Elárulta a szakértő, hány év múlva lenne reális Ukrajna uniós csatlakozása

2023. december 19. 08:38

A szakértő szerint „nyugati rózsaszín illúzió” volt, hogy vereség esetén Oroszország felbomlik.

2023. december 19. 08:38

Az Infostart videójából kiderül, hogy a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint a jelenlegi háborús helyzetben reményt és támogatást jelenthet Ukrajnának, hogy megkezdődnek a tárgyalások az uniós csatlakozásáról, ugyanakkor a realitás az, hogy még hosszú évekbe telhet, mire Ukrajna ténylegesen EU-tag lesz.

Mivel az utóbbi hetek-hónapok nem az ukrán sikerekről szóltak, így az 

emberekben csökkent a bizalom Ukrajna győzelmében, 

mondta a szakember. Hozzátette: „Ebben a szürke és sötét időszakban, amiben Kijev most van, mindenképpen jó hír, és előrelépésként tudja eladni az ukrán kormányzat, a valóságban azonban egy nagyon hosszú folyamat kezdete”.

Amíg aktív fegyveres konfliktus van az országban, a csatlakozás nem fog bekövetkezni. Erre csakis akkor lehet esély Demkó szerint, ha legalább befagyott háborúról beszélhetünk, mint például Ciprus esetén, amely az éles harcok lezáródása után évtizedekkel lett uniós tag.

 Az ukrán csatlakozás még a távoli jövő kérdése

 – mondja a szakértő.

Hangsúlyozza: egy ilyen rossz helyzetben, hogy bármikor szünetelhetnek a közművek egy-egy orosz támadás után, 

inkább a remény az úr, mint a racionalitás.

Annak a reménye, hogy az EU segít, pénzt és fegyvert ad, és talán egy nap Ukrajna is tag lehet, fűzi hozzá. 

Demkó Attila úgy látja, 

az orosz vezetés nem foglalkozik Ukrajna EU-csatlakozási folyamataival, ők katonai győzelemre törekszenek. 

Az oroszok is tudják, hogy a csatlakozás évtizedek múlva lehet realitás, nem öt vagy tíz éven belül, hangzik el.

Demkó Attila elmondta: a hadszíntéren általánosságban orosz fölény van, az áldozatok számában sem történt meg, amit sokan vártak, hogy sokkal több orosz hal meg, nagyjából paritás van. Ráadásul 

orosz oldalról jelentős arányban bűnözők halnak meg, az ukránoknál pedig inkább a családapák.

Ugyanakkor a szakértő szerint Oroszország akkor járt volna jól, ha sokkal finomabb módszerekkel próbálkozott volna Ukrajna orosz érdekszférán belül tartásával: további erőforrásokat kell most Ukrajnába pumpálni, holott már eddig is rengeteg erőforrást elnyelt. Elmondta: bár Oroszország hadiipara fellendült, és alábecsültük az oroszokat, azért a veszteségeiket időbe telik majd pótolni.

Demkó véleménye szerint Oroszországra nézve stratégiai vereség, hogy használhatta volna az erőforrásait a gazdasága fejlesztésére, egy modern Oroszország kialakítására, ehelyett háborút indított, amit teljesen nem tud megnyerni.

Hozzátette: 

„nyugati rózsaszín illúzió” volt, hogy vereség esetén Oroszország felbomlik.

Előadásokon volt erről szó, komoly viták folytak Nyugaton az Orosz Konföderáció felbomlásáról, holott ez nevetséges.

Hangsúlyozta: 

„Oroszország itt lesz, és egy olyan erőt fog képviselni, amivel számolni kell”. 

Szerinte az Egyesült Államok tíz év múlva már nem biztos, hogy ugyanitt tart majd, az EU pedig önmagában gyenge. Oroszország mindenképpen fejlődik a háborúval, azonban, ha nem lépte volna meg, sokkal többet el tudott volna érni gazdasági eszközökkel, nem szorult volna be Kína, sőt, bizonyos értelemben akár India alá – fejtette ki Demkó Attila.

Nyitókép: Youtube

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2023. december 19. 10:25
Azért ne ejtsük ezt a lehetőséget, hogy azon ügyeskednek az USA -ból, hogy márpedig azonnal legyen tag. Azt is tudni miért. A finanszírozást az USA be akarja fejezni erre kinézett egy balekot az Uniót, hogy majd ó fizessen tovább. Az Unió tisztségviselői mind az USA kitartottja. Jól meg van ez tervezve úgy, hogy az Eu által adott pénzek 90%- is visszamenne az USA fegyvergyáraihoz. No. hát ilyen egy jó szövetséges.
csapláros
2023. december 19. 09:46 Szerkesztve
Semmit nem változott, hogy ahogyan Hitler annak idején, úgy most is elszámították magukat az Ukrajnát gyarmatosító és 2014-től kezdve fokozatosan a háborúba belelovaló new-yorki kazár uzsorások, miszerint Oroszország annyira meggyengül majd, hogy Kínával és más nagyhatalmakkal szétcincálhatják a világ újrafelosztása keretében, mint Móricka a vekker órát, vastagon lakmározva Szibéria kimeríthetetlen gazdagságú ásványkincseiből. Ukrajnával persze így is nyertek két új gyarmatot Európát és Ukrajnát. Oroszország most meg ugyan gyenge, de az ásványkincsei révén gyorsított ütemben hozhatja be a lemaradását, egyes közbenső technikai fejlődési fázisokat is átugorva (ahogyan az a háború utáni Németországgal is történt, a Ruhr vidék vidék kohászatával, amivel kapásból megelőzte a hagyományos angol kohászatot).
zavulon
2023. december 19. 09:26
Nem árulta el. Úgy 2080-2099 közé teszem
Kybon
2023. december 19. 09:22
Demkó egy benkó, de már nagyjából rákanyarodott a valóságra. És abban igaza van, hogy a ruszkik fondorlatoskodhattak volna talán jobban is. Értve ez alatt az amcsi káosz baráti előidézését és a hadiipar tulajdonosainak előzetes megdádázását...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!