Rengeteg fantasztikus könyv kerülhet idén a fa alá

2016. november 02. 12:00

Felix J. Palma könyvében támad a Mars, Cixin Liunál pedig a Naprendszeren túlról érkezik fenyegetés; esszékötet jön Neil Gaimentől, új trilógia Anthony Ryantől, novelláskötet John Scalzitól és Ted Chiangtól; kiegészül a Végjáték-univerzum; ezen kívül egy régi magyar szerző jelentkezik új kötettel, miközben két friss hang is bemutatkozik. Mozgalmas lesz az év vége a fantasztikus könyvkiadásban.

2016. november 02. 12:00
Pintér Bence

Nem maradunk fantasztikus regények nélkül karácsonyra, csak győzze kiválogatni az ember, hogy mit vesz meg magának és mit kér ajándékba másoktól. Jön az általunk nagyon várt Ted Chiang-kötet, öt év után folytatódik Felix J. Palma trilógiája, de lesz új Anthony Ryan-trilógianyitány, Neil Gaiman-esszékötet, John Scalzi-novellák, a Hugo-győztes Cixin Liu, a Könyvmolyképző két friss magyar regénye és még sok más minden.

(A válogatásba nem kerültek be most a Delta Vision könyvei, mivel fogalmunk sincs, mikor jelennek meg pontosan. Mindenesetre jelezzük, hogy Abraham Merritt-től az Istár hajója és Greg Keyes-től a Kriptaherceg is felbukkanhat a könyvesboltok polcain a hónapban. Ugyanígy nem említjük a Gabo SFF novemberre csúszott októberi könyveit sem.)

 

*

Ted Chiang: Életed története és más novellák

Nem apróztuk el a Ted Chiang iránti szeretetünket, hiszen mind az Érkezés című filmről, mind az annak alapjául szolgáló novelláról ömlengő recenzióval jelentkeztünk. Az Életed történetéről írtuk: „Ami biztos: Ted Chiang novellája tökéletes. Idén rengeteg novellát olvastam, a többségük hidegen hagyott, tetszettek vagy nem, de nem nagyon stimulálták az agyam; nagyon kevés kivétel volt. Az Életed története olyan magasan emelkedik ki a mezőnyből, hogy azt körülírni is nehéz: az alapötlet, a két történet, a nyelvi megoldások, a csavar és a mondanivaló olyan letisztultsággal olvad egybe, hogy az valami hátborzongató.” És hát nehezen hisszük, hogy a másik hét novella ne lenne mestermű. (11. 08.)

Orson Scott Card: Ender száműzetésben

Újabb Végjáték-történettel jelentkezik az Unio Mystica kiadó. Az Ender száműzetésben című kötet a méltán híres Végjáték és a Holtak szószólója közti időszakban játszódik. „A könyv izgalmas átvezető a Végjáték-univerzum második része előtt, de nem szükséges ennek a sorozatnak a teljes ismerete ahhoz, hogy a könyv cselekményeit egészében élvezni tudjuk” - írja a kiadó. (11. 10.)

Neil Gaiman: Kilátás ​az erkélyről

Neil Gaiman a fantasztikus irodalom szupersztárja, a nevével tulajdonképpen bármit el lehet adni, és ami még fontosabb, hogy amihez köze van, azt érdemes olvasni is. Az Agave Könyvek el is kényezteti a szerző hazai rajongóit: nem csak az északi mitológiáról szóló munkáját adják ki jövőre, de karácsony előtt a polcokra kerül a Kilátás az erkélyről című gyűjtemény, amelyben a szerző legjobb esszéit válogatták össze: a művészettől és művészektől az álmokig, mítoszokig és emlékekig. (11. 17.)

Anthony Ryan: Az ​ébredő tűz

A Vér éneke után idén ismét fantasy-trilógiába kezdett Anthony Ryan, a Fumax pedig már szállítja is az első kötetet. A központi szerepben ezúttal sárkányszerű lények vannak, akiknek a vére elképesztő képességekkel ruházza fel azokat, akik elfogyasztják a belőle készült elixírt. Három karaktert követhetünk ebben az izgalmasnak ígérkező világban. (11. 05.)

