Von der Leyen: Az európaiaknak kell meghatározniuk, ki és milyen körülmények között jöhet az EU-ba

2023. október 18. 16:48

Az Európai Bizottság elnöke szerint „a brüsszeli merényletet a gyűlölet motiválta”.

2023. október 18. 16:48

Az európaiaknak kell meghatározniuk, ki és milyen körülmények között léphet be az Európai Unióba – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben, a belga fővárosban hétfőn elkövetett terrortámadás helyszínén megtartott megemlékezésen.

Kijelentette, hogy 

a brüsszeli merényletet a gyűlölet motiválta.

Ezt is ajánljuk a témában

 

„Európában nincs helye gyűlöletnek, sőt, zéró tolerancia van vele szemben” – fogalmazott, majd kijelentette: a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd terrorcselekményekhez vezet, veszélyeztetve az emberek biztonságát, függetlenül hitüktől, nemzetiségüktől vagy véleményüktől.

Jobban oda kell figyelni azokra, akik biztonsági fenyegetést jelentenek – hangoztatta. Gondoskodni kell arról, hogy ha valakit kiutasítanak az Európai Unió területéről, akkor valóban távozzon. Ennek érdekében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy 

ha valaki nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősül, akkor a tagállamoknak legyen joguk távozásra kényszeríteni.

 Ez szerepel egyebek között az unió új, elfogadásra váró migrációs és menekültügyi paktumában – mondta. Szavai szerint ez egy újabb ok arra, hogy az Európai Unió Tanácsának következő, január elsején kezdődő belga elnöksége alatt a tagállamok elfogadják az új migrációs és menekültügyi csomagot.

Az Európai Uniónak meg kell erősítenie határbiztonságát

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a megemlékezésen kijelentette: az a tény, hogy egy elutasított tunéziai menedékkérő követett el terrortámadást, arra utal, hogy az Európai Uniónak meg kell erősítenie határbiztonságát, különben nem lehet majd fenntartani a Schengen-övezeten belüli szabad mozgást.

Szerdán a belga fővárosban megemlékezést tartottak mások mellett Alexander De Croo belga kormányfő, Ulf Kristersson és Ursula von der Leyen részvételével azon a helyen, ahol egy tunéziai férfi,  Abdesalem Al Guilani hétfő este agyonlőtt két svéd futballszurkolót. A tunéziai 2011-ben Lampedusa szigetén lépett be az EU területére illegális migránsként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság radikalizálódott személyként jelölte meg. A belga rendőrség emberkereskedőként, illegálisan az országban tartózkodó és a nemzetbiztonságra veszélyes egyénként tartotta nyilván.

(MTI)

Nyitókép: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. október 22. 14:53
Nincs olyan állam, hogy Európa. Nem az európaiaknak, hanem a nemzetállamok lakóinak kell döntenie a migrációról. Na ezt nem akarják, helyettük akarják európaiak, értsd brüsszeli számonkérhetetlen bürokraták eldönteni lakók terhére, kárára a migrációt.
sober
2023. október 21. 07:41
hát az ember nem hisz a szemének meg a fülének! ez a szerencsétlen nő nem ezen a bolygón él! "Az Európai Uniónak meg kell erősítenie határbiztonságát" elképesztő cinizmus amit Magyarországgal szemben elkövetnek, aki a fentieket mondta, mondja és végzi! amiért csak a szekálás, a megbélyegzés jár! a védekezéshez meg nem járulnak hozzá! ez a banda nem maradhat!
NoFace
2023. október 21. 06:26
Kérdés, mit szól ehhez az árnyékmoslékos, Dobrevet futtató Feri?
NoFace
2023. október 21. 06:20
Vagyis, ugyanazt mondja mint már évekkel ezelőtt is Orbán Viktor, ami miatt szankcionálják Magyarországot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!