Lemond a palesztin kormány

2024. február 26. 10:02

A palesztin miniszterelnök és a kabinet felajánlotta, hogy lemond a gázai háború utáni átalakítás érdekében.

2024. február 26. 10:02

A gázai övezeti helyzet miatt a palesztin miniszterelnök, Mohammed Shtayyeh felajánlotta a kormány lemondását a hétfői ülés előtt. Mint mondta, azért határozott így a kabinet, hogy „szélesebb körű politikai konszenzust” tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász-szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében. A lépés megnyitja a kaput egy új technokrata kormány előtt, Mahmúd Abbász elnök vezetésével – írja a Washington Post.

A palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult »új realitások« nyomán”

– fogalmazott Shtayyeh.

Az Egyesült Államok és az arab szövetségesek abban a reményben igyekeznek újjáéleszteni a kormányzó testületet, hogy a háború után szerepet vállalhassanak Gázában.

Fotó: Palestinian Prime Minister's Off/Anadolu via AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gordon.
2024. február 26. 14:05
folyt... Mindettől függetlenül Izrael nem egyezne bele egy ellene fellépő terroristák által irányított palesztin állam megalakulásába, mint ahogy egy ilyen gázai "állam" létezését sem engedheti a jövőben - jogosan!
2024. február 26. 14:04 Szerkesztve
Ez a szűkszavú és hiányos jelentés nem tartalmazza a legfontosabbat, a hírt illetően. A jelentésben szemérmesen széles konszenzuson alapuló "új technokrata kormány" -nak titulált palesztin kormány tartalmazná a Hamasz és az Iszlam Jihad terrorista szervezetek embereit. Más szóval: egy új Gáza kialakításáról van szó! Így képzelnék el a leendő palesztin államot, ami tehát terrorista fészek lenne, pont, mint Gáza volt. Itt már csak két szcenárió lehetséges, ami a nyugat ehhez való hozzáállását illeti: - Vagy leszögezik, hogy palesztin állam ilyen feltételekkel nem alakulhat meg, ezzel a kétállamiság bizonytalan időre talonba kerül. Ezzel a palesztin hatóság öngólt lőtt a "konszenzussal"! - Vagy beleegyeznek az új palesztin vezetésbe, ezzel feladják az eddigi terrorizmus elfogadhatatlanságát illető elveiket, valamint elárulják Izraelt is. Ez részükről egy kapituláció és önfeladás lenne, ami súlyos következményekkel járna. Folyt. köv...
karakter-2
2024. február 26. 12:03
A gázai sakter marad?
egonsamu
2024. február 26. 11:03
Palesztín kormány? Eddig minden haladó média egy "kétállami megoldást" sürget Palesztinában. Hát ugye ha kormány van akkor államnak is kell lennie, vagy nem? Vagy mit kormányzott ez a parazita terroristatámogató banda?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!