Ukrajna megbüntetné a lengyel gazdákat, Varsó megvédi őket

2024. február 14. 14:40

Az ukrán nagykövet szerint nem lehet ilyen tüntetéseket csinálni „egy civilizált európai országban”.

2024. február 14. 14:40
null

Bár a korábbi és a mostani lengyel kormány is kitüntetett támogatója, szövetséges Ukrajnának, a két ország vezetése között néhány kérdésben komoly gazdasági és politikai konfliktus alakult ki. Ezek közé tartozik a lengyel gazdák folyamatos tiltakozása az ukrán gabona beengedése ellen.

Az Euractiv arról ír, hogy Lengyelországban nagy problémát jelent a belső piac számára az ukrán élelmiszerek áradata, ami azután következett be, hogy az EU felfüggesztette az EU-n kívüli Ukrajnából érkező termékek importjának korlátozását.

A lengyel farmerek az elmúlt hónapokban több alkalommal is tüntettek az olcsó és megbízhatatlan minőségű ukrán gabona és élelmiszerek beengedése ellen. Ezek során 

többször – így a napokban is – traktorjaikkal blokád alá vették a lengyel-ukrán határátkelőket,

ami komoly fennakadást okozott a két ország közötti közlekedésben. Legutóbb pedig önhatalmúlag tartóztattak fel Lengyelországba érkező gabonaszállító teherautókat, és belőlük gabonát engedtek ki az úttestre.

Az ukrán kormányzat részéről felháborodtak a történteken. Vaszil Zvarics, Ukrajna varsói nagykövete felszólította a lengyel rendőrséget, hogy „vizsgálják ki ezt a szégyenletes bűntényt”. Az ukrán diplomata kijelentette: „Ilyen tüntetéseket nem lehetne elfogadni egy civilizált európai országban, nem beszélve a provokáció erkölcsi aspektusairól” – fogalmazott Ukrajna varsói nagykövete, aki arra is felszólította az illetékeseket, 

hogy „határozottan reagáljanak erre a szégyenletes és offenzív bűnre”.

Donald Tusk új lengyel kormányának mezőgazdasági minisztere, Czeslaw Siekierski egy tévéadásban úgy fogalmazott: a gazdák „túl érzelmesen reagáltak”, az akció „nem megfelelő” volt – ugyanakkor nem fog fellépni a gazdák ellen. „Hasonló jelenetek Európa más országainak gazdatüntetésein is megtörténnek, a gazdák gakran élelmiszert dobnak szét” – tette hozzá.

Az Euractiv is beszámol ennek kapcsán arról a jelenségről, hogy az EU-ba érkező ukrán termékeknek valójában más, EU-n kívüli célországokba kellene eljutniuk, mégis sok köt ki közülük a közeli, szomszédos EU-tagállamok piacain. Emiatt viszont leesett a kereslet a drágább, minőségi lengyel élelmiszerek iránt, ami miatt dühösek a lengyel gazdák.

Donald Tuskék mindenesetre támogatásáról biztosítják a lengyel gazdákat,

és fenntartják az egyoldalú embargót az ukrán gabonával szemben. Sőt, a legújabb terveik szerint más ukrán termékeket is betiltanának: felmerült a cukor, a mirelit gyümölcsök és almalevek behozatalának tilalma is. A varsói kormány részéről elhangzott: a lengyelek készek minderről tárgyalni az ukránokkal, de Kijev nagyon nem tud egyetérteni az ukrán élelmiszerexport lengyel korlátozásával.

 

Fotó: (MTI)

 


 

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2024. február 15. 10:12
az ukiknak nem csökken a pofa méretük, de rábasztak erre nagyon!
panyigai péter
2024. február 15. 00:42
Civilizált európai országok mindenekelőtt azok, amelyekben nem téma, hogy milyen egy civilizált európai ország. Ha érdekelne, akkor se az ukrán nagykövettől kérdezném.
Spiritmonger
2024. február 14. 23:19
Az ukránok nagyon rázzák a pofonfát. Már gazdasági vonalon is.
HuCon1
2024. február 14. 20:38
Remélem az oroszok hamarosan porrá zúzzák az ukránok kibaszott nagy pofáját. Nem semmi, milyen bőr van a képükön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!