Forrong a migránsbűnözés miatt Nyugat-Európa, a mainstream sajtó közben szándékosan titkolja az elkövetők származását

2023. november 28. 16:19

Szélsőjobboznak, pocskondiázzák a tüntetőket, de szembenézni nem sikerül a valósággal.

2023. november 28. 16:19
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Súlyos zavargások folynak Franciaországban és Írországban, miután mindkét országot brutális migránsbűncselekmények rázták meg – a fősodratú sajtóban ugyanakkor arról beszélnek, hogy az egész feszültséget kizárólag a szélsőjobboldal szítja.

Véletlenül sem írnák le, kik voltak

A dél-franciaországi Crépol városában szűk egy hete történt tragédia: a faluházban egy táncos rendezvény résztvevőire törték rá az ajtót „ismeretlenek”, és többeket megkéseltek. Egy 16 éves, Thomas nevű középiskolás kórházba menet életét vesztette, további hatan könnyebben, ketten súlyosan megsebesültek.

Ezt is ajánljuk a témában

A 104 szemtanúból kilenc egybehangzó állítása szerint

a késelők azóta már letartóztatott hétfős csoportja azt kiabálta, „azért jöttünk, hogy leszúrjuk a fehéreket” – azaz migránsokról van szó.

A France24 ugyanakkor azt panaszolja, hogy „szélsőjobboldali politikusok már a letartóztatások előtt gyorsan a szociális bérlakásokban lakó, bevándorló hátterű fiatalokra kenték a támadást”. A Le Monde arról is ír, hogy tött mint száz szélsőjobboldali aktivista azért utazott a közeli Romans-sur-Isère városába múlt szombaton, hogy megkeresse és összeverje az állítólagos támadókat a szóban forgó szociális bérlakásokban élő migránsok lakhelyén, Monnaie negyedben.

Vasárnap is feloszlatott a rendőrség a városban egy szélsőjobboldali gyűlést. Közben a migránsbűnözés ellen tüntetők közül többeket őrizetbe vettek, hatukat hat és tíz hónap közötti szabadságvesztésre ítélték.

Mindenki nyugalomra int

Emmanuel Macron szóvivője, Olivier Véran az ügyben azzal próbálta csitítani a lázongókat, hogy 

ez a tragédia azzal a kockázattal jár, hogy társadalmunk felborulhat, ha nem növünk fel a feladathoz”.

Emellett hangsúlyozta: bár Thomas meggyilkolása többről szólt, mint „egy egyszerű bunyóról egy falusi táncon”, ettől még „az ügyészség dolga igazságot tenni, nem a francia társadalomé magáé”. Az ügyben eljáró ügyész, Laurent de Caigny határozottan állítja: az erőszak ezen kitörését „apró-cseprő okok” váltották ki, nem beszélhetünk előre kitervelt, faji, etnikai, nemzetiségi vagy vallási alapú támadásról.

A France24 rosszallóan említi, hogy Marion Maréchal, Marine Le Pen unokahúga, a Visszahódítás! (Reconquête!) párt ügyvezető alelnöke szerint „a fehérellenes rasszizmus elérte a vidékünket”, Éric Zemmour pártelnök pedig az X-en (korábban Twitter) arról beszélt: „Mártírjaink a civilizációk háborújának ártatlan áldozatai”.

A France24 egy szóval nem cáfolja, hogy az elkövetők a Monnaie negyedben szociális bérlakásokban élő migránsok voltak.

Fontosnak tartják viszont ugyanezen cikkben megjegyezni, hogy Párizstól délkeletre egy Mourad nevű kertészt késsel támadott meg egy 75 éves férfi rasszista szitokszavakat szórva.

Más ügyek is folyamatban vannak

A Franciaországban kifejezetten súlyos formát öltő migránsbűnözés más elhíresült ügyei kapcsán is vannak fejlemények. Miközben az államhatalom a felháborodott franciákat és a jobboldalt nyugalomra és önmérsékletre inti, a júniusban lelőtt 17 éves muszlim fiú,

Nahel M. édesanyja további tüntetéseket szeretne látni fia érdekében.

„Hogy lehetséges, hogy a fiam élete ilyen keveset jelent az igazságügyi rendszer számára?” – nyilatkozta Nahel édesanyja, Mounia, miután a fia lelövésével vádolt rendőrt, Florian M.-et szabad mozgásának korlátozása mellett szabadlábra helyezték.

