Hamarosan egy német fejlesztésű robot metszi a gyümölcsfákat

2021. február 03. 20:47

A német Hohenheimi Egyetem szerint az ország gyümölcsfáinak mintegy 80 százaléka nincs rendszeresen metszve – annak ellenére, hogy ezzel erősebbé és ellenállóbbá válik a fa a betegségekkel és kórokkal szemben. Ezért egy egyetemi csapat robotot készít a munka elvégzésére.

2021. február 03. 20:47
null

A Phoenix néven ismert kerekes robotot Dr. David Reiser mezőgazdasági technikus, Jonas Straub doktorandusz és Jonas Boysen kutatási asszisztens fejleszti.

A tervek szerint a metszés úgy fog zajlani, hogy a robot először körbejárja a fát, és készít róla egy 3D-s szkennelést a speciális, digitális fényerősségmérő műszerével, illetve az optikai kamerájával. Ezután a számítógép az adatok alapján létrehozza a fa pontfelhő modelljét, bemutatva a lombkoronának a 3D-s szerkezetét. Majd egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver elemzi ezt a struktúrát, és meghatározza, hogy mely ágakat kell levágni annak érdekében, hogy a korona a lehető legoptimálisabb formába kerüljön. Végül pedig a Phoenix robot automatikusan elvégzi a tényleges metszést egy kis motoros fűrésszel - ami a csuklós kar végén található - hogy eltávolítsa a problémás ágakat.

A robotot a jelenlegi prototípus formájában a kezelőnek kell fáról-fára irányítania egy távirányító segítségével, azonban a végleges tervek elkészültével a Phoenix már önállóan képes kell legyen közlekedni a gyümölcsösökben, a fedélzeti érzékelőinek és a beépített műholdas navigációs rendszernek köszönhetően.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2021. február 05. 19:31
Amíg el nem adtam a telkemet, volt 48 db gyümölcsfám. Hogy a robot mennyire lesz hatékony és nem okoz kárt a fában, azt nem tudom. Nagy gyümölcsösökben már februárban, még, ha hó is van, elkezdik a metszést. 3D-s szkennelés, elemzés, stb. majd kiderül. Csak azt nem értem, ha ennyire felváltják a robotok az emberi munkát, akkor mit fog csinálni az a sok bevándorló kertészmérnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!