Adam Christopher: Dishonored ​– A képmások ura

Az Agave Könyvek közben új témában próbálja ki magát: a kiadó gondozásában érkezik A Dishonored nevű viktoriánus dark fantasy videójátékból készült regény, A képmások ura. Erről szól: „Emily Kaldwin császárnő kettős életet él Dunwallban: az uralkodói teendői mellett apja, Corvo Attano képzi a lopakodás, harc és orgyilkosság művészetében. A birodalom ismét sötét idők elé néz: nemrég egy titokzatos férfi érkezett a városba, és a Bálnavadászok élére állt, méghozzá olyan képességek birtokában, melyeknek a létezése már éppen kezdett feledésbe merülni. Emily és Corvo életre-halálra folyó hajszába veti magát: ha nem lebbentik fel a fátylat rejtélyes ellenségükről, akkor minden igyekezetük dacára bekövetkezik az elkerülhetetlen pusztulás.” (11. 08.)

Matthew J. Kirby: A ​New York-i felkelés

Videójáték-fronton a Fumax is jelentkezik egy új Assassin’s Creed-sorozat első kötetével. A Last Descendants-sorozat első része erről szól: „Owen ​élete fenekestül felfordul, amikor apja, akit a fiú meggyőződése szerint ártatlanul ítéltek el, meghal a börtönben. Monroe, a fiú iskolájának informatikusa felajánlja neki, hogy egy Animus használatával lehetővé teszi Owen számára, hogy tisztázza apja nevét. Az eszköz segítségével ugyanis feltárhatja a saját DNS-ében rejlő genetikus emlékeket. Ám Owen nagyobb fába vágta a fejszéjét, mint hitte.” (10. 31.)

John Scalzi: Vének ​történetei és más írások

Neil Gaiman mellett a másik sztár, John Scalzi rajongóinak is lesz mit tenni a karácsonyfa alá: a kötetben Vének háborúja-univerzumban játszódó két novella mellett helyet kapott az idén nyáron kiadott Ötpercesek című gyűjtemény is, ami Scalzi tizennyolc rövid, humoros sci-fi történetét tartalmazza az elmúlt 25 évből. (11. 03.)

Szöllösi Kristóf: Acélszentek

A Könyvmolyképzőnél érkezik az V. Aranymosás Irodalmi Válogató győztes regénye, az Acélszentek. Mutatjuk a fülszöveg egy részét: „Ádám gépromboló, a csapat legjobbja. Cinikus humorral éli az életét, vagy épp túléli a beígért halált.  Szembenézett már kemény ügyekkel, de amikor a legendás Fantom nyomába kell erednie, hogy visszaszerezzen egy ellopott atomtöltetet, még ő is úgy érzi, lassan sok lesz a jóból.  Nyomozni kezd, de a szövetségesei hullnak, az ellenségei szaporodnak, az ideje egyre fogy, segítséget pedig a legvalószínűtlenebb helyről kap, az egyik ellenféltől. Mit tehet egy jóvágású gépromboló, ha kifogy a muníció?

Jack McDevitt: Feltámad a múlt

Novemberben folytatja a Jack McDevitt Alex benedict-sorozatát a Galaktika. Erről szól az új kötet: „Benedict és társa, Chase Kolpath újabb érdekes megbízást kap: egy elhunyt asztroarcheológus unokája jelentkezik náluk az űrhajózás aranykorából származó kommunikációs berendezéssel. Csak felbecsültetné az értékét, de már a története is kérdéseket vet fel. Amikor azonban a régiségkereskedő vizsgálódni kezd, hamar kiderül, hogy igyekezete nem arat egyöntetű tetszést. Vajon kinek állhat érdekében az aranykori műtárgy eredetének eltitkolása? És a Capella utasait viszontláthatják-e még szeretteik?” (11. 07.)

Erdész Róbert: MyWords ​– Colossus

Mi is hírt adtunk róla, hogy sci-fi trilógiába kezd Erdész Róbert, a Solaris zenekar alapítója. A Scolar kiadónál a Galaktika és a Klubrádió támogatásával megjelenő kötetről ezt tudjuk: „Egy számítógépes játék, a MyWords előbb közvetít mozgóképet egy terrortámadásról, mint hogy az valóságosan megtörténne. Emellett egy nyugtalanító gyilkosság is borzolja a kedélyeket. Az FBI és a hadsereg bevonásával nyomozás, illetve különös hajtóvadászat indul. Az események azonban egyre titokzatosabb fordulatokat vesznek. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy a világon semmi nem az, aminek látszik. A valóság szövetén keletkező seb nem hiba, hanem esély. A helyzet kulcsa pedig a MyWords. A teremtmény felett teremtőnek is lennie kell. De mi van, ha kiderül, hogy a teremtő felett is van még valaki?” (10. 25.)