Ezt is ajánljuk a témában

A 2020-ban meggyilkolt francia történelemtanár, Samuel Paty ügyében pedig most került bíróság elé hat tinédzser. Egyikük hamisan azt a tanúvallomást tette, hogy Paty a Mohamed-karikatúrák felmutatása előtt kiküldte a tanteremből a muszlim diákokat, a másik öt pedig segített a csecsen gyilkosnak megfigyelni Patyt, hogy a rajtaütés sikerrel járjon. A CTV News szerint a tinédzsereket „koruk miatt nem szabad beazonosítani, így a bíróságra is úgy léptek be, hogy arcukat pulóverrel takarták el.”

Ezt is ajánljuk a témában

Iskolai konfliktusból lefejezés – ezért halt meg a francia tanár

Kezd kirajzolódni, mi vezetett a francia tanár, Samuel Paty lefejezéséhez: felháborodott muszlim szülők, a közösségi oldalakon hergelő iszlamista aktivisták és egy nemrég radikalizálódott csecsen fiatal állnak a gyilkosság mögött. Macron kemény választ ígér, fajsúlyos iszlamista szervezeteket oszlathatnak fel.

Írországban nem is úgy volt

Közben Írország fővárosa, Dublin is lángokban áll, miután egy algériai migráns többeket megkéselt a belvárosban. A Guardian hasábjain az ír The Journal tényellenőrző divíziójának vezetője, Stephen McDermott arról panaszkodik, hogy „szélsőjobboldali agigátorok azon spekulálva, hogy a támadás az iszlamista terrorizmus jeleit hordta magán, riadalmat szítottak a közösségi médiában, és követőiket tüntetésre buzdították”.

McDermott a késelő származását a következő módon írta körbe: „Csütörtökön megerősítetlen hírek öntöttek olajat a tűzre, melyek szerint az elkövető bevándorolt Írországba.

Azóta kiderült, hogy bár a gyanúsított algériai születésű, már honosított ír állampolgár, aki két évtizede itt él.” Azaz: tényleg algériai migráns.

A Guardian szerzője az ezt követő sok ezer karaktert végig a szélsőjobboldal jelentette veszélynek szenteli, figyelmeztetve arra, hogy a 2020-as választáson még nem látszott, mekkora népszerűségnek örvend Írországban a szélsőjobboldal, mert az még a covid, a karantén, illetve a vírust és az orosz-ukrán háborút követő gazdasági válságok előtt volt.

„Egy csomó embernek nincs pénze otthonra a lakhatási válság eredményeképpen, a szülők alig találnak megfelelő gyermekfelügyeletet, a háziorvosok nem fogadnak új betegeket, a földművesek a környezetvédelmi intézkedésektől félnek” – sorolja McDermott a problémákat, melyek szintén táptalajt adnak a szélsőjobboldal erősödésének amellett, hogy a jövőre esedékes választáson messze több választó magatartását befolyásolja majd a bevándorlás, mint a legutóbbin.

A Le Monde az ügyről úgy számol be, hogy nem említi az egy nő és három gyermek sérülését okozó támadó származását.

„A közösségi médiában azonnal elterjedt a pletyka, hogy a támadó külföldi származású. A BBC információi szerint viszont ír állampolgár, aki jó húsz éve él Írországban. Az ír média arról számolt be, hogy az állítólagos támadót megállítva az áldozatoknak többek között egy brazil Deliveroo-sofőr, Ciao Benicio segített” – védi a migránsmundér becsületét a neves francia lap.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Brian Lawless

***

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2024. április 25. 08:58
-“ csak az anyadat oltem es a gyereked eroszakoltam meg?!! Most mi bajod velem??!!” - kerdezi a migrans csodalkozva..
fideszaking
2023. december 01. 05:54
Mint azt is eltitkolják, amikor nyuugat-yorkshire-ben egy migráns magyar banda, munka reményével csalt ki, de prositúcióra kényszerített magyar lányokat. Ezek mindent eltitkolnak.Erről se lehetett nagyon hallani itthon. Ezek a migránsok csak bűnözni tudnak, semmi mást.
Almassy
2023. november 28. 20:32
Szerintem ebben a cikkben is benne van a libsi újbeszél. Migránsbűnözés van, de cigánybűnözés nincs?! Magyarországon is két nagycsalád nézeteltérésének hívják a cigánybandák verekedését. A fiatalok azaz cigányok megalázták és megverték az osztálytársukat...
ptrfarkas43
2023. november 28. 20:12
Miért ne késelnének, ha megtehetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!