Belebetegszik a túl sok fehér ember látványába – panaszkodott a BBC műsorvezetője

2023. november 30. 14:20

Szerinte nem elég, hogy a munkakörnyezetében lévők nem rasszisták, egyszerűen zavarja, hogy túl sok a fehér körülötte – mondta. Mindezt ráadásul egy konferencián.

2023. november 30. 14:20
Nihal Arthanayake

A BBC Radio 5 Live műsorvezetője, a zenészként és zenei újságíróként is ismert Nihal Arthanayake egy salfordi újságírói sokszínűséggel foglalkozó konferencián a The Independent beszámolója szerint egy pódiumbeszélgetésen így nyilatkozott:

erősen hat a mentális egészségemre, hogy belépek, és csak fehér embereket látok.”

A Journalism Diversity Fund (JDF) az NCTJ újságíróképző rendezvényén a BBC salfordi médiaközpontjában azt is állította, hogy sokakat látott, akik azért hagyták ott ezt az épületet, mert „nem tudtak mit kezdeni ezzel a kultúrával”, sokan azt érezték, hogy egy bizonyos típusú emberré kell válniuk, ha előre akarnak lépni a ranglétrán, márpedig „ha azt akarod, hogy az újságírók fejlődjenek, akkor önmaguknak kell lenniük”.

Azt is panaszolta, hogy szerinte nincs muszlim kolléga bevonva a vezető szerkesztői folyamatokba, és hogy „a legnehezebb belépni egy szobába, körülnézni, és látni, hogy senki sem néz ki úgy, mint te”. Mint Kifejtette, hogy ráadásul azt is sokként élte meg, mióta Londonból északra költözött, hogy az emberek csak úgy használják a „P-szót” („paki”, „pakisztáni”), amiért

Londonban biztos kapnának egy pofont, még csak nem is tőlem”.

Mindezt követően Cheryl Varley, a BBC Radio 5 Live producere kijelentette, hogy a szervezet elkötelezett a sokszínűség hiányának felszámolásában.

***

Nyitóképen Nihal Arthanayake a British Asian Trust díszvacsoráján. Forrás: Leon Neal / AFP

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2023. december 01. 18:00
Ahelyett hogy őrülne annak ő- egyedi a többi között mint tű a szénakazalban, de hiába ő inkább tővis akar lenni sok ember szemében.
Intruder
2023. december 01. 01:50
Mocskos paki takony.
BBrutus
2023. november 30. 21:52
Akkor menjen haza Pakisztánba. Ott füstös képű alakokat fog látni a helyi piacon. Mert más nincs.
kukasmacska
2023. november 30. 20:21
Egy turizmusról szóló könyvben mesélte az egyik riportalany, egy idegenvezető: Kínában járt egy általa vezetett csoporttal és a szállodájukban (ötcsillagos luxusszálló) az egyik csoporttag egyszer csak félrevonta és megkérdezte tőle, hogy miért van itt ennyi kínai és nem lehetne-e valamit tenni ez ellen. Az idegenvezető udvariasan felvilágosította, hogy 1. Kínában vannak éppen, ahol javarészt kínaiak élnek 2. Kínában is vannak (nem is kevesen) akik könnyen megengedhetik maguknak a luxust és ezért szállnak meg ötcsillagos hotelekben Nem is tudom, miért pont ez jutott eszembe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!