Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Az adófizetőknek is megtérül a magyar vállalkozások támogatása

2019. október 20. 20:38

A kis- és középvállalkozásokat kedvező feltételű és rövid átfutási idővel  igényelhető hitelekkel finanszírozó Széchenyi Kártya Program nemcsak gazdaságstratégiailag fontos termék, hanem az államnak megtérülő vállalkozástámogatási eszköz is, nyilatkozta a program eredményeit értékelve Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

2019. október 20. 20:38
null

A programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója elmondta, számításuk szerint a Széchenyi Kártya Programon keresztül a tavaly 21 ezer igénylés keretében kihelyezett több mint 260 milliárd forint hitel 4-5 milliárd forintjába került az államnak a kamattámogatás, és a kezességi díj részbeni átvállalása, valamint az alacsony bedőlési arány miatt, ugyanakkor a finanszírozás felhasználásával a vállalkozások 60-75 milliárd forint adót, járulékot fizettek be a költségvetésnek.

A Kavosz Zrt. célja az online lehetőségek bevezetése, hogy a vállalkozók új generációja számára is vonzóvá tegye a Széchenyi Kártyát. Az elektronikus igénylés lehetősége mellett tervezik csökkenteni a bekérendő dokumentumok számát, illetve alkalmaznák a legújabb fin-tech megoldásokat, ismertette.

Krisán László felidézte, hogy az első Széchenyi Kártyát 2002-ben adták át, szerinte már akkor látszott az államilag támogatott, kedvezményes feltételrendszerű, akár tárgyi biztosíték nélküli folyószámlahitel egyedisége a kkv-k finanszírozásában. Mint fogalmazott, az elmúlt években a konstrukció sikertermék lett.

A Kavosz Zrt. adatai szerint a 2002. évi indulás óta a program keretében benyújtott mintegy 400 ezer igénylésből mintegy 300 ezret már át is adtak 2350 milliárd forint hitelkerettel. Havonta  átlagosan 20 milliárd forint hitelt folyósítanak a Széchenyi Kártya Programon keresztül a bankok, heti mintegy 400 hitelszerződés születik, naponta 150-200 vállalkozó keresi fel a Kavosz irodáját, és érdeklődik a lehetőségek iránt.

Krisán László szerint a konstrukció megújulását jelzi, hogy a felvehető hitel értékhatárai folyamatosan emelkedtek, most már 100 millió forintot lehet igényelni az induláskor nyújtott 1 millió forint folyószámlahitellel szemben, illetve bővültek a felhasználási lehetőségek is. A program sikerében az állami támogatások mellett szerepet játszik a kiterjedt irodahálózat, ahol a vállalkozások segítséget kapnak a programon belüli finanszírozási lehetőségek és a konkrét hiteligénylés kapcsán is, mutatott rá a vezérigazgató.

Kitért arra, hogy a piaci igények kiszolgálása jegyében vezették be a mezőgazdaságra jellemző sajátosságokat is figyelembe vevő Agrár Széchenyi Kártyát 2011-ben, amelynek keretében mostanra több mint 33 ezer igényelést nyújtottak be, melyből 17 ezret már folyósítottak, a kihelyezett hitelállomány pedig meghaladja a 174 milliárd forintot.

(MTI, fotó: Bodnár Boglárka)
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VESZ ÉSZ
2019. október 24. 12:48
Például Borkai vállalkozásaival is jól jártunk,mert jól megtámogattuk,de nem eléggé,hiszen lyukas zoknival volt kénytelen az Adrián hajókázni és drága nőket megdolgozni.De jóember ez,mert nem akart minket ezzel is leterhelni,feláldozta önmagát értünk,hogy a jó Isten tegye ezt is valahova.
Akitlosz
2019. október 21. 20:22
Azt kétlem. Ráadásul az csak propaganda, hogy a Széchenyi terv a magyar kis és közepes vállalkozások támogatására van. A pénzzel gyakorlatilag korlátlan mértékben rendelkező külföldi multik is kaptak belőle.
szandi-mandi
2019. október 21. 13:29
A külföldi multi nem hazai kkv, ezért ebből a támogatásból nem kaphat. Másrészt ez a konkrét hitelkonstrukció hülyeség, a Gyurcsány alatt is sikerpropaganda termék volt. Tartalmában a kavosz megvásárlása.
Gyéressy Károly
2019. október 21. 13:28
Ne zavarjon, hogy nem a Széchenyi Tervről szól a cikk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!