Ezért jobbak a kis államok

2017. október 22. 11:21

Nézzük csak meg Liechteinsteint: még hadseregük sincs 1868 óta! A szabad kereskedelem a béke legfőbb garanciája. Interjú.

2017. október 22. 11:21
Philipp Bagus – Andreas Marquart

„A külpolitikával kapcsolatban amellett érvelnek, hogy a kisebb országok kevesebbet háborúznak. Sokak számára ez első hallásra értelmetlen, tekintve a középkort, amikor sokkal több kis állam létezett mint ma, és folyamatosan konfliktusok voltak a királyok és nemesség között. Miért lehetne ez másképpen?

AM: Nem gondolom, hogy azokat az időket összehasonlíthatnánk napjainkkal. Ma egy teljesen más civilizációs szinten vagyunk. Természetesen nem változott, hogy a háborúkat erőforrásokért vívják. A múltban a legtöbb harc a földtulajdonért folyt, mivel a mezőgazdasági termelés rendkívül fontosnak számított, és a szektor meg sem közelítette a mai hatékonyságot. És amikor éppen nem volt lehetőség kereskedelemre a középkorban, az sem bizonyult tragédiának, mert a munkamegosztás egyébként sem közelítette a mai szintet. Ma viszont a rendkívüli nemzetközi munkamegosztás miatt egyetlen kis állam sem engedheti meg magának, hogy elzárkózzon a nemzetközi kereskedelemtől, vagy azt, hogy a termékek áramlása leálljon – hacsak nem akarja, hogy lakossága éhen haljon, mint Észak-Koreában. Tehát mindenkinek békésen kell viselkednie. Nézzük csak meg Liechteinsteint: még hadseregük sincs 1868 óta! A szabad kereskedelem a béke legfőbb garanciája.”

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2018. november 08. 14:14
ilyen írások Európa szerte utoljára 1913-14 telén jelentek meg, miszerint nincs esélye egy háború kitörésének a gazdasági-kereskedelmi összefonódások okán.
balbako_
2018. április 27. 09:23
Ennél kisebb példát nem tudott mutatni.
zakar zoltán béla
2017. november 28. 18:24
Se több!
Akitlosz
2017. november 05. 09:55
"Nézzük csak meg Lichteinsteint!" Jobban tette volna a szerző, ha előbb hallgatott volna saját magára és után sem írt volna cikket! Le sem tudja írni az imádott ország nevét. "Csak" két hibát sikerült összehoznia egy szóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!