Az olaszok után a franciák is lépnek: könnyebb lesz az illegális migránsok kitoloncolása egy új törvényjavaslat értelmében

2023. november 14. 19:38

A bevándorlási törvénynek még át kell mennie a Nemzetgyűlésen is.

2023. november 14. 19:38

Elfogadta kedden első olvasatban a francia szenátus az új bevándorlási törvény tervezetét, de az ellenzéki jobboldali többségű szenátorok jelentősen szigorítottak a kormány javaslatán. A végső szót a Nemzetgyűlés fogja kimondani, amely elé decemberben kerül a javaslat.

A felsőház 348 tagja közül 210-en szavaztak igennel, 115-en pedig nemmel. Ez a 29. bevándorlásitörvény-tervezet Franciaországban az elmúlt négy évtizedben.

Az eredeti kormányjavaslat két lényeges intézkedést tartalmaz: hatékonyabb fellépést a kitoloncolások végrehajtására a kiutasított külföldi állampolgárok esetében, illetve hatékonyabb társadalmi integrációt a menekültek és mindazok számára, akik Franciaországban maradhatnak. Ez utóbbi részeként a kormány 

a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban jelenleg feketén dolgozó külföldiek helyzetét legalizálná, azaz munkavállalási és tartózkodási engedélyt adna számukra.

A szenátus szigorította a családegyesítés kritériumait, legalább ötéves franciaországi tartózkodáshoz kötötte a családi és a lakhatási segélyekre való jogosultságot, és megszüntette az illegális bevándorlóknak eddig járó állami orvosi ellátást.

Kikerült a megszavazott javaslatból a mintegy 700 ezerre becsült külföldi feketemunkások legalizálását célzó intézkedés, és a menedékkérők integrációjának javítása, és bekerültek olyanok, amelyek megkönnyítik a bűnelkövető illegális bevándorlók kitoloncolását.

Marie-Pierre de La Gontrie szocialista szenátor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „az integrációs szempont teljesen eltűnt a szövegből”. A tervezetet kidolgozó Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte: nem tartja problémának, hogy szigorúbb lett az elfogadott változat az eredetinél. 

Emmanuel Macron államfő pártjának baloldali szárnya azonban már jelezte, hogy a Nemzetgyűlésben vissza akarja állítani az eredeti szöveget, míg a Köztársaságiak tovább szigorítanának rajta. Ha a kormányzatnak nem sikerül többséget találnia a szöveg elfogadáshoz a Nemzetgyűlésben, a vitatott nyugdíjreformhoz hasonlóan ismét az alkotmány 49.3-as cikkéhez folyamodhat, amely lehetővé teszi, hogy egy törvényt a parlament alsóházának szavazása nélkül fogadjanak el.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2023. november 14. 21:33
"a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban jelenleg feketén dolgozó külföldiek helyzetét legalizálná, azaz munkavállalási és tartózkodási engedélyt adna számukra." Ez máris egy öntökönlövés. Hogy a picsába dolgozhat feketén a külföldi? Annak oka van. Sanszosan ott se lehetne.
kingsjewel
2023. november 14. 20:58
Ezt 30 évvel ezelőtt kellett volna.
akkor ki
2023. november 14. 20:58
Mit tudom én ki mondta elsőként, de magyar szállóige lett, Orbán Viktornak nem igaza van, hanem igaza lesz! Sziasztok libsik!
masikhozzaszolo
2023. november 14. 20:32
Volt már ilyen Salvini idejében. A francia olasz határon. A toloncolás. Az olaszok a franciákra toloncoltak, aztán a franciák meg vissza az olaszokhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!