Áttörés a mezőgazdaságban: a hagyományos gyomirtás már a múlté, jöhetnek a robotok

2021. május 10. 23:25

A kertészkedéssel együtt jár a gyomlálás, bár kétségkívül nem ez adja a tevékenység szépségét. Amíg kis házikertünkben kézzel is hatékonyan meg tudunk birkózni az ártó gyomokkal, addig ez egy nagy földekkel rendelkező gazda számára korántsem egyszerű feladat és sok fejtörést okozhat. A robotika fejlődése azonban a gyomirtás területén is számos lehetőséget nyitott meg.

2021. május 10. 23:25
null

Eddig a káros növények ellen csupán hagyományos megoldásokkal lehetett fellépni, mint a kétkezi munka, vagy különböző vegyszerek használata, ezek azonban drágák és a környezetre is károsak. 

Lehetséges, hogy minden gyomlálással kapcsolatos probléma már a múlté?

A Carbon Robotics robotikai cég kifejlesztett egy önjáró gépet, amely óránként akár több ezer gyomnövényt képes kiirtani. A 4300 kilogramm súlyú, négykerekű jármű GPS technológia és számítógépes látásmód segítségével kutat a mezőkön gyomnövények után. Az azonosításukra fedélzeti számítógépet és nagyfelbontású kamerákat használ. Miután meglelte a nemkívánatos növényeket, hőenergia segítségével irtja ki azokat, amit 8 egyidejűleg működő 150 wattos lézerrel állít elő. 

A teljesen önjáró gépezet dízel meghajtású, éjjel-nappal képes üzemelni és napi 15-20 hektár átfésülésére képes. Fontos megemlíteni, hogy alkalmazása a gazdák számára számos előnnyel jár: 

  • A terméshozam és a minőség jelentős növekedése: a lézerek nem károsítják a talaj mikrobiológiai összetételét, ellentétben a különböző vegyszerekkel. 
  • Alacsonyabb költség: a gyomok irtása humán erőforrás igénybevételével rendkívül költséges, a robot sokkal hatékonyabban végzi el a feladatot miközben nem kell vegyszerekre sem költeni.
  • Megszűnik a gyomirtók iránti igény: jelentősen javul a talaj minősége és regenerálódó képessége.
  • Út az ökogazdálkodás felé: a gyomirtás ezzel a technológiával nem igényel vegyszereket.

A Carbon Robotics által fejlesztett robotokat már 2018 óta tesztelik mezőgazdasági területeken, többek között hagyma és brokkoli ültetvényeken. 

Az egyik farmer, aki részt vesz a tesztelésben úgy nyilatkozott, hogy ez az egyik leginnovatívabb és legértékesebb technológia, amivel mezőgazdasági termelőként találkozhat az ember. 

Paul Mikesell, a társaság vezérigazgató elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket már a mezőgazdaság területén is ki tudják használni. Kiemelte, hogy céljuk a mezőgazdaságban dolgozó emberek életének megkönnyítése olyan eszközök létrehozásával, melyek megoldásként szolgálnak a legnagyobb kihívást jelentő problémáikra, jelen esetben a gyomirtás. 

A cikk szerzője Fülöp Réka. 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!