Republikánus összecsapás Iowaban – ezek Trump esélyei

2024. január 15. 06:32

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Trump tetemes előnnyel indul a 2024-es Republikánus elnökjelöltségért.

2024. január 15. 06:32
Donald Trump az iowai Indianolában kampányol

A legfrissebb felmérések szerint Trump jó esélyekkel számolhat a hétfői iowai republikánus előválasztáson. Ez a győzelem elindíthatja őt a Republikánus párt elnökjelöléséhez vezető úton  – írta meg a Newsweek.

A felmérést az NBC News, a Mediacom és az Iowa-i The Des Moines Register újság készítette, és kimutatta, hogy Trump vezet a választók 48 százalékával a republikánus előválasztási szavazók körében Iowa államban. 

Az egykori Dél-Karolina kormányzó, Nikki Haley a második helyen végzett 20 százalékkal, őt követte a 16 százalékkal álló florida-i kormányzó, Ron DeSantis. Őt pedig a 8 százalékkal rendelkező üzletember, Vivek Ramaswamy.

Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet beszél a Republikánus Zsidó Koalíció éves találkozóján a velencei Las Vegasban, Nevadában 19. november 2022-én. Forrás: Nathan Posner/Anadolu Agency via Getty Images

Az országos közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy Trump tetemes előnnyel indul a 2024-es Republikánus elnökjelöléséért folytatott versenyében. A FiveThirtyEight weboldal által január 13-án közzétett legfrissebb közvélemény-kutatások ezt megerősítették. Itt arról írnak, hogy

 a választók 60,4 százaléka Trumpot részesíti előnyben a republikánus elnökjelölésért folytatott versenyen.

Ezzel pedig messze megelőzi a második helyen álló DeSantist, aki 12,1 százalékon áll, valamint Haleyt, aki 11,7 százalékkal rendelkezik.

A lap szerint jelenleg nincs olyan jelentős demokrata párti személyiség, aki kihívhatná Joe Biden elnököt a 2024-es jelölésért, ami esetleg a 2020-as küzdelem újrajátszását jelentheti, annak ellenére, hogy a közelmúltbeli Economist/YouGov közvélemény-kutatás azt találta, hogy az amerikaiak többsége egyiküket sem akarja újra indulni látni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paater-gregor
2024. január 15. 11:22
"Iowa-i" iowai [melléknév, tehát kis kezdőbetű; a szóvégi "a" ejtendő, tehát nem néma magánhangzó, ami kötőjelet kívánna]
paater-gregor
2024. január 15. 09:35 Szerkesztve
"Iowaban" Románia, de: Romániában Kanada, de: Kanadában India, de: Indiában Montana, de: Montanában Pennsylvania, de: Pennsylvaniában Barcelona, de: Barcelonában Pretoria, de: Pretoriában Ljubljana, de: Ljubljanában Banja Luka, de: Banja Lukában Pristina, de: Pristinában Ottawa, de Ottawában Iowa, de: Iowában
Zolotarjov
2024. január 15. 08:33
Na ugye..
powerage
2024. január 15. 07:39
Mindezek ellenére a republikánusok effektíve nem tesznek semmit a trükkök ellen, amivel a demokraták megpróbálják kizárni Trumpot a választásokról. Mindkét oldal sugárban fosik attól, mi lesz akkor, ha visszatér és elkezdődnek a felelősségre vonások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!