Az internet gyűlöli az új Szellemirtókat, én nem

2016. július 29. 09:49

A kritikaírásnál mindig egy hatalmas dilemma, hogy el kell-e vonatkoztatni attól, ami a filmen kívül történt (forgatási mizériák, rossz visszajelzések, kommentek), vagy csak azt kell nézni, ami az orrunk előtt pörög a moziban.

2016. július 29. 09:49
Klág Dávid

A legfájóbb az egészben, hogy az új Szellemirtók egyáltalán nem érdemli meg a gyűlöletet. Tud vicces lenni, néha látványos, néha fárasztó, néha olyan, mintha túlságosan is ragaszkodna az 1984-es eredetihez, de annyi biztos: nem ez a világ legrosszabb filmje. Közel sem. Ez egy ártalmatlan film.

A Szellemirtók alapsztoriját mindig is imádtam: tudósok és a haverjaik összeállnak, hogy elintézzék New York szellemeit, a végén meg egy kozmikus gonosszal kell megharcolniuk, ami egy hatalmas habcsókembert küld ellenük. De a lényeg a szellemirtás. Gyerekkorában annyi hülyeségtől fél az ember, hogy megnyugtató tudni: van négy harmincas, mai szemmel meglepően sokat dohányzó férfi, akiknek az a dolguk, hogy bedobozolják a félelmeinket. És közben néha tetőtől talpig trutymósok lesznek. ()

A Szellemirtók az egyik kedvenc filmem, de nem az esztétikai erényei, hanem pont a fent említett dolog miatt. Életemben egy játék van, amit öt éves koromtól hurcibálok magammal szobáról szobára, és lakásról lakásra, az pedig egy speckó Szellemirtók-puska. Sajnos házibuliknál el kell dugni, mert mindenki azzal akar lövöldözni. És én egyáltalán nem bánom, hogy most lesz egy új fiatal generáció, akiknek a Szellemirtók a 2016-os változatot fogja jelenteni. 

Azért lepődtem meg ezen én is, mert a remake-et (igen, szögezzük le, nem folytatás, hanem remake) rendező Paul Feig egyre tahóbb és tahóbb vígjátékaitól (Koszorúslányok, Női szervek, A Kém) kivert a víz: nem láttam azt az eszeveszett humort Melissa McCarthyban, amitől az amerikai sajtó hanyattvágta magát, és főleg nem győzött meg Feig elég unalmas rendezői stílusa. Ami annyiból állt, hogy hagyta a szereplőit beszélni egy álló kamerának, aztán ebből összevágta a szerinte legviccesebb jeleneteket. Nincs ezzel semmi baj, Adam McKay (A híres) is így kezdte, aztán egyszer csak kapott egy komoly feladatot, és az Oscar-gálán találta magát A nagy dobással.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rebel Son
2016. augusztus 01. 13:16
sikerült megnéznem az előzetest, ami után egy dologban biztos lettem: aki szerint ez nem szar, aki szerint vicces, azzal nem érdemes foglalkozni.
tozo74
2016. augusztus 01. 13:16
Persze fiam, hát neked a zindexnél hivatalból nem szabad gzülölnöd egy ilyen ócska progapandafilmet...
Csomorkany
2016. augusztus 01. 13:15
Szerencsére nem olvastam a kritikákat, csak kellett egy nézhető film az unokahúgaimnak, így megnéztem a Szellemirtók I miatt. Hát, ami abban jó volt, az ebben sem volt rossz: jöttek a szellemek, bedobozolták őket, közben volt néhány elfogadható poén. Melissa McCarthyt a Kém miatt kedveltem, az volt az első filmem tőle, így a korábbi, állítólag borzalmasakat nem láttam. A Kém tetszett. No, ennyit az erényekről. Amit hozzátettek az I-hez, a viccnek is rossz radikálfeminizmus, az nagyon hervasztó volt. A férfi-szereplők idiótábbnál idiótábbak voltak, és ezt nem könnyű megbocsátani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!