Újabb iskolai lövöldözés: egy diák életét vesztette

2024. január 05. 06:41

A csütörtökön Iowában történt iskolai lövöldözés elkövetője egy 17 éves tanuló volt, aki magával is végzett – közölték a hatóságok az erőszakos incidens részleteiről beszámolva.

2024. január 05. 06:41
Shooting Reported At Perry High School In Iowa

A múlt év végi prágai mészárlás után ismét egy oktatási intézményhez kötődően történt fegyveres támadás, ezúttal az amerikai Iowa államban. A támadó, akit Dylan Butlerként azonosítottak, az év első tanítási napjának kezdetén nyitott tüzet Perry város középiskolájában, egy 6. osztályos diákot megölve és 5 embert – köztük diákokat és legkevesebb egy iskolai alkalmazottat – megsebesítve. 

Az eddigi vizsgálatok alapján a lövöldöző diák saját magával is végzett.

Jelentések szerint a sebesülteket Iowa állam fővárosába, a Perrytől mintegy 60 kilométerre fekvő Des Moines kórházaiba szállították, egyikük állapota súlyos, de nem életveszélyes, a többiekét stabilnak minősítették.

Az állami nyomozóhatóság illetékese a helyi idő szerint csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 éves támadó egy vadászpuskával és egy kis kaliberű pisztollyal jelent meg az iskolában, és a támadás előtt közvetlenül több bejegyzést tett közzé a közösségi médiában. Mitch Mortvedt közölte, hogy a rendőrök az iskolaépület átvizsgálása során egy robbanószerkezetet is találtak, amelyet hatástalanítottak. Hozzátette, hogy az eset részletes vizsgálata tovább folytatódik.

A helyi rendőrség korábbi közlése szerint az erőszakos eseményről helyi idő szerint reggel fél nyolc körül érkezett bejelentés a 8 ezer lakosú kisváros középiskolájából.

A lövöldözés még a tanítás kezdete előtt történt, ezért kevesen voltak az iskola épületében.

A tragédia nyomán Iowa kormányzója elrendelte, hogy vasárnapig az állam középületein eresszék félárbócra a nemzeti zászlókat.

A lövöldözés áldozatainak és hozzátartozóinak együttérzését fejezte ki a Fehér Ház szóvivője az elnök nevében csütörtöki sajtótájékoztatóján. Karine Jean-Pierre arra szólította fel a Kongresszust, hogy fogadjon el törvényeket a fegyverbirtoklás szabályainak szigorításáról, a többi között a sorozatlövő fegyverek és a nagy kapacitású tárak szabad árusításának betiltásáról.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép:  Scott Olson/Getty Images

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2024. január 05. 13:13
Mindenképpen fenn kell tartani a szabad fegyverviselés jogát, ettől lesz jó egy ország. Meg tudod magad védeni és alacsony lesz a gyilkosságok száma. (irónia, ha nem esne le)
szintetikus
2024. január 05. 09:49
Murica's thing XD
strz-123
2024. január 05. 09:37
2023-ban a twiteren a szélsőséges LMBTQ transz szabadcsapatok minden tagjukat fegyverkezésre és fegyveres ellenállásra buzdították, lévén ők azt vizionálják és erőltetik hogy ők vannak tömegirtva. Ők az áldozatok. A hatóságok és a média természetesen mélyen kussol az ilyen mentális betegek internetes posztjairól, hátrahagyott leveleiről, fényképeiről amik árulkodnának, hogy az LMBTQ hergelés a társadalom mentálisan instabil részére hat. Azok között a nagy számok törvénye alapján lesz elég aki komolyan veszi hogy a többség őt ki akarja irtani, és lövöldözni kezd. A HÜLYEBAL MINT MINDIG, A TÁRSADALOMRA VESZÉLYES EMBEREKET ÓVJA, A BÉKÉS TÖBBSÉGET PEDIG KISZOLGÁLTATJA EZEKNEK. Mindegy hogy cigány, néger, migráns, zakkant transz...vagy éppen pedofil.
csapláros
2024. január 05. 08:56
Zsolakomarom 2024. január 05. 07:05 ..."szerencsere orban megved"... Téged a hülyeséged reklámozásáért fizetnek, húgyagyú??? Milyen tót vagy te, bazdmeg, akinek fingja sincs a magyarországi (Uhorsko!!! hogy basznád az anyád!) fegyvertartási jogfejlődésből eredő, az amerikaitól ÉLESEN ELTÉRŐ álláspontról, és hogy ennek egy fikarcnyi köze sincs Orbánhoz ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!