Ne okoljuk többé a népet!

2017. október 25. 22:01

Ideje arról beszélni, hogy milyen gazdasági-társadalmi folyamatok állnak a zsákutcás rendszerváltás mögött.

2017. október 25. 22:01
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán

„Nevetségesnek tűnik ma már az a magyar liberálisok által még nem is olyan régen is hangoztatott érvelés,  hogy a magyar jobboldal valahogy különlegesen rossz, bezzeg »Nyugaton« a jobb is jobb, ott »rendes« jobboldal van. Trump megválasztása óta kinevetik, aki így érvel. A Brexit, Le Pen, az osztrák választások, Berlusconi, a katalánok megverése stb. óta ezt már nem lehet mondani. A nyugati demokráciák ugyanúgy erodálódtak, és mindennek a társadalmi egyenlőtlenségek vannak a hátterében. A különbségek a globalizáció nyertesei és vesztesei között.

Cas Mudde, a világ első számú populizmuskutatója szerint populista politika az, amelyik a »tiszta népet« állítja szembe a »piszkos elittel«.  Mudde szerint ilyen populista mozgalmak léteznek a jobboldalon és a baloldalon is, de közös bennük, hogy mindegyik hamis. Nos, ezt a populizmus felfogást meghaladta a kor. Lehet a kisember piti adócsalásait felhozni, de amit a kelet-európai elitek műveltek és művelnek, az nem ugyanaz a lépték, műfaj. Mudde úrnak és követőinek el kéne gondolkodnia: lehet, hogy a népnek van igaza?

Kelet-Európában kicsit kevesebb a nyertes. Nem is kicsit. Ideje abbahagyni tehát a nép okolását, és ideje arról beszélni, hogy milyen gazdasági-társadalmi folyamatok állnak a zsákutcás rendszerváltás mögött. Nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban.”

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2018. augusztus 15. 09:27
Nézzél már szét, mennyi (milyen) autó szaladgál Pesten, hol nyaralnak a Pestiek, mekkorák az igényeik, milyen munkákra nem lehet embert találni stb. És itt van a legtöbb frusztrált elégedetlen. A vidéki helyzet az persze merőben más.
balbako_
2018. április 27. 09:23
Ezekkel a bölcsességekkel az a baj, hogy Pogátsa mester utólag okos, az események zajlásakor kussolt, mint hal a szatyorban.
navis praetoria
2018. január 04. 02:26
"A nyugati demokráciák ugyanúgy erodálódtak, és mindennek a társadalmi egyenlőtlenségek vannak a hátterében. A különbségek a globalizáció nyertesei és vesztesei között." A zember azt gondolná, hogy a társadalmi egyenlőtlenséggel nő a baloldal szavazótábora. Ám nem: a baloldali pártok súlyos vereségeket szenvednek - lásd Franciaország, Ausztria, Németország, Magyarország. Nem inkább az a bibi, hogy a baloldal elárulta a hátramaradottakat és elliberálisodott? Hogy lebontja a szociális rendszereket, miközben harmadik világbeli bevándorlókat hív be tömegesen? Hogy a nemzetközi globális erők szekértolójává vált? Hogy nem lehet többé megkülönböztetni a kaviár/Rolex baloldalt a limuzin liberálisoktól?
2017. december 24. 13:54
"Mert NEM a nép váltotta a rendszert, hanem a kommunisták" Az egész ún. "rendszerváltás" csak egy előre megszervezett műbalhé volt, a többség nevében, de a számszerűleg elhanyagolható kisebbség érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!