A németek szerint megtelt Németország, de a Willkommenskultur él és virul

2024. március 05. 21:19

Sokatmondó közvélemény-kutatás látott napvilágot.

2024. március 05. 21:19
null

Nyitókép: MTI/AP/Eric Gay

***

Megjelent a Bertelsmann kétévenkénti migrációs barométere a német társadalom migrációhoz való hozzáállásáról. A 2005 14 év feletti német megkérdezésével zajló, tavaly októberben felvett adatsorból kiszámolt eredmények eredmények meglepőnek nem, tanulságosnak azonban nagyonis mondhatók.

A munkavállalási célból érkező migránsokat továbbra is örömmel fogadja a megkérdezettek 73 százaléka, csak 21 százalékuk ellenzi befogadásukat. 

A menekültekkel és menedékkérőkkel kapcsolatban azonban már egészen más a kép: őket már csak a társadalom 53 százaléka látja szívesen, 41 százalékuk kifejezetten ellenzi, hogy jöjjenek.

Ez az arány 2017-ben még 59-34 volt, a trend folyamatosan csökkenő. Ennek ellenére a Bertelsmann azt a következtetést vonja le, hogy a német társadalomban „robusztus Willkommenskultur” bizonyítékai ezek.

Súlyos törésvonal húzódik a migráció megítélésében (is) Nyugat- és Kelet-Németország között. Míg a nyugatnémetek 56 százaléka szívesen fogadja a menedékkérőket, és csak 39 százalékuk elutasító velük szemben,

Keleten az arány fordított: a migránspártiak 37, a migránsellenesek 49 százaléknyian vannak.

Már a németek is egyre inkább negatív fényben látják a migrációt

Azt már a Bertelsmann is elismeri, hogy a migrációt a németek egyre inkább negatív fényben látják. Azzal az állítással, hogy „Németország nem tud több menekültet felvenni, mert elért terhelhetőségének határára”, a megkérdezetteknek immáron 60 százaléka értett egyet; ezzel szemben azzal, hogy „Németország fel tud még venni menekülteket, és meg is kellene tennie, mert ez a humanitárius parancs”, már csak 35 százaléknyian azonosultak.

Azt csak a németek 27 százaléka hiszi el, hogy „a menekültek időleges vendégek”,

ezért nem szorulnak integrációra. A migráció gazdasági hatásaival kapcsolatban sem túl nagy az optimizmus – csupán 47 százalék hiszi el, hogy a migrációval enyhíthető a szakemberhiány, és még kevesebben, mindössze 38 százaléknyian gondolják, hogy a migráció bármit is segítene a nyugdíjkassza nehéz helyzetén.

Ezeket az attitűdöket a Bertelsmann egyáltalán nem tartja megalapozottnak,

szerintük a válaszadók „szelektív érzékelése” áll a háttérben, amely „elsősorban a menekültként való bevándorlásra és az ezzel összefüggésben kezdetben előálló költségekre összpontosít”.

Ezektől valóban látványosan félnek a németek: 78 százalékuk vizionál többletköltségeket a szociális rendszer számára, 74 százalékuk fél attól, hogy a frekventált területeken lakáshiány lép majd fel, 73 százalék számít konfliktusokra a helyiek és a bevándorlók között, és 71 százalék vár problémákat az iskolákban – mindezen értékek magasabbak a 2019-es és 2021-es felmérés eredményeinél, és közelítenek a 2017-es csúcshoz.

A németeknek a helyzet kezelésével kapcsolatban is van határozott véleményük: 87 százalékuk szerint az államnak mihamarabb el kellene intéznie, hogy a migránsok dolgozzanak, és 75 százalékuk támogatja az európai országok méretének és gazdasági erejének függvényében meghatározott kötelező migránselosztási kvóták rendszerét.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. március 06. 11:54
A POLGÁRHÁBORU LEKEZDÖDÖTT KÖSZÖNJÉTEK ANGELA MERKELNEK!!!!!!HUZZÁTOK ELÖ AZ ODUJÁBOL A PAKTÁNY KURVÁT DOBJÁTOK A MIGRÁNTOK KÖZÉ!!!!!!!!!!!!!!!!
kir2vik
2024. március 06. 08:35
Dehogy telt meg. Van még ott hely. És minél több a migráns, annál kevesebb kelet-európai szakember akar odamenni jólkeresni. Jó ez így.
Szerintem
2024. március 06. 04:59
Németország a bevándorlók országa, hazája. Hadd menjen még haza az a kb 6 milliárd. Csak mit keresnek még ott németek is? Azok nem bevándorlók, ki kell toloncolni minden ilyen idegen, illegálisan ott tartozkodót.
Szerintem
2024. március 06. 04:55
Nincs felső határ! Aki mást mond, az fasiszta, putyinista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!