Szeptemberben is fokozódott a gazdasági aktivitás az Egyesült Államokban

2020. október 05. 17:06

Az előző havinál mérsékeltebb ütemben, de szeptemberben is intenzíven fokozódott a gazdasági aktivitás az Egyesült Államokban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexe alapján. Az amerikai gazdaság eszerint 2019 eleje óta a legaktívabb negyedévét zárta szeptemberben.

2020. október 05. 17:06

A Markit szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke szeptemberre vonatkozóan az előzetes értékkel megegyező 54,6 pontra csökkent az augusztusi 55,0 pontról, ami 17 havi csúcs volt.

Markit múlt héten csütörtökön közzétett amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe az augusztusi 53,1 pontról 53,2 pontra emelkedett, de elmaradt a szakértők által várt 53,5 ponttól.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari indexek alapjául szolgáló adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI végleges szeptemberi értéke pedig az előzetes 54,4 pontnál kisebb, 54,3 pont lett, kisebb a másfél éves csúcsnak számító augusztusi 54,6 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A szolgáltatóipar és a feldolgozóipar teljesítménye eszerint szeptemberben is erőteljesen növekedett tovább az Egyesült Államokban a Markit felmérésében, de az előző havinál némileg kisebb lendülettel.

A szeptemberi adatok alapján az amerikai gazdaság 2019 eleje óta a legerőteljesebb aktivitást fejtette ki az idei harmadik negyedévben, foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!