A New York Times az orosz terrorakcióról: jó eszköz Putyinnak a pánikkeltésre és a mozgósításra

2024. március 27. 08:16

A lap elemzője szerint az orosz titkosszolgálat szervezhette az akciót a saját népe ellen.

2024. március 27. 08:16

Nyitókép: MTI/AP/Pool/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov

Elképesztő elképzeléseket fogalmaz meg Bret Stephens, a New York Times elemzője a moszkvai terrorakcióról, 

miközben épp arról ír, hogy nyílt társadalmakban az összeesküvéselméletek a lökötteknek valók,

 zárt rendszerekben viszont nagyon is észszerű támaszt jelentenek, hogy meg lehessen érteni a politikai jelenségeket: a cikk alapján elgondolkodtató, hova sorolja magát a New York Times.

Stephens szerint tehát két kézenfekvő feltételezés van arról, kik követhették el csaknem egy hete a több mint 130 halottat követelő terrortámadást Moszkvában: 

1. A tetteseket a rendszeren belül kell keresni, vagyis a merényletet az orosz titkosszolgálat szervezte meg, de minimum tudott róla.

2. Egyéb.

A szerző emlékeztet: éppen negyedszázada több, mint 300-an haltak meg és 1700-an sebesültek meg Oroszországban, amikor több lakóházat felrobbantottak, a támadásokkal hivatalosan csecsen terroristákat vádoltak, Putyin pedig megindította a második csecsen háborút. Ezek alapján a lap számára logikus, hogy ez nagyjából hasonló eset lehet, sőt: a szerző szerint eszközül szolgál a Kremlnek, hogy „a bevált formulához folyamodjon a pánikkeltésre és így mozgósítani tudjon a háborúra.”

Természetesen ez csupán hipotézis, ismeri el itt a cikk írója, viszont szerinte Oroszországban az iszlám szélsőségesek már nem egy brutális rajtaütést hajtottak végre, plusz az amerikaiak előre szóltak Moszkvának, ennélfogva 

szerinte „bebizonyosodott, hogy az orosz állam pont annyira hozzá nem értő, mint amennyire kegyetlen”.

Úgy véli, Oroszország sosem lesz képes túljutni a saját gyengeségén, vagyis a csökkenő lakosságon, az etnikai kisebbségek problémáin, az agyelszíváson, az energiafüggő gazdaságon. Stephens úgy összegez, hogy Amerika egyszerre néz farkasszemet az erősödő ISIS-szel, Kínával, Iránnal, valamint Oroszországgal. 

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­g­­ö­­­s­ ­­­l­­á­n­y­­­o­­k­­­ ­­v­á­­r­­­n­a­­k­­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
2024. március 27. 14:19 Szerkesztve
“ 2. Egyéb” “Szakértő” (!!!) vazze’ 😂
Robi54
2024. március 27. 14:02
Ti már csak tudjátok,hogy kell ezt csinálni. 1963 Kennedy,2001.szeptember.11.
ujujuj
2024. március 27. 13:13
Szeretném tudni a nyt álláspontját szept. 11-ről. Eddig a szélsőjobbos körökben terjedt a #jewsdid911, de a nyt szerint az is ürügy a pánikkeltésre és a mozgósításra. Ha az legitimálta afganisztán lerohanását, és is legitimálj ukrajnáét, csak szólok. (már mint félreértés ne essék, szerintem egyik sem legitimálja, de a nyugati sajtó ezt a precedenst teremtette meg, sajnálom.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!