Kiosztották Dragon-díjat: boldogok a szomorú kutyusok

2016. szeptember 05. 10:23

Először osztották ki a Dragon-díjat az atlantai DragonConon. A díj érdekessége, hogy egy sor kategóriában osztanak külön díjat, így külön versenyeztek a sci-fi, a fantasy, a horror, a katonai SFF és az alternatív történelmi regények. Az első díjkiosztón taroltak a Hugo-díjhoz köthető Sad/Rabid Puppies-kampányhoz köthető szerzők. Azonban a Hugóval ellentétben itt egyelőre nem nyilvános, hogy hányan és kire szavaztak.

2016. szeptember 05. 10:23

Mint mi is beszámoltunk róla, idén új SFF-díjat alapított az atlantai DragonCon. A Dragon-díjat több kategóriában osztják a közönség szavazatai alapján, így külön díj jár például csak az irodalom területén a sci-fi, a fantasy, a YA, a horror, az apokaliptikus, a katonai SFF és az alternatív történelmi regényeknek; de osztanak díjat a képregényeknek, sorozatoknak, filmeknek és társasjátékoknak is. A díjra jelölt művek között idén a kultúrharcot tekintve kiegyenlített volt a mezőny, a győztesek között azonban a Hugo-díjjal ellentétben itt több kategóriában a Sad/Rabid Puppies kampányokhoz köthető jelöltek nyertek. Mutatjuk:

Legjobb sci-fi
Somewhither: A Tale of the Unwithering Realm, John C. Wright (Castalia House)
Legjobb fantasy
Son of the Black Sword, Larry Correia (Baen)
Legjobb young adult
The Shepherd’s Crown, Terry Pratchett (Harper)
Legjobb katonai sci-fi/fantasy
Hell’s Foundations Quiver, David Weber (Tor)
Legjobb alternatív történelmi regény
League of Dragons, Naomi Novik (Del Rey)
Legjobb apokaliptikus regény
Ctrl Alt Revolt!, Nick Cole (Castalia House)
Legjobb horror
Souldancer, Brian Niemeier (Self-published)
Legjobb képregény
Ms. Marvel
Legjobb graphic novel
The Sandman: Overture, Neil Gaiman & J.H. Williams III (Vertigo)
Legjobb SFF-sorozat
Trónok harca
Legjobb SFF-film
The Martian
Legjobb SFF-videójáték
Fallout 4 by Bethesda Softworks
Legjobb SFF-mobiljáték
Fallout Shelter by Bethesda Softworks
Legjobb SFF-társasjáték
Pandemic: Legacy by ZMan Games
Legjobb SFF-gyűjtőkártya/szerepjáték
Call of Cthulhu Roleplaying Game (7th Edition) by Chaosium Inc.


A győztesek között ott van Larry Correia, az első Sad Puppies-kampány szervezője, illetve John C. Wright, a Rabid Puppies-kampányt szervező Vox Day egyik kedvence – utóbbinak, mint ahogy Nick Cole regényének is a Day által alapított Castalia House a kiadója. A díjat egyébként főleg Sad Puppies-szimpatizánsok szervezték: volt, aki azt várta, hogy ez a díj lesz az utolsó szög a Hugo-díj koporsójában. A kategóriák eltérése mellett a fő különbség, hogy itt – WorldConnal ellentétben – nem csak a regisztrált tagok, de bárki jelölhetett és szavazhatott.

Nem tudni egyelőre, hogy a Dragon-díj szervezői nyilvánosságra hozzák-e a szavazás részletes statisztikáit, illetve a győztes kiválasztásának pontos menetét. A Hugo esetében ez egész tanulságos minden évben, az ottani rendszer pedig igyekszik garantálni, hogy az a mű nyerjen, amit tényleg a legtöbben kedvelnek. Itt egyelőre nem világos, hogyan hirdettek győztest, és az sem, hogy végül többen, vagy kevesebben szavaztak-e, mint a másik díj esetében megszokott: a DragonConon alapvetően jóval többen vesznek egyébként részt, mint a WordConon, bár ez utóbbi kifejezetten az irodalommal foglalkozó találkozó, míg előbbi sokkal szélesebb spektrumra koncentrál.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!