Sokk Európának

2023. november 24. 08:37

Könnyen megtörténhet, hogy Orbán Viktor elsiette a lelkes gratulációt, és Wildersben is ugyanakkorát kell majd csalódnia, mint Meloniban.

2023. november 24. 08:37
Gál Mária
Népszava

Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártjának győzelme a hollandiai parlamenti választásokon már önmagában is sokkoló jelenség, ám ennél is ijesztőbb az, hogy a három nagy párt közül kettő már nem zárkózik el az együttműködéstől. A szélsőjobb térnyerése az európai demokráciákban nem újkeletű jelenség, a 2007 óta egymásra tevődő válságok a szélsőségeket erősítették. Ámde mindeddig a demokratikus pártok összefogtak a szélsőjobb hatalomra kerülésének megakadályozására, Hollandiában viszont az első nyilatkozatok szerint nem ez történik.

Wilders győzelmének mértéke a jobbközép pártokat legalábbis elbizonytalanította. A szavazás előtt a három másik nagy párt kizárta, hogy részt vegyen egy szélsőjobb vezette kormányban, az eredmények fényében azonban már csak a Frans Timmermans vezette baloldali szövetség zárta ki az együttműködést. A két jobbközép párt vezetője máris Wilders felé kacsingat, ami szalonképessé teheti és kormányra juttathatja a 25 éven át a pálya szélére szorított szélsőjobb vezért.

Ám könnyen megtörténhet, hogy Orbán Viktor elsiette a lelkes gratulációt és Wildersben is ugyanakkorát kell majd csalódnia, mint Giorgia Meloniban. A holland szélsőjobb ikon eleve úgy tudott győzni, hogy szelídítette retorikáját, a jobbközép irányába mozdult el, harcos EU-, iszlám- és migrációellenessége helyett gazdasági programmal állt elő. Korábban lebegtetett »Nexit« referendumáról máris azt nyilatkozta, hogy talán „most nincs hozzá nemzeti hangulat”, és minden bizonnyal sokat kell még engednie ahhoz, hogy kormányt tudjon alakítani.

Meloni miniszterelnökként »európai« vezetővé vált, a demokratikus vezető politikusok konstruktív partnerévé. Választóit elárulta ugyan, egykori partnereit cserben hagyta, de a demokráciát nem. Európa egyetlen reménye, hogy Wilders is megunta a pálya szélén, és a Meloni-féle forgatókönyvet követi majd.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: SEM VAN DER WAL / ANP MAG / ANP VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. november 26. 01:29
A hírhedt kommunista fészket elbontják. Magyar Rádió épületét. Hurrá!
Kotucso
2023. november 25. 22:01
Meloni senkit nem árult el. A baj az, hogy Olaszország tragikus gazdasági helyzete, és iszonyatos eladósodottsága miatt a nyakán tartják a kést. Bármit tesz azonnal csődbe taszítják az országát. Ennek a Gál Máriának meg csak annyit kívánok, hogy egy tucat migráns bassza seggbe, miközben kést tartanak a pofájához.
jooeee
2023. november 25. 21:31
Ne aggódj Maris!
auditorium
2023. november 25. 18:20
Az Európai Néppárt fogja győzelemre vinni az un. balos, globalista "progresszistákat", mert már kijelentették semmi koaliciót nem fognak alkotni az összes európai "szovranista-nacionalista-autoritér-bevándorlás ellenes " szélsőjobbnak" nevezett pártokkal. A Fideszt is ide sorolják, holott csupán jobbközép. Meloni kormánya is jobbközép, ő elfogadná a többi jobbos pártot is koalicióba, de a Néppárt fékezi. A németeket pedig óvaintik (AfD-Alice-től), naponta jelennek meg lejárató cikkek . Náluk hosszú évtizedekig ment az "Entnazifizierung". -Projekt, ezért kinjukban inkább a zöldekre szavaznak és sok fontos posztot kaptak, miközben virágzó gazdaságukat elhervasztják a drága energiaforrás és az embargók miatt. A CDU-nak csak a neve "christlich", a CSU csak Bajorországban erős. Az SPD-t most próbálgatják Sch-cal. AZ USA, NB és Fr.o. szemmel tartja a ném. et, bár nagy fr-ném. barátságról regélnek. Az ol.ok alkalmazkodnak szervilisen. Mentik a kikötőkben máig a népet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!