Zelenszkij jobbkeze az ukránoknak: ne féljetek! A nevetek benne lesz a történelemkönyvekben!

2024. április 06. 10:08

Andrij Jermak amellett, hogy főnökét dicsérte, (őt meg a Politico), és elbüszkélkedett anyukája tetoválásával, elmondta, mit akarnak az oroszok, s azt is elárulta, mi kell igazából Ukrajnának.

2024. április 06. 10:08
Volodimir Zelenszkij

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

***

Hosszas, kissé Pravda-ízű írást közölt a brüsszeli Politico az ukrajnai helyzetről, ezúttal Andrij Jermakkal, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnökével, kampányfelelősével, menedzserével, edzőtermi cimborájával és harcostársával.

A lírai elemeket sem nékülöző cikkben Jermak egy fényképet mutatott 77 éves édesanyja új, tritonos, sárga-kék tetoválásáról, és az anyuka elszántságát hozta fel párhuzamként Ukrajnáé mellett. „Az emberek fáradtak, de nem akarnak lepaktálni az oroszokkal” – magyarázta. A Politico rácsodálkozott: Jermak nem csak nem próbálta elfedni a háborús veszteségeket, de ugyanakkor „sugárzott belőle a magabiztosság, mint a főnökéből”.

„Az emberek fáradtak, ez természetes, de hisznek a győzelemben” – mondta – „s mi éppen ezért megyünk a legveszélyesebb helyekre – a biztonsági személyzetünk utálja is ezt –

hiszen az elnök és a kabinetfőnöke nem félhet. Egy a fontos: Ukrajnának győznie kell, és mi elmondjuk az embereknek: »a neved benne lesz a történelemkönyvekben.«”.

„Az életben néha mindenkinek ugyanazt a küldetést kell betöltenie” – bölcselkedett Jermak, aki szerint vannak áldozatok, és előfordulnak hibák, de haladnak előre és győzni fognak.

Nem vagyok hős, de...

A Politico bemutatója szerint Jermak és Zelenszkij is tanult, középosztálybeli családból jöttek, mindketten a szórakoztatóiparban építettek karriert, dolgoztak is együtt sokszor, barátokká váltak, Jermak vezette az elnök 2019-es kampányát, az elnök jobbkezének tekinti, még edzeni is együtt járnak. Úgy is mondják, Jermak Zelenszkij producere, aki segít az egykori tévésztárnak, „hogy előadja legnagyobb szerepét, egy életre-halálra szólót a világ színpadán” – fogalmaz egy csepp pátosszal a lap. Jermakot „zöld eminenciásnak” is hívják Kijevben Zelenszkij zöld pólói után. Jermak igen diplomatikus tud lenni – dicséri a Politico – hiszen kikerülte a kérdésüket az amerikai-európai súlypontátrendeződés kapcsán az Ukrajnának nyújtandó katonai segély tekintetében. „Szerintem nem helyes választani a jó barátaink között” – mondta a lapnak. Sőt, sokszor eltért a papírformától, amivel igen személyessé is tette az interjút, személyes gondolatokkal, hangsúlyozza a személyi kultusszal sajátos viszonyt ápoló lap. A Politico tapintatosan rákérdezett, vajon gondolta volna-e Jermak, hogy egyszer ilyen meghatározó küzdelem idején szolgálhatja a hazáját, amire érzelmes és őszinte szavakkal válaszolt: „Nézd, én normális ember vagyok. Nem hiszem, hogy ilyen hős lennék. De elmondhatom, hogy az elnök nem változott. És én sem” – teszi mellkasára a kezét. Amikor bementek először az elnöki hivatalba, mindenkinek köszöntek, amin meglepődtek a derék dolgozók, hiszen korábban nem így volt ez – meséli nevetve.

Amihez természetesen a Nyugat támogatása is kell, amiért nagyon hálásak, de kellene még nekik sok 155 mm-es tüzérségi lövedék, drónok, kiberhadviselési rendszerek és mindenekelőtt több Patriot légvédelmi rendszer, amikkel a városokat tudják védeni, és nemkülönben a frontot, mert az oroszok légi irányítású bombákkal átbillenthetik az egyensúlyt a fronton – figyelmeztetett.

