Műholdról kezdik adni a Putyin-kritikus tévéadást az oroszoknak

2024. március 22. 16:56

A Riporterek Határok Nélkül újságíró szervezet „kozmikus" akcióba kezdett. Az eddig csak az orosz állami média által elért orosz területekre nyújtanak alternatív hírszolgáltatást.

2024. március 22. 16:56
null
Maráczi Tamás

Nyitókép: Az RSF éves sajtószabadság-jelentése 2017-ből  /  forrás: PHILIPPE LOPEZ / AFP

---

A francia székhelyű újságíró szervezet olyan területekre szeretne híradásokat eljuttatni, ahol az orosz ajkú lakosság szinte kizárólag az orosz állami média hírszolgáltatását tudja (illetve tudta eddig) igénybe venni. Oroszország, Belarusz, az orosz hadsereg által elfoglalt ukrán területek, illetve még a jelentős orosz kisebbség által lakott balti államok hírfogyasztói lesznek a célközönség - írja az Euronews.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) 

felbocsátott egy műholdat (a neve Szvoboda, vagyis Szabadság), amelynek segítségével kilenc orosz nyelvű tévé- és rádiócsatorna sugározható

 az Eutelsat francia műholdas cég Hotbird műsorszórási szolgáltatásán. 

A műsorszolgáltatás március 25-én indul - ez a belarusz szabadságnak napja, a Belarusz Demokratikus Köztársaság 1918-ban alakult meg, de egy évvel később a kormány a kommunisták miatt emigrációba kényszerült. 

A belarusz diaszpóra és az ország demokratikus ellenzéke a mai napig ünnepli ezt a napot, március 25-én Varsóban gyülekeznek majd közös megemlékezésre belarusz, lengyel és ukrán tisztviselők.

Az orosz törvények keményen büntetik az orosz háborús álláspont bírálóit, a Kreml-narratívák alternatívájaként működő orosz szerkesztőségek egy részét felszámolták, így 

ezek az orosz és belarusz újságírók külföldön próbálnak orosz nyelvű hírszolgáltatást nyújtani.

 Tudósításaik eddig csak nagyon korlátozott módon juthattak el orosz területekre, az RSF programja ezt próbálja március végétől ellensúlyozni.

--

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­g­ö­s­ ­­­l­­á­­­n­­y­o­­­k­ ­­v­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
salmonella
2024. március 26. 06:54
Ontani fogják a nyugati liberó demokráciát.
Lajoss
2024. március 23. 08:23
Nem értem…hisz az egy virágzó demokrácia…a mi zsebdúcsénk mintája…🤮
Ekerot
2024. március 22. 21:54
na, nekik lehet hírcsatornát működtetni Oroszországban, a ruszkiknak pedig nem Európában? Furcsa kettősség...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!