Economist: Netanjahu a rossz ember a rossz helyen

2023. november 01. 19:17

A lap elemzése szerint az izraeli miniszterelnök képtelen megoldani a háború és béke kérdését.

2023. november 01. 19:17

Pár nappal Izrael gázai szárazföldi inváziója után páncélos és gyalogos zászlóaljai egyre inkább elmélyítik jelenlétüket az övezet északi és középső szektorában, miközben elkezdték elszenvedni a vereségeket. „A civil halálesetek száma továbbra is szörnyű méreteket ölt: a Gáza várostól északra fekvő Dzsabalíában több tucat palesztin halt meg a bombázások következtében. Izrael azt állítja, hogy 50 fegyverest ölt meg ugyanott, köztük Ibrahim Biarit, a Hamász október 7-i támadásának egyik parancsnokát. Palesztin forrásokból származó felvételek megerősíteni látszanak, hogy sok járókelő is meghalt” – olvasható az Economist elemzésében. 

A lap arra is kitér ugyanakkor, hogy

 Izraelben politikai harc dúl a háború lefolyásáról, utóhatásairól és arról, hogy ki hozza meg a döntéseket. 

Ennek középpontjában Benjamin Netanjahu áll, aki több mint két évtizede az izraeli politika meghatározó alakja, és aki most lehet, hogy „rossz ember, rossz helyen, rossz időben”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Bibi király – ki igazából Benjamin Netanjahu?

Nyugat felé forduló, művelt politikus és elszánt hazafi – aki azonban ódzkodik a nagyszabású és veszélyes katonai kalandoktól: portrénk Izrael korszakossá vált vezetőjéről, Benjamin Netanjahuról!

Hozzáteszik, a kormányfő széles körben úgy látják, hogy elvesztette az izraeli közvélemény bizalmát, és nehezen tudja hatékonyan vezetni a háborús kabinetet. „Emellett arra is alkalmatlan, hogy megvalósítsa a kétállami megoldást, amelyet Amerika hallgatólagosan követel az offenzíva támogatásáért cserébe”.

Az elemzés szerint Netanjahut a közvélemény nagy része felelősnek tartja a Hamász támadásához vezető kudarcokért. A hadsereg és a hírszerzés vezetői vétkességük  ellenére továbbra is sokkal népszerűbbek nála. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az izraeliek fele bízik az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsnokaiban, hogy háborúban vezessék az országot, míg csak az ötödük bízik a miniszterelnökben. „Ez persze kellőképpen feldühítette a miniszterelnököt, és csak súlyosbítja az ellentéteket a fegyveres erők és Netanjahu között. 

Szemtanúk szerint az egységkormány ülésein traumatikus a hangulat

Ez pedig kihat a döntéshozatalra. Itt rejlik a magyarázata annak, hogy a mozgósított egységek két hétig dekkoltak Gáza határán, mire megkapták az ukázt – írja az Economist.

De Netanjahu leginkább azért sebezhető, mert a jelképe lett a palesztin állam elutasításának. Márpedig így nem lehet számítani további amerikai támogatásra, illetve nem maradnak érvényben a térség arab államaival kötött rendezési megállapodások sem. De hogy a Knesszetben ezek után lázadás törne ki a miniszterelnök ellen, arra a jelen állapotok közepette nem lehet számítani. – olvasható az elemzésben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ABIR SULTAN / POOL / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. november 02. 10:36
Pokol Béla Alkotmánybíró Fogalmazta meg: "Napjainkban a világ számos országában... mintegy kettős állam és kettős politikai rendszer jött létre, melyben alul a demokratikus állam található többpártrendszerrel, parlamenti többségi kormányzattal, ám felülről a főbírói testületek jurisztokratikus állama – szimbiózisban globális NGO-hálózatokkal – tág keretek között felülírhatja a parlamenti választások és a többségi demokrácia döntéseit.”
DE JÓ
2023. november 01. 23:23
A szektás, fanatikus libsi zsidókat még a háború sem tudja észhez téríteni, az eszméik hatalomra juttatásáért folytatott küzdelemmel, a politikai kiszorítósdival még a háború alatt sem tudnak leállni. Bármibe lefogadom, hogy ennek a cikknek a hátterében is ők vannak. Ugyamazt csinálják, mint az itthoni ellenzék a Covid-időszakban: Amikor fegyelmezett egységre lenne szükség, akkor teljes gőzzel próbálják elbizonytalanítani, egymással szembefordítani az embereket. Ha ezt egy tengeri viharban hánykolódó hajón művelték volna az utóbbi ötszáz évben bármikor, akkor a kapitány teljesen jogszerűen(!), sőt vele szembeni elvárásként lelövethette volna, felkoncoltathatta volna vagy tengerbe dobadhatta volna őket a többi ember életének védelme érdekében. Jelenleg a jelentős mértékben zsidók által képviselt liberális humánértelmiség a nyugati kultúra (és Izrael) kivégzője.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. november 01. 23:22
Ilyen bicikli ez a radikális jobboldali populista nemzetthyszocializmus, Mr. Biztonság. A háború után Izrael népe az ő és kormányának tagjainak a fejét is követelni fogja. (Hacsak Orbán nem ad a cimbijének tippeket, hogyan kell másokra, pl. Sorosra vagy a melegekre kenni az egészet.)
need-info
2023. november 01. 21:15
Azt nem értem miért csak most lépték ezt meg? Most fogyott el a türelmük végleg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!