Újra orbánoznak Verhofstadték az EP-ben

2024. január 17. 09:38

Guy Verhofstadt szerint az is lehetséges lenne, hogy elvegyék Magyarországtól a szavazási jogot, és nélküle 26 tagállam döntsön az EU kérdéseiben.

2024. január 17. 09:38

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitó beszédében arról beszélt: a Bizottság feladata a jog uralmának biztosítása, de fairnek kell lenni a tagállamokkal szemben. Magyarország előrelépéseket tett

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője a szerdai vitában arról beszélt: Magyarország nehéz eset.

Guy Verhofstadt belga liberális politikus kijelentette: Orbán Viktor vétóval zsarolt 

a decemberi európai tanácsi ülésen, amivel elérte 11 milliárd euró megszerzését, aztán kisétált a teremből. Feltette a kérdést Von der Leyennek: ez lesz legközelebb is? Ha Von der Leyen szerint a válasz igen, akkor rossz irányba megy, és szembe fog ütközni az Európai Parlamenttel. Verhofstadt szerint Orbánt meg kell állítani, nem lehet kompromisszumot kötni, mert akkor Orbán újra és újra zsarolni fog a tárgyalásokon. Verhofstadt azt javasolta Von der Leyennek, hogy a Bizottság elnökeként az alapvető szerződések őre legyen. Verhofstadt szerint 

az is lehetséges lenne, hogy elvegyék Magyarországtól a szavazási jogot,

és nélküle 26 tagállam döntsön az EU kérdéseiben. Szerinte a harc nem Magyarországról szól egyébként, hanem a liberális demokráciáról.

Manon Aubry, az európai szélsőbal társvezetője is arról beszélt a vitában, hogy Orbán Viktor zsarolja az EU-t.

Orbán a hibás Delbos-Corfield szerint

Gwendoline Delbos-Corfield a francia zöldek részéről kifejtette: az európai demokrácia haldoklik, és ez nem túldramatizálás. A felelős szerinte egy ember: Orbán Viktor, „aki rombolja az EU-t, a polgári szabadságjogokat”. 

Orbán szerinte „a Kreml hangja lett, aki évek óta játszik az európai döntéshozókkal, zsarolja őket”. A belga elnökség végén mégis nekik adták a „házkulcsot”. Szerinte felfoghatatlan, hogy az európai vezetők nem tudnak fellépni ellene. Nem érti, hogy a többi európai állami vezető nem elég bátor ehhez. 

Azt is követelte, hogy az EU elnökségét ne adják oda egy kvázi autokratának”

 – közölte emelt hangon a politikusnő, majd elviharzott a pulpitustól.

Gyöngyösi Márton is felszólalt a Magyarországról szóló vitában. A Jobbik elnöke azt mondta, káros a Magyarországról szóló viták iránya.

Szerinte „tévedések vígjátéka” zajlik európai szinten, „nem a magyar embereket kellene hátrányos helyzetbe hozni, hanem a rezsim vezetőit támadni, befagyasztani a számláikat, kizárni a cégeiket az európai piacokról”, ebben kellene bátrabbnak lenniük a döntéshozóknak Gyöngyösi Márton szerint.

Daniel Freund is beszállt az orbánozásba

A magyar kormány kitartó kritikusa sem hagyta ki az Európai Parlament aktuális Magyarország-vitáját. Daniel Freund, a német Zöldek politikusa arról beszélt: Orbán megzsarolta az Európai Uniót, és erre felszabadítottak neki 10 milliárd eurót. 

„Ez volt a történelem legnagyobb zsarolása” – tette hozzá Freund. 

A német politikus szerint meg lehet nyitni Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat, de közben mi lesz a jog uralmával? Úgy látja: „ha engednek Orbán zsarolásának”, később újra meg újra ezt fogja alkalmazni. Arról is beszélt: Orbán a jog uralmát újra megtámadta a szuverenitásvédelmi törvénnyel. 

„Találkozunk a bíróságon” – tette végül hozzá Freund, utalva arra, hogy több európai parlamenti frakció a bíróságon támadta meg a megállapodásokat. 

Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője is felszólalt: „Száz százalékosan osztrák vagyok, és nagyon nagy az igazságérzetem. Szerintem nem bánnak jól Magyarországgal, a magyarokkal az európai szinten”.

„Orbán támadja az európai centralizációt, és ez helyes dolog. Támadja az illegális migrációt, de támogatja a konzervatív értékrendet és a családi értékeket, és ez is helyes” – sorolta Vilimsky, majd gyorsan lekeverték felszólalását.

A vitához hozzászólt ezután Tóth Edina, magyar fideszes EP-képviselő is, aki a Lengyelországban zajló politikai konfliktusokra figyelmeztetett, a jog uralmát számon kérve a lengyel helyzet kapcsán.

Nyitókép: AFP

Cseh Katalin: Orbán pusztítja a demokráciát

A Momentum európai parlamenti képviselője az Európai Parlament szerdai, Magyarországról szóló vitájában elmondta: nem teljesen biztos abban, 

hogy a Bizottság megérti, „milyen kárt okozott az Orbánnal való megállapodással”.

„Pusztítja a demokráciát, gyengíti az Európai Uniót, zsarolást folytat” – sorolta Cseh Katalin Orbán kapcsán. A megállapodással az EU újabb hasonló helyzetekhez nyitotta meg az ajtót Cseh Katalin szerint.

Az új szuverenitásvédelmi törvény Cseh szerint durvább, mint az Orbán-kormány eddigi lépései. „Ez előrelépés a Bizottság szerint?” – tette fel a kérdést Cseh Katalin. Hozzátette: ha ez a helyzet, akkor az Európai Parlament marad továbbra is a demokrácia egyetlen őre.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. február 05. 17:48
Amit ez a kelkóla, Gyurcsány-imádó Tommaso nevö, leaszfaltozott agyú szellemi és morális hajléktalan skizo müvel, az nem más mint sátánista vallási köntösbe bujtatott ideológiai maszturbáció.
Palatin
2024. február 05. 17:46
Verhofstadtról, Gyurcsányról, az uniós vezetésröl és Bidenröl, mindig Göring modernizált kijelentése jut eszembe: "Hogy hol van jogállam, azt én mondom meg." Ezek a lókötök alaposan tanulmányozhatták a nácik tetteiet és ideológiáját. De hogy senki ne vádolhassa öket részrehajlással, ugyanolyan szorgalmasan megpróbáltak a bolsevokoktól is mindent disznóságot ellesni.
Tommaso
2024. január 19. 12:59
Nagy bajban lenne a FIDESZ, ha vissza akarnának térni a gyökereikhez. A többség azt sem tudná, hol keresse ezeket a gyökereket, annyiszor változott a PÁVATÁNCOS SZÉLKAKAS ORBÁN világnézete, világszemlélelte. A jobb memóriával rendelkezők még emlékeznek arra, hogy Orbán nyolc éven át a LIBERÁLIS INTERNATIONÁLÉ egyik vezetője volt, és gennyláda módon kigúnyolta a Parlament vallásos képviselőit.
jooeee
2024. január 17. 17:58
Reméljük már nem sokáig teszik! Max. 4 hónapjuk van rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!