Lemondott Írország első meleg miniszterelnöke, Leo Varadkar

2024. március 20. 16:16

A kormányfő szerdán jelentette be lemondási szándékát.

2024. március 20. 16:16

Fotó: Paul Faith/AFP

A 45 éves Varadkar, aki másodszor áll a kereszténydemokrata Fine Gael párt vezette ír kormány élén, a dublini miniszterelnöki hivatal előtt tett nyilatkozatában közölte: a párt új vezetőjének megválasztásáig még ellátja miniszterelnöki teendőit.

Távozásának okait nem részletezte, csak annyit mondott, hogy politikai és személyes okok egyaránt közrejátszottak döntésében.

Hangsúlyozta: Írország és az ír gazdaság „ma már jó állapotban van”, az ő miniszterelnöksége alatt „sikerült eljutni a munkanélküliségtől a teljes foglalkoztatásig, a költségvetési hiánytól a költségvetési többletig, a megszorításoktól a jólétig”.

Varadkar kiemelte: büszke arra, hogy a gyermekjogok, az LMBT-közösség jogai és a nők egyenjogúsága szempontjából Írország az utóbbi években egyenlőbbé és modernebbé vált.

Az ír lakosság 2015-ben, illetve 2018-ban népszavazásokon döntött az azonos neműek házassága és az abortusz törvényesítését lehetővé tévő alkotmánymódosításról.

Szerdai beszédében a kormányfő azonban úgy fogalmazott:

mindezekkel együtt is arra a következtetésre jutott, hogy már nem ő a legmegfelelőbb személy a miniszterelnöki teendők további ellátására.

Elmondta: felkérte a Fine Gael vezetőségét arra, hogy a párt új vezetőjét még áprilisban válasszák meg, így a következő ír miniszterelnököt a húsvét utáni hetekben beiktathatják hivatalába.

A jelenlegi hárompárti kormánykoalícióról szóló megállapodást 2020. június 15-én írták alá a Fine Gael, a centrista Fianna Fáil és a Zöld Párt vezetői. A megállapodás értelmében az ötéves mandátum első felében a Fianna Fáil élén álló Micheál Martin töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, és 2022-ben követte őt a poszton a Fine Gael vezetőjeként Leo Varadkar.

Varadkar 2017 és 2020 között is Írország miniszterelnöke volt. Írországban jövő márciusig meg kell tartani a következő parlamenti választásokat, és a jelenlegi felmérések egyértelműen a Sinn Féin győzelmét valószínűsítik.

Az EU-párti, balközép irányzatú Sinn Féin a 2022 májusában megtartott észak-írországi törvényhozási választásokon – az ír sziget 103 évvel ezelőtti megosztása óta első ízben – a legtöbb képviselői mandátum elnyerésével a belfasti törvényhozás legnagyobb pártja lett, és így az észak-írországi kormány élén jelenleg – ugyancsak példátlan módon – katolikus miniszterelnök áll Michelle O'Neill, a Sinn Féin alelnöke személyében.

Az észak-írországi koronahű protestáns oldalon általánosan elfogadott álláspont szerint a Sinn Féin az egykori legnagyobb északír katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodással lezárt felekezeti villongások három évtizede alatt.

(MTI)

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­­g­­ö­s­ ­l­­­á­n­­y­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­n­­­a­k­­­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
mnmn
2024. március 20. 20:07
Laknak ott még írek?
Bell & Sebastian
2024. március 20. 19:40
Szó se róla, arrafelé elég hideg van.
auditorium
2024. március 20. 19:11
Nem értem, miért kell kiemelni egy miniszterelnöknek a szexuális orientáltságát ? Ez magánügy, PRIVACY. Senkit nem érdekel az újságirókon kivül, akik provokálják az olvasókat és heccelik a népet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!