Belebegtette a svéd miniszterelnök: országa kész atomfegyvert fogadni

2024. május 13. 17:01

Persze egy fontos feltételt megfogalmazott.

2024. május 13. 17:01
null

Nyitókép: Inter Services Public Relations / Anadolu Agency / AFP. Illusztráció

Svédország háború esetén kész atomfegyvert fogadni a területén – jelentette ki a svéd miniszterelnök hétf őn.Ulf Kristersson a svéd közrádiónak adott nyilatkozatában azzal indokolta a döntést, hogy háború esetén a helyzettől függően felül kell vizsgálniuk a fegyverek elhelyezésével kapcsolatos álláspontjukat, mert 

a demokratikus északi országoknak a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is meg kell tudniuk védeni magukat olyan országok ellen, amelyek nukleáris fegyver bevetésével fenyegetőznek”.

Hozzátette: „Svédország fenntartja magának azt a jogot, hogy egyedül döntsön egy ilyen kérdésben”.   Kifejtette azt is: „Svédország nemrégiben éppen azért lépett be a NATO-ba, hogy egy ilyen forgatókönyv ne következhessen be a valóságban.”

A svéd parlament júniusban fog szavazni az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodásról, amely repülőgépek leszállására, valamint fegyverek és katonai felszerelések elhelyezésére biztosítana engedélyt az amerikai fél számára. Svéd békepárti szervezetek ugyanakkor arra kérték a kormányt, hogy a szerződésbe foglaltassa bele a nukleáris fegyverek tárolásának svéd területre vonatkozó tilalmát. A kormány azt válaszolta, erre azért nincs szükség, mert ebben a kérdésben már konszenzus van az országban, és korábban már a parlament is határozott arról, hogy békeidőben nem lehet nukleáris fegyvereket tárolni svéd földön.

(MTI)

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. május 14. 14:10
Akinek atomfegyver kell ő gyártson magának! Mások atomfegyvere az országban nem a biztonságot növeli, hanem a veszélyt.
I feel the earth move under my feet
2024. május 14. 07:46
"LatrinaI feel the earth move under my feet 2024. május 13. 18:16 a cselekedeteinkkel nem lógunk ki annyira. De a penetráns, belföldre szánt retorikával, a trollkodással és a tárt kapuk Kínának és a KGB-nek, az ami veszélyt jelent." Mennyivel másabb ha a CIA avatkozik be a magyar belpolitikába! Az igazi baráti gesztus! Te sem leszel már sokkal hülyébb.. vagy aljasabb.
Nasi12
2024. május 13. 22:40
Csak nehogy az oroszok komolyan vegyék és küldjenek nekik.:)
eljolesz
2024. május 13. 21:06
Tisztázzuk: indulási, vagy érkezési oldalban tetszenek gondolkodni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!