Csak hitelre adna fegyvert Ukrajnának az Egyesült Államok?

2024. március 19. 13:28

A befolyásos republikánus szenátor új ötlettel állt elő.

2024. március 19. 13:28

Nyitókép: OZAN KOSE / AFP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, aki az ezt követő sajtótájékoztatón, tegnap jelezte: új formát ölthet a tavaly nyár vége óta tetszhalott, Ukrajnának szánt hatvanmilliárd dolláros amerikai hadisegély.

Graham úgy fogalmazott: bár teljes mellszélességgel támogatja a segély megadását, tájékoztatta az ukránokat arról,

hogy a segélycsomag elfogadását akadályozó amerikai belpolitikai problémákat nem lehet figyelmen kívül hagyni, így az amerikai déli határ védelmének problémáját sem.

Ezért más republikánusokkal együtt azt javasolja, hogy a hadisegélyt kamatmentes hitelre és ne adományként kapja Ukrajna. Ezt a koncepciót egyébként a republikánus párt biztosnak tekinthető elnökjelöltje, Donald Trump is támogatja.

„Ha segélyezni akarjuk Ukrajnát, arról beszélni kell az amerikai adófizetővel” – mondta Graham, emlékeztetve hallgatóságát, hogy az USA épp 34 billió dollár adósságot görget maga előtt. „Tudunk tehát olyan hitelt adni, ami elengedhető, és nincs kamata? Igen. Fel tudja ezt vállalni Ukrajna? Igen.

Azt gondolom, Zelenszkij elnök minden formában örömmel fogadja a fegyvereket, ahogy csak el tudjuk neki juttatni őket.”

A hatvanmilliárd dolláros segélycsomag – még nem hitel, hanem adomány formájában – tavaly augusztus óta szenved az amerikai kongresszusban. A demokrata vezetésű szenátus már elfogadta, de a republikánus vezetésű képviselőház – melyet Trumphoz igen közel álló politikusok vezetnek – egyelőre nem tűzte napirendre.

Graham úgy nyilatkozott: a segélycsomag esélyei kapcsán „optimistább, mint valaha”, mert szerinte a szenátusi republikánusok 70 százaléka és sok képviselőházi republikánus is érti, hogy Ukrajnát meg kell segíteni. Ugyanakkor azt mondta, „politikai vezetőkként nekünk

a saját népünkhöz is kell beszélnünk”,

az márpedig tőle otthon, Dél-Karolinában azt kérdezi, hogy mi újság a határral.

A szenátor azt is elmondta: útja előtt beszélt Mike Johnson képviselőházi elnökkel a hitel formájában folyósított segélyről, és azt reméli, hogy „benne lesz abban a csomagban, ami a házból a következő napokban, nem pedig hetekben kikerül majd”.

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. március 19. 19:41
A vén bolond először fölvásárolja, majd másoktól elvett pénzekkel tele tömi, nagyrészt kiirtja, aztán hitelből akar neki támogatást adni soha véget nem érő fizetéssel persze Európai számlákkal? Ez a Soros változat!
KBA98
2024. március 19. 19:39
..és mégis ki fizetné ki a hitelt?
Dunhill67
2024. március 19. 17:13
hitelre?...hitel már az az egész ország
ördöngös pepecselés
2024. március 19. 16:36
ez mindössze trükközés a számokkal a költségek nem most hanem később kerülnek be az amerikai költségvetésbe, esetleg sikerül ezt is Európára terhelni. Trump nem akarja elrontani a fegyvergyártók bizniszét és elvenni a pénznyomtató háttérhatalom háborús kedvét mert nem ellenséget keres csak győzni akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!