Foreign Policy: A nyugati politikusoknak „hihető elméletet” kell felállítaniuk szavazóik felé, hogy miképp győzhet Ukrajna

2023. december 20. 06:50

Figyelmeztetnek, Európa belefárad a háborúba. Kérdés, hogy ezzel Kijev mit tud kezdeni.

2023. december 20. 06:50
null

Majdnem 700 napja tart az orosz-ukrán háború, s bár vezető nyugati politikusok továbbra is hangosan támogatják Ukrajnát, ám választóik körében már korántsem tapasztalható ez a szenvedélyes kiállás Kijev mellett – írja a Foreign Policy. A legtöbb választópolgárban a lap szerint felmerül a kérdés az eszméletlenül megdrágult megélhetési költségek közepette, hogy mégis mennyi ideig lehet fenntartani Ukrajna finanszírozását – ráadásul ott van az ukrán ellentámadás kérdése is, ami nem hozott átütő sikert. A frontvonal nem mozdult el, és a konfliktus befagyása fenyeget.

Ezek is magyarázzák az Európai Külkapcsolatok Tanácsa által végzett felmérésekben látható attitűdváltozásokat. Ezek a közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy az európaiak támogatása Ukrajna harcának további folytatásához elkezdett csökkenni. A változás egyelőre nem volt nagy – de az iránya nem hagy kétséget. Az ECFR korábbi, 2023 januárjában tíz európai országban végzett felmérése szerint átlagosan 38 százalék akarta, hogy Ukrajna visszaszerezze teljes területét. Az ECFR legutóbbi, szeptember–októberi felmérése szerint azonban ez a szám 34 százalékra csökkent.

Azok aránya, akik szerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak a lehető leghamarabb véget kell vetni, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy Ukrajna területeket veszít Oroszországnak, lényegében 28-29 százalékon állandósult.

Összességében a lap szerint Ukrajna támogatása „ugyan nem ingott meg”, de ez hamarosan bekövetkezhet. Hogy ezt a választások előtt álló különböző nyugati, európai politikusok elkerüljék,

meggyőző elméleteket kell felállítaniuk választóik felé arról, miképp győzhet Ukrajna”,

és miért fontos Európa szempontjából az ukrán győzelem. Ha ez nem történik meg, akkor a lap szerint Kijev akár heteken belül elvesztheti a nyugati támogatást. 

Nyitókép: X

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2023. december 20. 10:00
Magyarán: még szemérmetlenebbül kell hazudniuk. Aljas banda!!!
Horst_Tappert
2023. december 20. 09:11
Pont annyira lesz meggyőző az elmélet hoholia győzelméről, mint az elmélet a férfiak szülési képességeiről...
edico
2023. december 20. 08:46
Ha azt megértenénk, hogy buzogánnyal és bunkósbottal nagyon-nagyon nehéz legyőzni egy atom nagyhatalmat, nem robbant volna ki az egész cirkusz. Nem igazán tudjuk Amerikának mi a terve.
Lami66
2023. december 20. 08:39
Áh, ne kínlódjstok itt, gyertek ét a másik cikkre, ott már azon agyal a nyugat mit csináljanak ha nyernek az oroszok. Ez a győzelmes vonal már halott ügy augusztus óta, amióta a nagy zukrán ellentámadásban négy hónap alatt az elfoglalt területek negyedét se tudtán visszaszerezni. Most meg egy hónap alatt elúszott amit négy hónap alatt szereztek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!