Terrorizmust támogató szervezetek is kaphattak állami pénzt a terror megelőzésére Amerikában

2023. november 20. 20:52

Kalifornia demokrata kormányzója 200 000 dollárt ítélt oda a San Diegó-i Iszlám Központnak, amely két 9/11-es gépeltérítő mecsetjének adott otthont.

2023. november 20. 20:52
Két demokrata: Gavin Newsom kaliforniai kormányzó Joe Biden amerikai elnökkel

A kaliforniai Newsom-kormányzat 200 000 dollárt ítélt oda a Sajjadia Iszlám Társaságnak a nonprofit biztonsági támogatási program keretében, amelynek célja, hogy segítse a nonprofit szervezeteket a terrortámadások elleni védelemben, ugyanakkor aggályok merültek fel az ilyen támogatások egyes kedvezményezettjeivel kapcsolatban – olvasható a Washington Free Beacon hasábjain.

Például olyan mecsetek is kaptak támogatást, amelyek vezetői ellentmondásos nézeteket vallanak. 

Egyes imámok, mint például Hamza Sodagar és Hussam Ayloush, olyan csoportokat támogató nyilatkozatokat tettek, mint a Hezbollah és a Hamász, ráadásul antiszemita érzelmeket is megfogalmaztak. A Newsom-kormányzat összesen 40 millió dollárt adott olyan kaliforniai mecseteknek, amelyek vezetői ilyen nyilatkozatokat tettek.

A vita közepette Newsom kormányzója, aki potenciális demokrata elnökjelölt-aspiráns, bejelentette, hogy a közelmúltbeli izraeli terrortámadásokra hivatkozva meg kívánja duplázni a nonprofit biztonsági program finanszírozását az államban. A támogatásokat kezelő kaliforniai katasztrófavédelmi hivatal most azt vizsgálja, hogy bármelyik mecset megsértette-e a támogatási feltételeket azzal, hogy gyűlöletbeszédet segített elő. Ha ez megállapítást nyer, akkor a hivatal szóvivője, Brian Ferguson szerint azonnal visszavonják a támogatásukat.

Terroristáknak otthont adó szervezetek is kaptak pénzt

A támogatásban részesülők némelyike terrorista tevékenységekkel összefüggésbe hozható személyekkel állt kapcsolatban. 

Newsom hivatala 200 000 dollárt ítélt oda a San Diegó-i Iszlám Központnak, amely két 9/11-es gépeltérítő mecsetjének adott otthont. Egy másik kedvezményezett, a Riverside-i Iszlám Központhoz tartozó Masjed of Riverside egykor a 2015-ös San Bernardino-i terrortámadás elkövetőjének, Syed Rizwan Farooknak volt az otthona. 

A vita kiterjed a Hamásszal állítólagosan kapcsolatban álló iszlám érdekvédelmi csoportokra is, például az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsára (CAIR), amelynek kaliforniai részlegének vezetőjét idézték a támogatási program megduplázásának bejelentésében.

A helyzet aggodalmakat keltett azzal kapcsolatban, hogy az egyes mecsetek által támogatott retorika potenciálisan alááshatja a támogatások célját, amely az erőszak megelőzésére és a nonprofit szervezetek biztonságának növelésére irányul. A kaliforniai katasztrófavédelmi hivatal vizsgálata folyamatban van, és az eredmény hatással lehet e mecsetek további finanszírozására.

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2023. november 21. 05:48
Miért? Újabban az illegális migráció ellen küzdő német kormány nem pénzbeli a migriket behurcolo NGOkat???
ZZoltan
2023. november 21. 01:18
Maga USA a legnagyobb terrort támogató szervezet. Most is egy terrorállamot - Izrahellt támogatja.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!