Kritizálta a demokratákat, kirúgta a Disney, most perel, és Elon Musk támogatja – ki az?

2024. február 08. 17:19

Jobboldali nézeteket sugaló posztjai miatt 2021-ben kitette a Csillagok háborúja-sorozatból a Disney, de Gina Carano színésznő beperelte a filmgyártó céget, perköltségeit pedig az X vezérigazgatója állja, megtorolva azt, hogy a cég nem hirdet a felületén.

2024. február 08. 17:19
Los Angeles Premiere Of Disney+'s 'The Mandalorian'
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Gina Carano volt ketrecharcos, amerikai színésznő 2019-ben kapta meg a Csillagok háborúja film Disney+ csatornán futó sorozat-verziójában egy egyik mellékszerepet. A Mandalóri című űrwestern három évadon keresztül futott a televízióban, Emmy-díjat nyert, és közönségkedvenc lett.

2021 februárjában azonban a Disney leányvállalata, a filmet előállító Lucasfilm megvált a színésznőtől, közleményükben azt írták, hogy Carano a közösségi oldalain olyan posztokat oszt meg, amelyek 

kulturálisan vagy vallásukban más embereket megszégyenít, ez pedig „visszataszító és elfogadhatatlan”.

Ami végül kiverte a biztosítékot a Disney-nél, egy Instagram-poszt volt: a színésznő egy fotót tett ki az oldalára, amely egy zsidó nőt ábrázol, ahogy az utcán szomszédai verik a náci Németországban, a kép alá pedig azt írta: a zsidók deportálását az előzte meg, hogy a rendszer engedte, hogy az embertársaik gyűlölhessék a zsidókat, majd hozzátette: „Mennyiben különbözik ez attól, ha valakit ma a politikai nézetei miatt gyűlölnek?”.

Más posztjaiban a Black Lives Matter mozgalmat ócsárolta, a járványhelyzetben a kötelező maszkviselést egy demokratapárti összeesküvésnek titulálta, osztotta Donald Trump értelmezését is a 2020-es elnökválasztás fiaskójáról, szerinte is csalás volt – írta a The Washington Post.

Kedden az X közösségi oldalon Carano arról írt, hogy 

azért „vadászták le”, mert nézetei „nincsenek összhangban a kor elfogadott narratívájával”, egy szervezett lejártókampány indult ellene,

 amelyben egy „alt-right szélsőségesnek” mutatták be, majd jelezte: beperli a Disney-t és a Lucasfilm-et, anyagi kártérítési igénnyel él, valamint azzal a követeléssel, hogy vegyék vissza a sorozatba.

A színésznő tudatta azt is, hogy felvette a kapcsolatot az X tulajdonosával, és a közösségi média ügyvédje fogja védeni a bírósági eljárásban. Az ügyvédek első megszólalásukban felhívták a figyelmet: Carano filmbeli színésztársai közül többen szintén rendszeresen posztolgatnak politikai tartalmakat, ők republikánus politikusokról írogatnak dehonesztáló véleményeket, de a Disney ezeket érdekes módon nem találta „visszataszítónak és elfogadhatatlannak”.

Hogy miként került a képbe Elon Musk? Nos, a mogul még 2022 októberében, amikor megvásárolta a Twittert, és a szabad véleménynyilvánítás fórumává tervezte alakítani X néven, tett egy fogadalmat, miszerint 

finanszírozza mindazok pereit, akiket munkaadóik az új közösségi média felületén elhelyezett posztjuk, véleményük miatt bocsátanak el.

 Musk reagált Carano kérésére, beleállt ügyvédjeivel a színésznő perébe.

Nemcsak emberbaráti gesztus lehet az indítéka: az X-en felfüggesztette a hirdetést több multicég, így az Apple, az IBM, a Paramount, a Warner Bros. és a Disney is, miután hirdetéseik mellett rendszeresen feltűntek antiszemita posztok is. Musk perre vitte ezt az ügyet is, a Carano-eljárás pedig beleillhet a „bosszújába”.

Más elemzők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy Musk tudatosan építi új, a szólásszabadság bajnoka imázst, lépéseivel pedig leginkább a jobboldali csoportoknak akar imponálni, ezzel építi az X brandjét.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Nyitókép: Gina Carano érkezik A Mandalóri  Los Angeles-i bemutató vetítésére  az El Capitan színházba  2019. november 13-án   (forrás: Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto via AFP)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 09. 10:48
Mindenkinek jár az alkotmány által garantált szólásszabadság, amíg meg nem sérti a közösségi irányelveket. Az előbbi egy régi emlék, amit fehér heteró férfiak írtak, az utóbbi pedig garantálja a sokszínűséget a befogadást és az inkluzívitást. Akkor tehát melyik fontos?
letsgobrandon-2
2024. február 08. 21:52
a jenki alkotmányban nem írtak valamit a szólásszabadságról?
fabulon a bőre őre
2024. február 08. 20:18
A lukasfilm biztosan nem hívná ki bokszolni. Azt is meggondolhatta volna, hogy kirúgja.
karakter-2
2024. február 08. 18:55
mekkora pina ez a nő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!