Gazdag halott nincs – Zelena András gyászterapeuta a Mandinernek

2023. november 02. 05:26

Miért ódzkodunk a gyásztól, és miért kerüljük a gyászoló embert? Fel lehet készülni a földi életből való távozásra? Megannyi feszítő kérdés – ezekre kerestük a válaszokat Zelena András gyászterapeutával, tanszékvezető egyetemi docenssel.

2023. november 02. 05:26
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Mindenszentek és halottak napja körül talán egy kicsit többet gondolkodunk a halálról. A nyugati társadalmakban a halál tabunak számít, annak ellenére is, hogy az utóbbi években voltak kísérletek e jelenség össztársadalmi feloldására. Szinte mindenkinek van személyes tapasztalata arról, hogy azokban a helyzetekben, amelyekben a halál, a haldoklás vagy a gyász kerül szóba, óhatatlanul is kényelmetlen érzés uralkodik el az emberen.

Korábban a generációk együttélése együtt járt azzal a rendkívül nagy előnnyel, hogy a felnövekvő nemzedékek tagjai végigkísérték az öregedést, a betegségeket, de akár az agóniát vagy a legutolsó órák történéseit is. Ekkor még sokkal természetesebbnek tűnt a halál ténye, mint napjainkban. Ahogy azonban modernizálódott a világ, kezdtek kikopni a többgenerációs együttélési formák, és elindult az a trend, hogy a felnőtté válást a kirepülés követi. Manapság az ember már relatíve fiatalon – akár középiskolásként vagy a felsőoktatási tanulmányok alatt, rendszerint pedig a munkaerőpiaci szerepvállalás kezdetével – elhagyja a családi fészket, és valamilyen módon külön költözik. Emiatt létrejöttek azok a nemzedékek, ahol az elmúlás és a halál jelenléte már nem szorosan a hétköznapok része.

A modern kor modern embere képtelen befogadni az életet természetes módon lezáró halált”

„Aki megfordult már a szentendrei skanzenben, láthatta, hogy az épületek között van egy olyan ház, amelynek tisztaszobájában egy felravatalozott testet mutatnak be. A századelőn ugyanis még teljesen bevett gyakorlat volt hazánkban az otthoni halott­búcsúztatás vagy akár az udvaron ravatalozás” – mondja Zelena András. A haldokló mellett összegyűlt a család és a rokonság, beleértve gyerekeket, unokákat is, gyertyát gyújtottak, lelkészt vagy papot hívtak imádkozni vagy feladni az utolsó kenetet. Magyarán együtt elkísérték útján a haldoklót. Ma azonban amikor a halál kezd személyessé válni, riadalmat kelt; haldokló embertársunkkal, családtagunkkal nemegyszer feszültséget és félelemet kelt felvenni vagy ápolni a kapcsolatot. A haldoklás napjainkban leggyakrabban az élettől és az élőktől elválasztott, rideg körülmények között zajlik.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. november 08. 22:31
Részeggyászterapeuta is kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!