Naprendszerünkön kívüli erők miatt dögölhetnek be számítógépek

2017. február 24. 14:10

Nagyon ritkán fordul elő, viszont súlyos következményekkel, például rendszerösszeomlással járhat a kozmikus sugárzás.

2017. február 24. 14:10

Bharat Bhuva, a Vanderbilt Egyetem tanára az egyetlen részecske által kiváltott hatásokról (single-event upsets, SEUs) tartott prezentációjában elmondta, hogy ezek a részecskék a chipmemóriában tárolt adatok egyetlen bitjét megváltoztatva, egyetlen fénykép-pixel módosításától repülőgép-katasztrófáig legkülönfélébb hatásokat válthatnak ki.

SEU akkor történik, amikor az élő organizmusokra egyébként veszélytelen kozmikus sugarak, vagy inkább az általuk generált elektromos töltésű részecskék megzavarják elektronikus eszközökben lévő mikroelektronikus áramkörök működését. Okoztak már komoly károkat, de nagyon ritkán fordulnak elő. Bhuva szerint az új elektronikus rendszerek szaporodásával nő az eszközszintű SEU-összeomlás valószínűsége.

„Nagyon komoly, de a nyilvánosság előtt majdnem láthatatlan probléma” – magyarázza.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!