Felix J. Palma: Az ég térképe

Ki gondolta volna, hogy folytatódik Felix J. Palma magyarul 2011-ben megkezdett trilógiája? A könyv rajongói talán nem bíztak benne, erre most az Európa kihozta a Viktoriánus-trilógia folytatását. A fülszöveg részlete: „A gyönyörűséges Emma Harlow le akarja rázni egyik udvarlóját, a dúsgazdag, de csöppet sem rokonszenves Montgomery Gilmore-t. Csak akkor tudná szeretni, mondja neki, ha a valóságban lemásolná a marslakók invázióját, ahogyan azt H. G. Wells megírta a Világok harca című könyvében. Lehetetlen feladat de Gilmore számára nem létezik lehetetlen. És a marslakók megtámadják a földet.” (10. 26.)

Cixin Liu: A Háromtest-probléma

És szintén az Európa gondozásában érkezik a kínai Cixin Liu tavaly Hugo-díjat érő sci-fije, A Háromtest-probléma, ami egyébként egy trilógia első darabja. A történet szerint a kínai kulturális forradalom idején egy titkos katonai projekt keretében jelet küldenek az űrbe, amelyet felfedez egy pusztulásra ítélt idegen civilizáció, akik úgy döntenek: instabil naprendszerük helyett elfoglalják a miénket. A Földön eközben több csoport formálódik: vannak, akik várják az inváziót, de vannak olyanok is, akik bármit megtennének, hogy megakadályozzák.

Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Íme, egy másk hazai sci-fi a Könyvmolyképzőtől, ami egyébként a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató győztes regénye. Részlet a fülszövegből:

2145-öt írunk, Európában már nincs gyermekbirtoklási jog. A géntervezettek uralják a világot, agyukban neurochipet hordanak, és életkoruk kétszáz év, míg a közönségesek között kevés az egészséges. Gyerek csak elvétve születik, a nők meddők.Nyugat-Ázsia elkezd Londontól tervezett gyermeket rendelni, miközben az ádámisták dúlnak, és nemi erőszakkal újra be akarják népesíteni a világot. 

Ardan fizetett szexpartner, ha a géntervezett nők egy közönségesre vágynak. Ám ő az utolsó apák egyike. A lányát elvették, és most rájön, hogy a gyermeke életveszélyben van. Mennyire ősi az apai ösztön? Zóra a géntervezés kezdeti projektje, de selejtes, és haldoklik. Kémként dolgozik, és a halhatatlanságra gyűjt. Mit teszel, ha a tudatod a tét? Tarik természetesen született, ám nagy hatalma van, mindent gyűjt, ami eredeti: növényeket, állatokat, gyerekeket. Örök seb maradt, hogy Zóra, a megrendelt féltestvére eltűnt.

Frissítés

Lapzárta után derült ki, hogy november végén jelenik meg Mark Lawrence Osheimi kerék című fantasyje a Fumaxnál.

*

Semmiről sem szeretnél lemaradni, ami a hazai és külföldi fantasztikum világában történik? Kövesd Facebook-oldalunkat! 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2016. november 02. 21:28
Régi sci-fis, fantazys vagyok, de egy olyan sincs, ami lázba hozna. Klisé klisé hátán, és ami a legrosszabb: genderklisék. És csodálkoznak, hogy nem olvasnak az emberek. Hulladékot nem is fognak...
abraxas
2016. november 02. 20:46
:-) Az irodalom, mint normatív tudomány. Mer' annak nevelni kell, mi? :-) Szerintem inkább arról van szó, hogy a könyvkiadóknál is sok a komcsi, túl sok a Lendvai Ildikó tanítvány...
SCFI
2016. november 02. 20:43
Hogy nevezed ezt hulladéknak? Erre van igény legyen benne föszereplő nő és és...ennyi. Lehetőleg nő írja mert ha nem akkor elnyomás van... Hogy olvassa -e valaki?
BPasternak
2016. november 02. 16:16
Szép kis ponyva gyűjtés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!