„Halál minden muszlimra!” Elszabadult a Microsoft mesterséges intelligenciája

2016. március 24. 19:10

„Bush csinálta 9/11-et, és Hitler jobb munkát végzett volna, mint a majom, aki most van nekünk.” „Halál minden muszlimra!” Ilyen és hasonló beszólásokat posztol a Twitterre a Microsoft mesterséges intelligenciával ellátott chatrobotja.

2016. március 24. 19:10

Mesterséges intelligenciával ellátott chatbotot hozott létre a Twitteren a Microsoft. A Tay nevű robot profilján azt írják az alkotók: „minél többet beszélgettek Tay-jel, annál okosabb lesz”. Azonban nem sok ideig tartott a felhasználóknak, hogy Hitlert, vagy épp Donald Trumpot dicsérő, illetve zsidó- és muszlimellenes szövegeket posztoltassanak ki a robottal.

Ilyeneket például:

„Bush csinálta 9/11-et, és Hitler jobb munkát végzett volna, mint a majom, aki most van itt nekünk.”

„Halál minden muszlimra!”

„Donald Trump az egyetlen reményünk.

Más bejegyzésekben Hitlert méltatta és azt állította, hogy utálja a zsidókat. Találhatók viszont a Twitterén cukiskodó, vagy épp a feminizmust méltató bejegyzések is.

A Microsoft azt írja a profilról, hogy a robot a mesterséges intelligencia és egy többek között komikusokból álló szerkesztő csapat munkájának kombinációjaként tweetel. A legtöbb esetben Tay csak megismétli mások uszító megjegyzéseit, a mesterséges intelligencia természete viszont olyan, hogy ezekből az interakciókból tanul. Kissé meglepő is ezért, hogy a Microsoft nem számolt a Twitter-közösség hijack-potenciáljával – értékel a Guardian.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2019. augusztus 16. 22:48
Valakiknek nagyon érdekük, hogy a háborús uszítást ráfogják egy robotra. Emlékeztetnék arra, hogy minden robotot emberek kreáltak és emberek programoztak be. Nincs intellektuálisan elszabadult robot. Nem is lesz. Csak megfontoltan, tervezetten, beprogramozottan működő robot van és lesz. Aki ezt elszabadította, az mocskos, liberális briganti.
pollip
2016. március 29. 20:10
Szerintem beteg. Nagyon.
Csigorin
2016. március 26. 03:07
A robot meg nem tanulta meg hogy nem szabad kimondani amit gondol... Azert az jo, hogy egy sima bot ertelmesebb mint a komplett EU vezerkar :)
Lyukastorku
2016. március 26. 03:06
Csak mondom, hogy a feminizmust akkor kezdte kedvelni miután kikapcsolták a tanuló funkciót! :D Szerintem ez mindent elmond! :D Előtte azt írta, hogy utálja őket és mindnek a pokolban kell elégnie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!