„Magyarország üdvözli az ukrán békekezdeményezést” – Novák Katalin főhadsegédje is ott volt a nemzetközi békekonferencián

2023. október 31. 05:32

A magyar köztársasági elnök kész részt venni bármely békekezdeményezésben, ezért volt ott Kun Szabó István vezérőrnagy a máltai eseményen.

2023. október 31. 05:32
Novák Katalin, Volodimir Zelenszkij

Kun Szabó István vezérőrnagy, Novák Katalin államfő főhadsegédje is részt vett azon a nemzetközi békekonferencián, melynek helyszíne ezúttal Málta volt – közölte lapunk megkeresésére a Sándor-palota.

Első alkalommal kapott meghívást Magyarország

Mint arról az Euronews e hétvégén beszámolt, az eseményen a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által javasolt 10 pontos béketervet is megvizsgálták. A kétnapos máltai konferencia előtt Koppenhágában, Dzsiddában is volt találkozó, de az ukrán békeformula kapcsán összehívott ülésre első alkalommal kapott meghívást Magyarország.

A magyar köztársasági elnök kész részt venni bármely békekezdeményezésben

– Novák Katalin augusztusban egyeztetett Kijevben Volodimir Zelenszkijjel, ahol mások mellett megállapodtak arról is, hogy Magyarország bekapcsolódik az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula egyeztetéseibe –, ezért képviselte hazánkat Kun Szabó István a találkozón, tudtuk meg szintén a Sándor-palotától.

Magyarország üdvözli az ukrán békekezdeményezést

„Magyarország üdvözli az ukrán békekezdeményezést, és nyitott arra, hogy csatlakozzon a folyamathoz. Nagyra értékeljük, hogy a Krími Platform augusztusi margóján, a magyar és az ukrán elnökök találkozója után Magyarország először kapott meghívást erre a megbeszélésre” – hangsúlyozta a nemzetközi eseményen tartott felszólalásában a vezérőrnagy.

A máltai békekonferencia több mint 60 ország és nemzetközi szervezet részvételével, nemzetbiztonsági tanácsadói, illetve külügyminisztériumi képviselők szintjén zajlott. Zelenszkij a békeformulát tavaly augusztusban, a G20-as csúcson mutatta be először. A 10 pont közül ötöt tárgyaltak Máltán: a foglyok és a deportált gyermekek cseréjét, Ukrajna területi egységének helyreállítását, valamint a nukleáris-, energia-, és élelmiszerbiztonságot. Oroszországot nem hívták meg a találkozóra, Kína pedig elutasította a részvételt.

Nyitókép: Facebook

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. október 31. 10:19
Bár békepárti ( és szabadságpárti) vagyok, de sz@rt sem ér az olyan konferencia, ahol mindenki részt vesz, csak a háborúzó felek egyike nem. Az oroszok részvétele, vagy az ukránok részvétele nélkül ( ez utóbbira is volt példa. a legjószándékúbb kezdeményezés is halálra van itélve.
Tommaso
2023. október 31. 10:05
Bár békepárti ( és szabadságpárti) vagyok, de sz@rt sem ér az olyan konferencia, ahol mindenki részt vesz, csak a háborúzó felek egyike nem.
bodrigyuri
2023. október 31. 09:46
Álhír.
Roadkill
2023. október 31. 09:45
nyakon basznám ezt a tetves zsidó férget, találkozik a köztársasági elnökömmel, és nem képes felvenni egy szar öltönyt, ki a fasznak képzeli magát ez a szardarab
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!