Visszaadta Kerényi ajándékát Jávor Benedek

2012. november 06. 15:50

Jávor Benedek szerint elfogadhatatlan, hogy a Kerényi Imre által összeállított „kurzuskönyvtárra” másfélszer annyi pénzt költ az állam, mint a további teljes könyvkiadásra. Az LMP frakcióvezetője ezért visszaadta a Nemzeti Könyvtár sorozatának első hét kötetét, melyeket Kerényi Imrétől kapott ajándékba.

2012. november 06. 15:50

A parlament előtt tartott sajtótájékoztatón Jávor Benedek azt mondta, hogy a könyvsorozatra a kormány háromszázmillió forintot költött, miközben a könyvkiadás további teljes támogatására kétszázmilliót szántak. A frakcióvezető szavai szerint ezek alapján a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által összeállított „kurzuskönyvtár” másfélszer annyit ér, mint a teljes magyar könyvszakma. A politikus kijelentette: miután ezt elfogadhatatlannak tartja, visszaadja az ajándékba kapott köteteket, de egyúttal azt is hozzátette, nem a sorozatban megjelenő szerzőkkel van problémája. Úgy tűnik, hogy miután Kerényi Imre bevégezte az alaptörvény díszkiadása körüli munkáját, „újabb vödröt és lapátot kapott, hogy a homokozójában tovább játszadozzon” mondta Jávor Benedek, aki azt kérte, hogy a Nemzeti Könyvtárra szánt forrásokat inkább a magyar könyvkiadásra fordítsák.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, hogy a kultúra területén egyszerre van jelen a pazarlás és a szűkösség. Egy olyan országban, ahol az elmúlt két évben drámaian visszafogták a kulturális támogatást és a kulturális sokszínűség folyamatosan sérül, ilyen kultuszkönyv-sorozatokra nincsen szükség – jelentette ki. Ezt követően a két politikus a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium portáján leadta a könyveket. Indoklásul elmondták, azért ott, mert a könyvekhez csatolt levél a tárca fejléces papírján érkezett.

A Nemzeti Könyvtár elnevezésű sorozat október elején indult útjára. Az első köteteket október elején mutatta be a sajtó képviselőinek Kerényi Imre. Az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott akkor elmondta: első körben 2013 karácsonyáig összesen 24 kötet jelenik meg, többek között Tormay Cécile, Esterházy János, Bethlen István, Kós Károly és Bánffy Miklós tollából, életéről.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. november 07. 01:40
Ennél a jávorszarvasnál érdektelenebb faszkalapot ritkán látni. A médiagecik buknak rá?
Forsz
2012. november 07. 01:04
Kapitalizmus van!! Ez azt jelenti, hogy nem indokolt a tömeges könyvkiadás állami finanszírozása, de elfogadható, sőt indokolt a nemzeti érzület erősítése érdekében néhány kiemelt irodalmi mű állami támogatással való megjelentetése. Csak emlékeztetnék arra, hogy a szocializmusban mekkora pazarlás folyt a senkit sem érdeklő kiadványok megjelentetése, majd a későbbi bezúzása során. A Szabó Ervin könyvtár fiókjai még mindig tele vannak az érdektelen, a kor kulturális szemléletét tükröző művekkel. Igaza van Lendvai Pálnak az LMP-t illetően: valóban nevetségesek - mióta a Jávor viszi a prímet.
vatti63
2012. november 06. 20:22
Csak úgy megjegyezném, hogy Jávor Benedek, aki amúgy négy nyelven beszél a magyaron kívül, amivel itt már többeknek önmagában gondjai vannak, szóval Jávor echte sváb. Ezt holtbiztos forrásból tudom. Meg egyébként tényleg hívő katolikus, aki gyermekkorától gyakorolja vallását. Nem mostanában megvilágosult, mint országunk némely vezetője... Karácsony Gergely is hívő, ezt többször elmondta. Ő pediglen református legjobb tudomásom szerint. Én már régóta azt tapasztalom, hogy akivel nem értetek egyet, nem szimpatikus a megnyilvánulása, azt kinevezitek zsidónak. Én egyébként odaadtam volna könyvcsomagot a miniszterelnöknek. Ennyi olvasnivalót egyben úgy sem látott még...
négyzetgyök
2012. november 06. 19:25
Kerényi a pártkönyvét adja ki, bőrkötésben, Lenin képpel az elején.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!