Balhé a román parlamentben, ismét nem bírt magával Diana Sosoaca, a hírhedt szélsőjobbos szenátornő

2023. december 04. 22:22

Diana Sosoaca bekiabálásokkal zavarta meg Turos Lóránd beszédét.

2023. december 04. 22:22

A kétkamarás román parlament hétfőn tartotta meg a december elsejei nemzeti ünnepnek szentelt hagyományos együttes ülését, amelyen valamennyi parlamenti frakció szónoka méltatja az – Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó – 1918-as Gyulafehérvári Román Nemzetgyűlés történelmi jelentőségét.

A nacionalista szólamokkal 2020-ban parlamenti képviselethez jutott, a többi párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt, a parlament üléseit gyakran bekiabálásokkal megzavaró

Diana Sosoaca független szenátor ezúttal az RMDSZ részéről felszólaló Turos Lóránd beszéde alatt keltett botrányt.

Sosoaca árulónak bélyegezte a szónokot és az RMDSZ-t, megkérdőjelezte az erdélyi magyarság parlamenti képviseletének létjogosultságát, a román nemzet megsértésnek minősítette, hogy Turos Lóránd egyáltalán szót kapott és többször is azt üvöltötte: menjen Budapestre, ott lázítson, ne a román parlamentben.

Diana Sosoaca szokásához híven telefonjával közösségi oldalán élőben közvetítette a parlament ülését, kommentárokat fűzve az egyes felszólalásokhoz. Az RMDSZ szónokának ötperces felszólalása idején azonban az első néhány mondattól eltekintve szinte folyamatosan kiabált, így nemcsak ő, hanem a teremben ülő törvényhozók, és meghívott egyházi elöljárók, külképviseleti meghívottak sem sokat érthettek Turos Lóránd szavaiból. A botrány a parlamenti közvetítésben nem kapott nyilvánosságot, a felvételen végig a szónoki emelvény látszott, az ülést vezető

Nicolae Ciuca házelnök mindössze egyszer tett egy eredménytelen kísérletet Sosoaca rendre utasítására,

Turos Lóránd pedig nem hagyta abba, hanem a folyamatos háttérzaj ellenére végigmondta beszédét. Az RMDSZ szenátora kifejezte meggyőződését, hogy a románoknak és magyaroknak törekedniük kell a nézőpontok közelítésére az eltérően megítélt történelmi események kapcsán, és inkább arra kell összpontosítaniuk, ami összeköti, nem pedig elválasztja egymástól a két nemzetet.

Kifejtette: 1918. december 1-je az erdélyi magyarság számára azt a fordulatot jelenti, amikor többségi nemzetből kisebbségbe került. Rámutatott: a háborúk sújtotta huszadik században a Gyulafehérvári Kiáltvány megszövegezői nagyon is jól tudták, mennyire fontosak a béke szempontjából a nemzeti, kulturális, oktatási jogok, és elkötelezték magukat ezek biztosítására az Erdélyben velük együtt élő nemzeti közösségek számára.

Úgy értékelte: akik feledtetni vagy eltörölni próbálják ezt kötelezettségvállalást, azok nemcsak a magyarok, hanem Románia valós érdekei ellen cselekszenek.

Diana Sosoaca három hete Tánczos Barna RMDSZ-szenátor felszólalása kapcsán a székely zászló kitűzése ellen rendezett hasonló kirohanást a román parlament felsőházában. Az AUR-ból kizárt politikus újonnan alapított saját pártja, az SOS Romania, több közvéleménykutatás szerint is esélyes arra, hogy jövő évi választásokon átlépje az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: képernyőfelvétel

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2023. december 05. 06:28
Íjj be csúf! A medve is sírva enné meg......🐻🐻
ördöngös pepecselés
2023. december 05. 06:19
Süsüke ugyanolyan alkalmatlan, semmihez nem értő megélhetési politikus mint a mi dollárbaloldalunk vagy az EPbe összegyűlt bűnbanda csak nácizmussal fűszerezve mint a nyugatkedvenc ukránok Így nem csoda hogy egy követ fújnak és megértik egymást és a tömeggyilkos Zelenskit. Azért kapják a pénzt az amerikai fegyverlobbitól hogy háborúzzanak, az araboktól hogy Európát iszlámosítsák, a gyógyszeripartól, energiaipartól és más multiktól hogy egekbe emeljék a profitjukat. A helyzet csak akkor fog változni ha a polgárok belefáradnak a megpróbáltatásokba amit ezek okoznak és fellázadnak.
lacika-985
2023. december 05. 04:41
Nem szép dolog beleugatni más emberek beszéde alatt . Valami oknál fogva ez a ballibek sajátossága . Az is visszás hogy Romániában a baloldali pártok mind jobboldaliaknak vallják magukat , pedig hazaáruló élősködő parazita mind . Most azt nem is emliteném hogy az rmdsz se másabb , ők is a multik csicskái . Az rmdsz az Erdélyben lakó magyarság megmentőjeként titulálja magát pedig mondhatni ők ártanak a legtöbbet a magyarságnak .. Érdemes lenne átnézni mikor milyen lakosságnak kimondottan káros / veszélyes törvényeket szavaztak meg . Az még mocskosabb / aljasabb dolog amikor a közülük lévő miniszterek hoztak a magyar emberek ellen törvényeket . Mocskos tolvaj banda .
DrPepper
2023. december 05. 04:17
Az EU-nak fel kellene lépnie a román apartheid ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!