Freund úgy véli: most már elég bizonyíték van ahhoz, hogy indokolt legyen megvonni Magyarország szavazati jogát, valamint az EU-s forrásokat

2024. január 30. 21:59

A németek zöld EP-képviselője megint nem bírt magával.

2024. január 30. 21:59

Ahogy hétfőn kiderült, a Financial Times szerint, bizonyos kiszivárgott dokumentumok alapján, uniós tisztviselők zsarolásra akarják használni az uniós forrásokat Magyarországgal szemben, annak érdekében, hogy a „magyar vétó” ne álljon tovább az Ukrajnának szánt gigantikus segélycsomag útjába.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap szerint az Európai Unió sürgetni fogja tagállamait, hogy szüntessék meg a Magyarországnak szánt összes uniós támogatást, ha az ország nem hátrál meg azon ígéretétől, hogy megvétózza az EU által javasolt 55 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának.

A magyarellenes kirohanásairól ismert Daniel Freund német EP-képviselő ennek kapcsán kijelentette: „a tagállamok végre elkezdtek felébredni”, az EU pedig „a legélesebb kardját használná” – írja az RTL.

Ez a lépés helyes, és már régóta váratott magára

– fogalmazott Freund, majd hozzátette, Orbán Viktort nem szabad milliárdokkal megjutalmazni a vétózásért.

„Mindenesetre megkérdőjelezhető, hogy a folyamatokat valaha végrehajtják-e ebben a formában.

Úgy néz ki, az a cél, hogy megtörjék Orbán vétós fenyegetését a csütörtöki csúcs előtt. Nem lenne helyes dolog, hogy a 7-es cikkely procedúráját vagy a jogállamisági mechanizmust politikai célokra alkalmazzák. Mindkét folyamatnak az a célja, hogy megjavítsa a magyarországi jogállamiságot”

közölte a képviselő.

Freund szerint „rossz üzenetet küldene”, ha Orbánék vétója miatt vonnák meg a forrásokat, mert ebből tévesen azt szűrhetné le a magyar kormány, hogy „lehetséges tárgyalni a jogállamiságról, miközben semmi körülmények között sem szabad leállítani ezeket a folyamatokat, akkor sem, ha Orbán Viktor beadja a derekát, és megadja a zöld jelzést az Ukrajnának szánt EU-s segélyre.”

Ezt is ajánljuk a témában

A balliberális EP-képviselő hozzátette, most már elég bizonyíték van arra, hogy indokolt legyen megvonni Magyarország szavazati jogát, valamint az uniós forrásokat.

Állítása szerint mindeközben egyre nő azon tagállamok száma, amelyek szívesen látnák Orbán szavazati jogának megvonását és a pénzek befagyasztását.

Az viszont még kérdéses, hogy elég sokan vannak-e ahhoz, hogy az erről szóló szavazásokon megszerezzék a minősített többséget.

Fotó: Rolf Vennenbernd/dpa

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
megmond6tom
2024. január 31. 13:19
Szívesen megrugdosnálak te sz@rházi buzeráns...
MrStokes
2024. január 31. 12:11
Német náciból lett agymosott kommunista söpredék ez a Freund
survivor
2024. január 31. 10:33
Semmi unanimus ! Dictatura, es kesz ! CCCP back again ! Vot tak !
survivor
2024. január 31. 10:30
Ha úgysem kritérium az egyhangúság elve,akkor minek a Laca faca ? Többseg dönt, kicsiknek kuss. Ger 80M Ita 60 Spa 50 Fra 60 A többseg ! A többi kuss !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!