Új korszak kezdődhet: lejártak a Mickey egér szerzői jogai

2024. január 02. 07:54

Kikerült Disney égisze alól az ikonikus rajzfilm karakter egy korai változata.

2024. január 02. 07:54
null

2024 január 1-jétől kezdődően már nem a Disney rajzfilmgyártó cég tulajdonában áll a korai Mickey egér karaktere, mivel lejártak a szerzői jogai. Ugyanakkor a jelenlegi, a vállalat által napjainkban is aktívan használt figura továbbra is a Disney jogi tulajdonában marad – írta meg az Euronews.

Az 1928-as „Willie gőzhajó” című rövid animációs film sokak számára történelmi alkotásnak számít, mivel ebben már feltűnnek Mickey és Minnie egér, bár ekkor még nem beszélnek. Habár ennek a korai verziójuknak megvan a sajátos megjelenése, amely különbözik a mai, széles körben ismert figuráktól, azok mégis könnyen felismerhetőek.

Walt Disney (1901-1966), amerikai animátor és showman, 1930 körül. Forrás: Daily Herald Archive/National Science & Media Museum/SSPL via Getty Images)

A korábban említett karakterek szerzői joga mostanra lejárt, így mostantól kezdve a Disneytől független alkotók, például rajzfilmesek szabadon dolgozhatják át és használhatják a Mickey és Minnie egér korai változatait, anélkül, hogy engedélyt kellene kérniük vagy külön költségeket kellene fizetniük.

Ugyanakkor a Disney hangsúlyozza, hogy a Mickey modernebb változatai továbbra is szerzői jogvédelem alatt állnak. A vállalat nyilatkozata szerint: 

Természetesen továbbra is védelmezzük a Mickey egér modernebb változatait és más, továbbra is szerzői jogvédelem alatt álló műveink jogait.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Hanns J. Heman/picture alliance via Getty Images

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2024. január 02. 10:22
Na ezt is megértük. Régen a szerzői jog 30 évre szólt. Amikor a Miki egér elérte ezt a határt, amerikai nyomásra felemelték 50 évre. Aztán 60 évre, majd a mostani 70 évre. Úgy látszik, ezt már nem tudták tovább emelni. Egyébként még Amerikában is úgy hívták ezt a jogvédelmet, hogy "Miki egér törvény". És érdekes módon szinte az egész világ elfogadta! Pedig a németek jobban járnának egy 300 éves védelemmel, akkor a Disney fizetne Grimm testvérek örököseinek. Hány híres Disney alkotás filmesített meg Grimm-mesét?
h040183
2024. január 02. 10:11
Nos, pár éve felújították a régi Mickey Mouse-t, új epizódok formájában. Ha valakinek bejön a Spongyabob, akkor ez is tuti befutó, de én kapásból letiltottam a gyerek hozzáférését. Szóval, ennél rosszabb már nemigen lehet, pl.: https://www.youtube.com/watch?v=HdJTQQyZsNg
cutcopy
2024. január 02. 09:09
"a Mickey modernebb változatai továbbra is szerzői jogvédelem alatt állnak" Tehát a transz Mickey és a néger Mickey védett..
Krupp Skya
2024. január 02. 08:53
Lengyel Laci bácsira hasonlít a Mikiegér csak a szürke kardigánja hiányzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!