„Felér egy államcsínnyel, ami Lengyelországban történik”

2024. január 10. 11:47

Jacek Karnowski, a lengyel Sieci lap főszerkesztője lapunknak arról beszél: szerinte a lengyel liberális kormány egyeduralomra tör.

2024. január 10. 11:47

Ahogy arról portálunk is beszámolt letartóztatták kedd este a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített politikusait. 

Ami jelenleg zajlik Lengyelországban, felér egy államcsínnyel – nyilatkozza lapunknak a történtekkel kapcsolatban Jacek Karnowski, a lengyel Sieci című hetilap főszerkesztője. Szerinte Mariusz Kaminski és Maciej Wasik „a korrupció elleni harc éllovasai voltak”, akik megtörték a posztkommunista korrupció gerincét, Donald Tuskék most pedig hamis vádak alapján akarják börtönbe küldeni őket – mondja Karnowski. 

Az újságíró szerint a mostani események Jaruzelski tábornok idejét idézik, amikor szükségállapotot vezetett be, hogy elfojtsa a demokráciát követelő ellenzéket.

Miközben az új kormány politikusai „mosolyogva szeretet és mértékletességet hirdetnek, aközben

nyers erővel sújtanak le az ellenfeleikre, és meg akarják félemlíteni a társadalmat is

– fogalmazott. Azzal, hogy bemutatják, jogi alap nélkül is leszámolhatnak a közmédiával, akkor ugyanezt megtehetik a gazdasági és civil szereplőkkel is.

Az újságíró szerint a letartóztatás komoly kérdéseket vet fel Andrzej Duda elnök biztonságával kapcsolatban: hogyan történhetett meg, hogy az elnök testőrsége anélkül engedte be a rendőröket az elnöki hivatalba, hogy bármilyen iratokat felmutattak volna?

Karnowski úgy látja: a liberális kormány egyrészt akadályozni akarja az ellenzék normális működését; másrészt pedig az ellenzék radikalizációját akarják kiprovokálni, hogy még durvább eszközökkel tudjanak fellépni az ellenzékkel szemben, akár szükségállapotot bevezetve.

Fontos lesz a közelgő tüntetés is, amelyet a Jog és Igazságosság szervez, a médiaszabadság és most már a két letartóztatott politikus védelmében. Karnowski szerint lényeges, hogy a társadalom megmutassa, 

„hogy nem tűri csendben a liberális kormány törvénytelen akcióit”.

Azt is kiemelte azonban, hogy nincs könnyű dolga az ellenzéknek: nem lehet egy varázsütésre visszacsinálni az októberi választások eredményét. Ennek ellenére is úgy véli azonban, hogy az ellenzéknek folytatnia kell a küzdelmet, és mindent meg kell tennie a lengyel társadalom és jogállam megmentése érdekében.

Az Európai Unió hallgat 

Karnowski szerint beszédes az is, hogy az Európai Unió a jobboldali kormány regnálása alatt folyamatosan a lengyel jogállami miatt aggódott, „most pedig, amikor valóban lábbal tiporják a lengyel jogállamot, akkor hallgat az unió”. Vera Jourová, aki éppen nemrég látogatott Lengyelországba és korábban többször bírálta a konzervatív kormányt, most nem szólalt fel a sajtószabadság védelmében, amikor Tuskék tisztogatásba kezdtek a közmédiánál.

A lengyel szerkesztő szerint az európai média is hallgat, sőt a német sajtóban többször is amellett szólaltak fel, hogy a Tusk-kormánynak még radikálisabban kellene fellépni a konzervatív ellenzékkel szemben. Karnowski szerint „lehullott a lepel a liberálisokról, akik valójában illegális módszerekkel akarják bebetonozni a hatalmukat, és kiterjeszteni azt minden európai országra” .

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2024. január 10. 22:45
Baloldali náci söpredék!
zakar zoltán béla
2024. január 10. 22:08
Türelem 18:18-LEHET! Mandiner ugrasztógép....
Tommaso
2024. január 10. 20:53
Andrzej Duda hazaáruló. Lechet, hogy kellene helyette egy új Wałęsa.
Tommaso
2024. január 10. 20:39
Az államfőknek számos országban van kegyelmi jogköre, de a döntésüket az igazságügyi miniszternek ellenjegyeznie kell. Ez most nem történt meg. A kegyelmi határozatot általában alapos vizsgálat, és megfontolás előzi meg. A kedd délelőtt letartóztatott képvisellők kedd délután már szabadok voltak. Ez minden, csak nem megfontolt, átgondolt, alaposan kivizsgált döntés. DUDA már sokadik alkalommal bizonyitja, hogy AL KAL MAT LAN a posztjára. Először akkor, mikor haveri alapon bizott meg valakit kormányalakitással, aki nem rendelkezett aa szükséges parlamenti többséggel. Egy háborús vészhelyzetben HAZÁJA BIZTONSÁGÁT TETTE ezzel KOCKÁRA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!