Szerinte az oroszokkal már teljesen lehetetlen megegyezni, nem akarnak tárgyalni, Ukrajna kapitulációját akarják.

„De ilyen nem lesz, mi, akik Ukrajnában élünk, nem kötünk kompromisszumot a függetlenségünkről, területi integritásunkról, a szabadságunkról. És az elnök soha nem fog beleegyezni semmi olyasmibe, mint a minszki megállapodásokba vagy egy befagyott konfliktusba. Ebben biztos vagyok” – tette hozzá.

Azért a cikkben kitértek a nehézségekre is, például hogy az új mozgósítás hallatán azért nem ujjongtak az ukránok.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkij pedig, aki Jermak szerint még mindig „a nép elnöke”, ugyanis nem követte Valerij Zaluzsnij tábornok tanácsát, aki félmillió további katonát igényelt a frontra, de az elnök nem szívesen utasítja olyasmire a népet, amit az nem szívesen csinál, ezért a további behívók kapcsán sem töri magát. Olekszandr Szirszkij tábornokra szívesebben hallgat, aki szerint a hátországban szolgáló katonák frontbevetésével orvosolható lenne a helyzet.

Fura tanácsadók, eltűnt pénzek: ez Ukrajna

A Politicónak azért egy névtelen forrás kissé árnyalta Jermak és Zelenszkij hétköznapiságát, panaszolta a sok, homályos szerepben a kormány körül sündörgő, jól fizetett tanácsadót; s hogy kockázatos, hogy lényegében eljátssza a Nép Szolgája című sorozatban történteket, vagyis hogy saját bizalmasaival veszi körül magát, és áthágja a szokásokat, hogy hatékonyan dolgozhasson.

Korrupcióellenes szervezeteket is izgatnak a furcsa tanácsadók, köztük például Oleh Tatarov ügyvéd, akinek állítólag egy telefonjába kerül, és az SZBU, vagyis a titkosszolgálat nyomozást indít vagy zár le valakivel kapcsolatban. A héten éppen Tatarov irodájának egy másik tanácsadóját csukták le, aki a vád szerint két és félmillió dollárt sikkasztott az ukrán vasúttársaságtól. A lap azért ezekre is rákérdezett Jermaknál, aki kijelentette:

Zelenszkij zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, lecsapott az oligarchákra, ami „még soha nem fordult elő Ukrajnában”.

Jermak bátyja ellen is nyomozás folyt egyébként, amire azt mondta: sokan hamis vádaskodással igyekeznek aláásni emberek hírnevét. „Durva dolgokat mondanak, többek között rólam is. Ez egy akció volt ellenem és a bátyám ellen, aki most egyébként a fronton van; bezzeg erről senki sem beszél.”

Zelenszkij maga is nyilvánosan kijelentette, teljes mértékben bízik Jermak tisztességében. Aki, bár időnként magába csíp, hogy nem álmodik-e, és tényleg azt teszi, amit tesz, a Politicónak ezt mondta:

most már értem, hogy az előző életem, az összes olvasott könyv, minden tettem és tapasztalatom egy dologra készített fel: erre a munkára.”

 

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­g­­­ö­s­ ­­l­á­­­n­y­­­o­k­­ ­­v­á­­­r­­­n­­a­­k­­­ ­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Selamat
2024. április 10. 21:10
Ne féljetek. Ja. Ne féljetek szétszaggatva szörnyű fájdalmak között meghalni. Amerikáért.
Patika
2024. április 07. 05:56
Benne lesz a történelem könyvekben? Amit rendszerenként újraírnak, vagy ki sem adnak, mert nem lesz lkinek. Szép kis vigasz a halálért.
heyam3
2024. április 07. 02:16
Mások halálát kérni azért, hogy felkerüljön a neve egy papírlapra, eleve morbiditás. Akkor kerüljön fel csak azoké, akiket ez motivál, és legyen vele vége. De kényszeríteni embereket arra, hogy belehaljanak valamibe, amit ők nem akarnak, az a legsötétebb középkor és barbárság. Aminek nincs helye Európában. Ami Ukrajnában zajlik, az nem szabadságharc vagy honvédelem, hanem az emberi szabadság legdurvább sárba tiprása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!