillan”.

Véleménye szerint jelenleg Európában a szabadságot mindenféle erők üldözik és próbálják meg aláásni. „Ők úgy tekintenek a szabadságra mint valamire, amit szeretnének elvenni tőlünk. Azt hiszik, jobban tudják, mi az érdekünk, mint mi magunk” – fogalmazott az akadémikus.

(MTI)

***

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. november 09. 19:49
Valóban fantasztikus volt: "A magyar munkások és értelmiségiek, akik mellett annyi tehetetlen bánattal állunk ma, tudják mindezt, s ők azok, akik mindennek mélyebb értelmét velünk megértették. Ezért, ha szerencsétlenségükben osztoztunk, -- miénk a reményük is. Nyomorúságuk, láncaik és száműzöttségük ellenére királyi örökséget hagytak ránk, melyet ki kell érdemelnünk: a szabadságot, amelyet ők nem nyertek el de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk!" (Albert Camus, francia író)
alexandrosz-2
2023. október 23. 21:08
Van valami penetráns nerbűze annak, ahogy egy kommunisra patkány hazudozik 56-ról a ner köpönyegében, a ner fizetési listájáról. A fidesz egy hányás. Orbánostól
Kovács Ubul
2023. október 23. 16:35
"Frank Richards álnéven a Revolutionary Communist Group vezető tagja volt, majd a RCG-ből való kizárása után a Revolutionary Communist Tendency alapítója és elnöke, mely később Revolutionary Communist Party (RCP) néven vált ismertté."
ekeke1
2023. október 23. 16:28
"Frank Füredi: 1956-ban valami fantasztikus dolog történt Magyarországon" Ez a pali egyre remuletesebb marhasagokkal áll elő. Hű de fantasztikus volt 1956... Miközben az osztrákok 1955-ben megszabadultak a szovjet katonai megszállástól, semlegességet vállalva, felvették a Marshall segélyt és építették a piacgazdaságot.. Magyarországnak a "forradalom" és még 35 év katonai megszállás és bolsevizmus jutott. Forradalom? Néhány ezer embert agyonlőtték,felakasztottak, börtönbe zártak, 200 ezren kitantorogtak nyugatra,úgyis túl sokan voltunk. Mit ne mondjak ? Fantasztikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!