Jogállamot akartatok, hát nem szórakoztok jól?

2024. január 10. 07:30

Ezeknek az időknek a sajátossága, hogy az empirikus érvek már nem elegendőek a társadalom meggyőzésére. Nem racionális döntést akarnak, hiszen azt már meghozták akkor, amikor leszavaztak a jó idők megteremtésére.

2024. január 10. 07:30
null
Szalai Szilárd
Szalai Szilárd
Pesti Srácok

„Talán csak az európai néplélek sajátja– igazolja ezt több száz év végtelen számú véres háborúja–, talán az emberi természet velejárója, hogy ha túl jól mennek a dolgok, egyszer csak elkezdünk hülyeségeken filozofálni, önsorsrontó ideológiákat farigcsálni, amelynek a vége az lesz, hogy már nem is mennek olyan jól a dolgok. Egyesek még ad absurdum a baloldal politikájában is meglátják a szépet.
Ezeknek az időknek a sajátossága, hogy az empirikus érvek már nem elegendőek a társadalom meggyőzésére. Nem racionális döntést akarnak, hiszen azt már meghozták akkor, amikor leszavaztak a jó idők megteremtésére. Most már valami változás kell, akkor is, ha ez a változás rossz. Mint amikor a transz-aktivisták a Közel-Keletre utaznak, hogy ott propagálják tanaikat. Végül ők sem érzik jól magukat.

Így jártak a Lengyelek is. Lengyelország a kontinens sikertörténete volt. Az elmúlt 30 évben folyamatos volt a GDP növekedése, minden évben bővült a gazdaság. A PiS hatalomra kerülését követően olyan gazdasági és katonai potenciál épült ki az országban, amely középtávon már a Németországgal való rivalizálást tűzhette ki. 

Ezt is ajánljuk a témában

A NATO-direktíva másfél- kétszeresét a honvédelembe forgató Lengyelország az ukrajnai háború ellenére– illetve éppen az orosz vélt, vagy valós fenyegetés miatt– mára az Unió legerősebb haderejévé vált. Legalábbis az olyan nevek által »fejlesztett« Bundeswehrhez képest, mint Ursula von der Leyen, Christine Lambrecht, vagy Boris Pistorius, akinek a kinevezéséhez a német politika is csak annyit fűzött, hogy »a hadügyminiszteri tisztség betöltésében már megint nincs szerepe a szakértelemnek«.Valahogy ez a helyzet a demokrácia feletti őrködés esetében is. Tusk megválasztása kapcsán a fenti idézetet helyesbítve úgy fogalmazhatunk, hogy a demokrácia felett őrködő miniszterelnöki tisztség betöltésében már megint nincs szerepe a demokratikus elveknek.”

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2024. január 11. 04:12
Tusk tevékenysége és megnyilatkozásai nem állnak összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. Az ilyen alakoknak nincs helye az EU-ban!
starmind
2024. január 11. 03:32 Szerkesztve
Nehéz idők kiváló politikusokat szülnek, akik jó időszakot hoznak a népre. A jó idők szarembereket hoznak a politikába, akik kegyetlen nehéz időket hoznak a népre, ezért a nehéz idők megint kiváló politikusok megjelenését hozhatják... És így tovább. A lengyeleknél megszűnt a baloldal, és a PiS munkája okán igen jó idők következtek, amelyek meghozták a Donald Tusk-féle trágyadombokat.
makapaka2
2024. január 10. 18:19
Ilyen az, amikor a baloldal kerül hatalomra, egy moslék koalíció segítségével.Tusk egy dörzsölt szélhámos , aki eladja a hazáját Amerikának.
B_kanya
2024. január 10. 16:13
trash5 2024. január 10. 13:19 • Szerkesztve "A lengyeleknél azt szavazták le, hogy egy leválthatarlan tolvaj autokrata kerüljön ékethosszig vagy katasztrófáig hatalomba. Ahogy orbán geci 3000 milliárdot költött a propagandamediára." Az van nyomorékozó gecike, hogy jössz egy jelentéssel és ne feledd: noárka meg a püffedt fejű nagyervinke gázsijáz ÉS az évente több ezer alkalommal a közmédiába hívott gazdáid által üresen hagyott műsoridőt is beleszámoltad abban a 3000 millirádba (ami nem biohulladékok szerint 3 billió). A matek nem a balf444szok barátja, na. A balf444szok barátai a sebesült oroszokat ölő hohol nácigecik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!