A progresszív Kanadában Alberta szembemegy a gender trendekkel

2024. február 01. 19:44

Józan korlátozásokat vezetnek be a fiatalkorúak körében elharapódzó nemváltó műtétek és a névmás-őrület ellen Kanada konzervatív vezetésű tartományában.

2024. február 01. 19:44
Pro And Anti-SOGI 123 Protests In Edmonton
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Kanada nyugati fekvésű, negyedik legnépesebb tartományának vezetője szerdán közösségi oldalán jelentette be, hogy az országos trendekkel ellentétben alapvető változásokat vezetnek be a fiatalkorúak életét befolyásoló szabályozásban.

Danielle Smith közölte: Alberta területén 

tilosak lesznek a hormonkezelések, a pubertás-késleltető beavatkozások, a nemváltó műtétek a 15 évnél fiatalabb gyermekek számára, 

a mell- és testátalakító műtéti beavatkozások a 17 évesnél fiatalabbak számára.

A 16 és 17 év közötti fiatalok csak a szüleik, egy orvos és egy pszichológus engedélyével kezdhetnek hormonterápiát, hasonlóan szülői jóváhagyás lesz a jövőben szükséges ahhoz, ha egy 15 évesnél fiatalabb gyermek a születési nemének nem megfelelő névmás használatát kéri a megszólításakor.

Ezen felül az új albertai szabályozás alapján 

a transzgender nők nem versenyezhetnek női sportversenyszámokban.

A bejelentés szerint a tartomány oktatási intézményeibe a tanárok csak a kanadai oktatási minisztérium engedélyével vihetnek be olyan oktatási anyagokat, amelyek a nemi identitással, a szexuális orientációval vagy az emberi szexualitással foglalkoznak, illetve minden ilyen tartalmú tanóráról a szülőket az iskoláknak értesíteniük kell, és a szülőknek joguk van eldönteni, hogy ezeken a foglalkozásokon gyermekeik részt vesznek-e, vagy sem.  

Danielle Smith nyilatkozatában elmondta: 

a biológia nem gyerekkorban történő mesterséges megváltoztatása súlyos kockázatokat rejt, 

a személy érett felnőttkorában már nem tudja a visszafordíthatatlan döntés testi és lelki következményeit visszacsinálni, és ezzel a jövőjét is megpecsételheti.

Reakciók pro és kontra

Fae Johnstone transz nő, az ontariói Queer Momentum szervezet igazgatója szerint az új szabályozás egy „ideológia vezette beavatkozás a transz és nemi identitásukban más fiatalok számára biztosított egészségügyi ellátásba”.  

A Calgary székhelyű Skipping Stone Foundation és az Egale Canada szervezetek 

az LMBTQ-közösség elleni „közvetlen és példa nélküli támadásnak” nevezték az albertai esetet, 

amely értékelésük szerint alkotmánysértő, ezért bíróságon megtámadható.

Ezzel ellentétben a Parents for Choice in Education szervezet vezérigazgatója, John Hilton-O'Brien úgy vélte, a tartományi vezetés helyesen és „észszerűen” cselekedett, mert a progresszív trendek feszültségek gerjesztettek az iskolák és a szülők körében.

Jason Schilling, az Albertai Tanári Egyesület elnöke szerint több tanár aggodalmát fejezte ki, hogy a szigorú intézkedések miatt a „más” gyerekek kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, el fogják fojtani nemi identitásukat, pedig az iskoláknak „befogadó, biztonságos” helynek kellene lenniük, ahol ezek a gyerekek is bátrak megélhetik másságukat.

--

Nyitókép: Az iskolai gender-propaganda ellen tiltakozók tüntetése az albertai Edmontonban 2023. október 20-án  (forrás:  Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. március 02. 14:42
EGY ILYEN ÁTOPERÁLT GENDER JÖNNE VELEM SZEMBE AZ UTCÁN OLYAT RUGNÁK RAJTA HOGY MEGEMLEGETNÉ MÉG ÉL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Csubszi
2024. február 22. 09:39
Hajrá Alberta!
bbalu56
2024. február 13. 22:42
Ennyi buzit egy csomóban !!
nedudgi
2024. február 04. 19:14
Szinte már jelentős teljesítményként ünnepeljük, ha valaki nem teljesen bolond. Szomorú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!